העבודה והליכוד יפעלו להעלאת שכר המינימום
לשכת ראש הממשלה: שתי הסיעות יפעלו למימוש ההסכם בין ההסתדרות למעסיקים בנוגע להעלאת שכר המינימום שאומץ על ידי הממשלה. מוקדם יותר היום הודיע היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, כי אינו מאשר צו הרחבה להעלאת שכר המינימום ל-5,000 שקל במגזר הציבורי
סיכום בין הליכוד לעבודה, לתמיכה בהעלאת שכר המינימום: יו"ר הקואליציה ויו"ר סיעת הליכוד ח"כ זאב אלקין, ומרכז האופוזיציה יו"ר סיעת העבודה ח"כ איתן כבל, החליטו לתמוך באימוץ מלא של ההסכם בין ההסתדרות למעסיקים בנוגע להעלאת שכר המינימום שאומץ על ידי הממשלה, ולהביא למימושו - כך נמסר מלשכת ראש הממשלה.
לכתבות נוספות בנושא שכר המינימום
- היועמ"ש בלם את בנט; צו ההרחבה לא אושר
- גורמים באוצר: "העלאת שכר מינימום - רק בחקיקה"
- 3 חודשים לפני הבחירות: נתניהו מצטרף להעלאת שכר המינימום
- סופית: שכר המינימום יעלה, השביתה בוטלה
ההחלטה התקבלה בעקבות פנייה מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר האופוזיציה ויו"ר מפלגת העבודה ח"כ יצחק הרצוג, יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, וסיעות הבית. עוד נמסר, כי במידה והדבר ידרוש חקיקה, ועדת ההסכמות תדרוש הליך חקיקה זריז לשם כך. ועדת ההסכמות כוללת נציגי אופוזיציה וקואליציה ומאשרת מהלכים בתקופת הפגרה עד לבחירות.
מלשכת ראש הממשלה נמסר עוד, כי נתניהו הנחה את אנשי האוצר לסכם את העלאת שכר המינימום ל-5,000 שקל יחד עם יו"ר ההסתדרות, ולהעביר את ההסדר לוועדת ההסכמות בהקדם.
היועץ המשפטי: לא בתקופת בחירות
מוקדם יותר היום הודיע היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, כי הוא אינו מאשר את צו ההרחבה להעלאת שכר המינימום ל-5,000 שקל במגזר הציבורי. בחוות דעת ששלח היום לנתניהו, ציין ויינשטיין כי ישנו קושי כשבתקופת בחירות מבקשים להרחיב הסכמים מעבר למה שמוסכם קודם לתקופת בחירות.
ויינשטין צייין כי הונחה בפניו בקשתו של שר הכלכלה נפתלי בנט להפעיל את סמכויותיו לפי חוק ההסכמים הקיבוציים ולהודיע על כוונתו להרחיב בצו את ההסכם הקיבוצי על המגזר הפרטי והציבורי גם יחד. "עמדתי היא כי לעת הזו אין לכך מקום", הוא מציין.
היועץ המשפטי לממשלה מפרט כי מכיוון שלא התגבשה עד עתה הסכמה בין המדינה להסתדרות הכללית בסוגית הקיבוע של שכר המינימום על שיעור של 52% מן השכר הממוצע ומאחר שהיא מחייבת את תיקון שכר המינימום, "אינני רואה כיצד ניתן לנהל הידברות ולקבל הכרעות מחייבות בנקודה זו לעת הזו בעיצומה של תקופת בחירות".
מההסתדרות נמסר כי בעקבות הודעתו של וינשטיין, כי יו"ר ההסתדרות יפנה לראש הממשלה על מנת לאשר את שכר המינימום בחקיקה. "עניין שכר המינימום נחתם עוד לפני הכרזת הבחירות ואין שום סיבה ש-700 אלף משפחות ישלמו את מחיר המלחמות הפוליטיות", נמסר.
בעקבות הודעת היועץ המשפטי, נמסר מהמטה המשותף של הרצוג וציפי לבני, כי ח"כ כבל יפנה לאלתר לכל סיעות הבית על מנת לקדם חקיקה שתאפשר את העלאת שכר המינימום באופן מיידי, עוד במושב הכנסת הנוכחי.
האוצר: העלאה - רק חקיקה
נתניהו נפגש בשבוע שעבר עם ניסנקורן ועם ויו"ר נשיאות הארגונים הכלכליים, צביקה אורן, והודיע להם כי הוא תומך בהעלאת שכר המינימום בישראל. זאת, על פי המתווה להעלאת שכר המינימום במגזר הפרטי, שעליו הסכימו ניסנקורן ואורן בתחילת החודש.
במסגרת המתווה נקבע כי המהלך יתבצע בשלוש פעימות: ב-1 באפריל 2015 יעלה שכר המינימום מ-4,300 שקל בחודש ל-4,650 שקל בחודש. לאחר מכן, תהיה העלאה נוספת ל-4,825 שקל ב-1 ביולי 2016 ולבסוף העלאה ל-5,000 שקל בחודש ב-1 בינואר 2017.
על מנת ליישם את הההסכם שאליו הגיעו ניסנקורן ואורן, היה על שר הכלכלה לחתום על צו הרחבה שיחיל אותו על כלל עובדי המשק. במשרד האוצר התעקשו השבוע כי העלאת שכר מינימום תיעשה בחקיקה ולא בהחלטת ממשלה בלבד, על אף הודעתו של נתניהו.