שתף קטע נבחר

 

בג"ץ: להרוס את עמונה בתוך שנתיים

נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס הורה להרוס את המבנים במאחז הגדול ביותר ביהודה ושומרון עד סוף 2016. גרוניס: "אין בקושי של התושבים כדי לאפשר הכשרה של בנייה בלתי חוקית על קרקע פרטית"

שופטי בג"ץ הורו הערב (יום ה') להרוס את כל הבתים במאחז עמונה שבמועצה האזורית מטה בנימין בתוך שנתיים. נשיא בית המשפט העליון, השופט אשר גרוניס, כתב בהחלטה כי "נוכח הקושי הגלום בביצוע ההריסה, שהרי מרבית המבנים משמשים למגורים, ועל מנת שתהיה אפשרות לבחון חלופות למגורי התושבים, אנו מורים כי הצווים ימומשו תוך שנתיים מיום מתן פסק דין זה".

 

עוד בחדשות:

דרישה לבנט: חייב חילונים במפלגתך לשמור שבת

אלאלוף מצטרף לכחלון: "הדיור מדרדר לעוני"

 

השופט גרוניס הוסיף על פינוי המאחז הגדול ביותר ביהודה ושומרון כי "לא בנקל מורים אנו על ביצוע של צווים שמתוקפם יפונו מבני היישוב, המשמשים למגורים של תושביהם במשך שנים לא מעטות. אין ספק כי השלכות ביצועם של צווי ההריסה קשות וכואבות הן עבור התושבים ובני משפחותיהם, אשר השתקעו ביישוב והקימו בו קהילה משותפת. עם זאת, אין בקושי זה כדי לאפשר הכשרה של בנייה בלתי חוקית על קרקע פרטית, ואין בו כדי להצדיק אי-אכיפה של הדין".

 

עוד ציין נשיא בית המשפט העליון כי "אי פינויים של המבנים מהווה הפרה של התחייבויותיהם החוזרות של שר הביטחון, מפקד כוחות צה"ל בגדה, ראש המנהל האזרחי ומפקד משטרת מחוז ש"י בפני בית המשפט לביצועם של צווי ההריסה, תוך פגיעה חריפה בזכויותיהם של התושבים המוגנים באזור ומניעת גישתם לקניינם הפרטי. פגיעה זו בשלטון החוק ובזכויות התושבים המוגנים היא המחייבת, על אף הפגיעה בתושבי היישוב, את פינויים של המבנים בשטחו".

 

השופט מלצר אף רמז כי על המדינה שהשהתה את ההריסה שנים ארוכות לסייע למפונים: "אינני אף מביע דעתי לגבי היקף חובות המשיבים לסייע בהמצאת חלופות הולמות למגורי התושבים, שיפונו במסגרת אורכת הזמן שנקצבה בפסק דיננו זה, ולפיצוי שצריך להינתן להם, בשים לב למעורבותם הלכאורית של המשיבים הנ"ל בשיכונם של התושבים במקום".

 

השופטים התייחסו לטענות לרכישת חלק מהקרקע וגרוניס ציין "אין בכך כדי להשפיע על הכרעתנו במקרה דנא. רכישת הקרקע, ככל שאכן נעשתה, אינה מכשירה את הבנייה הבלתי חוקית שבוצעה ללא היתרים ושלא בהתאם לייעוד המקרקעין, ולפיכך היא אף אינה משנה את תוקפם של צווי ההריסה".

 

"הרכישה היא של חלקים בלתי מסוימים בקרקע, בשיעורים נמוכים יחסית, בפרט בחלקות בהן בוצעה הבנייה. במצב זה, אף אם בעתיד תתקבל החלטה המורה על פירוק השיתוף, קיים ספק האם יהיה בכך כדי לאפשר את הכשרת כל הבנייה או אף את מרביתה" הוסיף גרוניס.

 

נושא פינוי עמונה ידע פרקים רבים בבג"ץ וכן דחיות רבות. המדינה הייתה אמורה לפנות את עמונה, שהוקם ברובו על קרקע פרטית, עד סוף שנת 2012, אך בתחילת נובמבר האחרון היא

 ביקשה דחייה של שישה חודשים, וקיבלה משופטי העליון - גרוניס, מלצר ואסתר חיות - ארכה לפינוי עד 30 באפריל.

 

באפריל 2013 הורה בג"ץ לפנות את המאחז עד ל-15 ביולי באותה שנה, אך המדינה ביקשה לאפשר ארכה נוספת למתן התשובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מאחז עמונה. ארכיון
צילום: איי אף פי
מומלצים