למרות החסינות: האזינו בסתר לקירשנבאום
למשטרה אסור להאזין לח"כים - אבל באמצעות האזנת סתר ליתר המעורבים בפרשה ולשיחות מפלילות לכאורה, הם גם שמעו את דברי סגנית השר וקיבלו אישור מיוחד מהשופט הממונה. אין כוונה בינתיים לעצור אותה
חוק האזנות הסתר לא מאפשר האזנה לחבר כנסת, אלא במקרים קיצוניים מאוד - אבל לסגנית השר פאינה קירשנבאום המשטרה כן האזינה בפרשת השחיתות . היא עשתה זאת בדרך עוקפת, שבאמצעותה תועדו בכל זאת שיחות מפלילות לכאורה של סגנית השר מישראל ביתנו. להבדיל מכ-30 איש שכבר הובאו להארכת מעצר בפרשה, ח"כ קירשנבאום טרם נעצרה - עקב חסינותה.
במסגרת חקירת פרשת השחיתות עשו חוקרי המשטרה שימוש בעדי מדינה ובהאזנות סתר. ל-ynet נודע כי המשטרה האזינה לסגנית השר באמצעות האזנה למקורביה של קירשנבאום ומעורבים נוספים בפרשה. באותן האזנות נקלטו שיחות של קירשנבאום עצמה עם אותם גורמים ושיחות אלו "הוכשרו" לשימוש.
ההכשרה נעשתה באופן הבא: מרגע שזוהתה קירשנבאום על הקו, הפסיק המאזין המשטרתי להקשיב לשיחה ורק ההקלטה נמשכה. החומרים הועברו לשופט שהאזין להם ובדק אם הם מהותיים לחקירה, ברמה העולה בחשיבותה על פגיעה פוטנציאלית בפעילותה של קירשנבאום
כח"כית. רק אז קיבלה המשטרה את החומרים אליה.
כך יירטה המשטרה שיחות מפלילות לכאורה בין קירשנבאום למעורבים בפרשה וחומרים שעומדים בבסיס החקירה - תוך שלא פגעה בחסינותה. המשטרה נעזרה ביועץ המשפטי לממשלה, בפרקליט המדינה ובמחלקה הכלכלית, שליוו כל העת את החקירה מבחינה משפטית. פעולות המשטרה נשענו על חוק האזנות הסתר, שבו נקבע כי במסגרת בקשה מקצין משטרה מוסמך נשיא בית משפט מחוזי או סגנו להתיר האזנות סתר לאדם במקרים מסוימים - למניעת עבירות או לתפיסת עבריינים.
כרגע הכוונה היא להמשיך ולחקור את קירשנבאום ללא מעצר - עקב העובדה שהפרוצדורה להסרת החסינות של קירשנבאום מורכבת מאוד. לצד זאת, מצביעים גורמים המעורבים בפרשה על כך שהחקירה הגלויה "מחזקת את החשדות ואפילו מפתיעה לטובה בכמה מישורים" וטענו כי בידיהם חומרים טובים עוד לפני מעבר החקירה לשלב הגלוי הנוכחי.
לדברי הגורמים, העדים המשתפים פעולה עם המדינה נוגעים לפחות ברובם לפרשות ספציפיות ולא היו מודעים לכלל התמונה. נעשתה הצלבה בין האינפורמציה השונה שהעבירו העדים כדי ליצור תמונה שלמה, ללמוד את דפוס שיטת השוחד ולעלות על פרשות נוספות, בתיק אותו מגדירים "מתוחכם ביותר".
בתחילה כונתה הפרשה "צדיק כתמר" - ראש מועצת תמר נחקר אף הוא בחשד למעורבות. המשטרה חוקרת 15 פרשיות שהחוט המקשר ביניהן הוא סגנית השר קירשנבאום. באמצעות כמה עמותות שנטען כי הן מעורבות בפרשה, ניתן ללמוד על השיטה שבה פעלה הקצאת הכספים. כך, למשל, קירשנבאום או מקורבים אליה העבירו כסף דרך הרשות למלחמה בסמים, שהמנכ"ל שלה יאיר גלר נעצר, אל העמותה הקטנה "מעל סם". מנכ"ל העמותה, מיכאל צ'צ'בה, נעצר ומעצרו הוארך בארבעה ימים.
מהדו"חות התקציביים של הארגון עולה כי העמותה הקטנה יחסית קיבלה מהרשות למלחמה בסמים תקציבים גבוהים, כמו תקציב המלחמה בסמים שמוקצה לעיר גדולה. על פי החשד, תקציבים אלו היו מנופחים וחלק מסכום ההעברה חזר למעבירים עצמם, מה שמצביע על חשדות לשוחד. החוקרים חושדים כי חלק מהכסף עבר לנותני התקציב בצורה של מינוי מקורבים, מה שמצביע גם על עבירות של הלבנת הון.