הכוכב של 2014: כדאי להשקיע בדולר השנה?
לא היה מטבע בעולם שלא רשם השנה ירידות מול הדולר האמריקני. כך גם השקל שאיבד השנה כ-12% מול הדולר שקרוב מאוד לחצות את רף ה-4 שקלים. בינתיים היציבות במסחר בין שני המטבעות נמשכת, מה צפוי בהמשך השנה? וגם איזה מטבע בעולם רשם השנה את הירידה החדה והכואבת ביותר מול הדולר (אפילו יותר מהרובל הרוסי)?
לכתבות נוספות בנושא:
הדולר נוגע בשיא: מתקרב ל- 4 שקלים
הבחירות בפתח, הדולר זינק ל-3.96 שקלים
סערה באג"ח: הפיחות בשקל החמיר את המצב
מגמת התחזקות הדולר והפיחות בשקל לא עוצרת וצפויה להימשך גם ב-2015, אך בינתיים הדולר מתרחק מרמת ה-4 שקלים ונסחר ביציבות מול השקל בשער שלא נופל ממחיר של 3.9 שקלים עבור דולר אחד. בהתייחס לכיוון המטבע בימים הספורים שנותרו עד סוף שנת 2014, מעריכים במחלקת המחקר של FXCM ישראל כי הצמד דולר/שקל ייסחר בטווח של 3.88-3.95 שקלים לדולר.
בסיכום שנתי ניתן לומר שרק לקראת סוף השנה חלה התפנית שהביאה לפיחות בשקל ואילו בתחילת השנה המסחר בצמד המטבעות התנהל בכלל בכיוון ההפוך. 2014 נפתחה (בהמשך למגמה של סוף 2013) עם התחזקות השקל (תיסוף) כאשר ביום המסחר הראשון של שנת 2014 נרשם עמד שער הדולר על 3.486 שקלים. התפנית החלה להסתמן כבר בחודשי הקיץ יולי-אוגוסט השנה, אז שינה השקל כיוון ונחלש מול הדולר. השיא בפיחות השקל נרשם ב-3 בדצמבר 2014, אז נחתם המסחר בצמד דולר/שקל בשער של 3.994 שקלים לדולר.
מה גרם להבדלים בין שתי התקופות? בני אברהם מקבוצת אופקים, מסביר כי מגמת התיסוף של השקל במחצית הראשונה של 2014 נבעה ממספר גורמים מרכזיים: הריבית בארץ שהייתה גבוהה יותר מהריבית האפסית בארה"ב, הצמיחה של המשק הישראלי שהייתה חזקה יותר לעומת ארה"ב, הגירעון הישראלי הנמוך לעומת הגירעון האמריקני הגדול והירידה ברכישת דולרים כתוצאה מגילוי הגז הטבעי לאורך חופי ישראל. "החוזק של השקל הוא שהוביל את מגמת התיסוף", מסכם.
עוד מציין אברהם כי כבר בחודשי הקיץ, במקביל למבצע "צוק איתן", המגמה התהפכה לאור ההתחזקות הגלובלית של הדולר מול סל המטבעות בעולם – מחודש מאי התחזק הדולר מול המטבעות המרכזיים בכ-14%. "את מרבית הפיחות של השקל ניתן לייחס להתחזקות הדולר שנובעת מהתאוששות השוק האמריקני והציפיות להעלאת ריבית בארה"ב במחצית השנייה של 2015".
צפוי פיחות, אבל פחות
היציבות במסחר בדולר מול השקל בימים האחרונים אומנם לא מבטלת את מגמת הפיחות בשקל אבל בכל זאת מסמנת איזושהי אופטימיות לגבי התחזקותו של המטבע הישראלי בהמשך השנה. "אנו צופים כי זרימת ההון הזר אל ההשקעות הריאליות במשק הישראלי תימשך לאור פוטנציאל ההשקעה הקיים במשק הישראלי, ובנוסף צפוי גם שיפור בייצוא והתמתנות בייבוא, כל אלה צפויים לתמוך ולפעול לחיזוקו של השקל", מעריכה איילת ניר, כלכלנית ראשית של בית ההשקעות "יצירות".
הפיחות בשקל לקראת סוף השנה החריף על רקע זרימת המט"ח מחוץ למשק הישראלי כאשר קרנות הנאמנות המשקיעות באג"ח חו"ל גייסו כספים בהיקפים גדולים. בבית ההשקעות "יצירות" מעריכים כי התיקון שחל בימים האחרונים עם התייצבותו של השקל מול הדולר עשוי למתן את זרימת המט"ח החוצה מהארץ דרך האפיק של אגרות חוב, "תנועה זו עשויה להמשיך ללחוץ את שער החליפין כלפי מטה", מציינת ניר.
למרות הגורמים שתומכים בשקל, הערכות בשוק הן כי הפוטנציאל לפיחות נוסף של השקל עדיין קיים אם כי גם אם ימשיך השקל להיחלש מול הדולר, יהיה זה בקצב מתון בלבד וממש לא דרמטי. "האינפלציה האפסית לצד הצמיחה האנמית של המשק תקשה על בנק ישראל להעלות ריבית ותקטין את הסיכוי להתחזקות של השקל. בנוסף משפיע גם אי הוודאות הפוליטית שנובעת מהבחירות. גם העדר תקציב עד קיץ 2015 (לפחות) יכול להשפיע לרעה על השקל", מעריך אברהם.
הדולר מיצה כבר את ההתחזקות?
האם אפשר לצפות לחיזוק נוסף של הדולר השנה על רקע התחזקות הכלכלה האמריקנית? כלכלת ארה"ב הציגה השנה נתונים כלכליים טובים שמצביעים על התאוששות מרשימה של שוק העבודה האמריקני, ירידה ברמת האבטלה, התאוששות של שוק הנדל"ן והצריכה הפרטית. בעקבות ההתאוששות שהסתמנה השנה, הצפי הוא להעלאת ריבית בארה"ב כבר במחצית השנייה של 2015.
"השוק האמריקני הוא השוק האטרקטיבי היחיד להשקעה ב-2015", מעריך ג'וזף גרינקורן, מומחה השקעות בוול סטריט. "הדולר עשוי להתחזק מול אינדקס המטבעות ברמה של עד 20%", צופה גרינקורן.
לעומת התחזית החיובית, בני אברהם מאפיקים מצנן מעט את ההתלהבות סביב הדולר ומציין כי התיסוף הדרמטי של המטבע האמריקני בעולם, שנבע מהתעוררות בצמיחה האמריקנית, לא יחזור על עצמו בשנת 2015. "התחזקות נוספת תחזיר את שער הדולר לשיאים יחסיים שהיה מצוי בהן בימי בועת הדוט-קום בשנת 2000 ונראה שהכלכלה האמריקנית רחוקה מכך מאוד".
הכלכלה האמריקנית נראית חזקה בעיקר על רקע המצב המדשדש של השווקים הגלובליים באירופה ובאסיה. ב- FXCM סבורים כי יש גורם מרכזי שיכול להעיב על הדולר בשנה הקרובה ולסכן את מגמת התחזקותו – מחיר הנפט. "המשך הירידה במחיר הנפט יגביר את החשש מפני פגיעה בצמיחה העולמית ומפני אפשרות להידרדרות גיאו-פוליטית והסלמה במתיחות בין רוסיה למערב, זה עלול להזיק לדולר", מסבירים.
הרובל לא לבד
כאמור, ב-2014 כמעט כל מטבע בעולם רשם ירידות מול הדולר. האירו איבד 11% מול הדולר, הין היפני נפל בכ-12%, המטבע הבריטי ירד בכ-5.6%. רק המטבע ההודי, הרופי, הצליח להציג את הביצועים הטובים ביותר מול הדולר כאשר השיל מערכו 2.5% בלבד מול המטבע האמריקני.
לאיזה מטבע היו הביצועים הגרועים ביותר? כמעט מיותר לציין שהיה זה הרובל הרוסי שקרס מול הדולר ואיבד 45% מערכו השנה. מי שהשקיע בצמד דולר/רובל נאלץ לספוג הפסדים כואבים. השקעה של 10,000 דולר בינואר 2014, התכווצה ל- 5,513 דולר. (אובדן של כמעט 50% מההשקעה).
מסתבר שהיה דווקא מטבע אחר שהצליח להציג ביצועים עוד יותר גרועים מהמטבע הרוסי מול הדולר. המטבע הווירטואלי, הביטקוין, איבד 58% מערכו לעומת הדולר האמריקני, כך על פי נתוני "בלומברג". מי שהשקיע 10,000 דולר בביטקויין בתחילת השנה, ההשקעה שלו שווה היום 4,202 דולר בלבד.