שתף קטע נבחר
 

סיר ההפתעות: 6 תבשילים טבעוניים

ממולאים בכל מיני צבעים, לזניית חצילים, עדשים ובטטה וגם טיקה מסאלה הודי בגרסה ללא יוגורט ופניר: שישיית תבשילים טבעוניים חורפית שמחממים את הלב וממלאים את הבית בניחוחות נפלאים

1. לזניית חצילים ועגבניות

מתכון של סוזי סולומון: המתכון הזה נוצר הודות לאחייניתי הגדולה שבחרה להיות צמחונית מטעמים אידיאולוגיים. הלזניה נאפית לאיטה בתנור ומקבלת טעמים עמוקים ונהדרים.  

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

  

המרכיבים ל-8 מנות:

1/2 חבילה עלי לזניה

2 כוסות פתיתי טופו יבש (ניתן למצוא בכל בית טבע, ולפעמים גם בסופר רגיל)

שמן זית - לפי הטעם

1 בצל, קצוץ דק

1 גזר מגורר על פומפייה

1 חציל, פרוס לפרוסות בעובי ס"מ

2 כפות רסק עגבניות

3 עגבניות קצוצות

מלח, פלפל

1 כף פפריקה מתוקה

צ'ילי חריף - לפי הטעם

1/2 כפית כמון

קורט פלפל אנגלי

2 עלי דפנה

 

לרוטב בשמל:

2 כוסות חלב קוקוס או שקדים

2 כפות מחמאה

2 כפות קמח

קורט אגוז מוסקט

 

אופן ההכנה:
  1. מסדרים את פרוסות החציל בתבנית אפייה, מזלפים מעל שמן זית ומתבלים במלח ופלפל. אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות עד שהחציל רך וזהוב.
  2. מטגנים את הבצל הקצוץ בסיר רחב עד להזהבה. מוסיפים את הגזר המגורר ומעררבים במשך מספר דקות. מוסיפים את כל התבלינים פרט לאגוז מוסקט. יוצקים לסיר את רסק העגבניות ומבשלים במשך 2 דקות. קוצצים את העגבניות ומוסיפים לסיר. 
  3. יוצקים פנימה 1 כוס מים וכשהתערובת מגיעה לרתיחה מנמיכים לאש קטנה ומכסים. משרים את הטופו בקערה עם מים רותחים במשך 10 דקות.מסננים את הטופו מהמים, ומוסיפים לסיר עם הירקות. מבשלים תוך כדי ערבוב במשך כ-1/2 שעה.
  4. מכינים את רוטב הבשמל: ממיסים בסיר קטן את המחמאה, מוסיפים קמח ומערבבים לממרח סמיך. יוצקים פנימה את חלב הקוקוס, ובוחשים עם מטרפה עד לקבלת מסה אחידה. מתבלים במוסקט, מלח ופלפל ומבשלים עד שהרוטב מסמיך.
  5. מרכיבים את המנה ואופים: מסדרים את עלי הלזניה בתבנית בשכבה אחת, מעליה יוצקים את רוטב הטופו והעגבניות כך שיכסה את כולה. מעל הטופו מסדרים את פרוסות החציל, ומעליו יוצקים 1/4 מרוטב הבשמל. ממשיכים שוב באותו הסדר במשך מספר פעמים עד שהתבנית מלאה.
  6. עוטפים את התבנית בנייר אלומיניום, ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 40 דקות. מסירים את נייר האלומיניום, ואופים במשך 10 דקות נוספות עד להזהבה.

 

(צילום: משק 8)  (צילום: סוזי סולומון)
(צילום: משק 8)

  

2. פלפלים ממולאים באורז וירקות

מתכון של ריקי יצחק: אמנם אין בהם בשר, אבל הפלפלים האלה לא פחות טעימים בזכות שילוב מעולה של אורז, עגבניות ותיבול עדין. אם אוהבת למלא בעיקר את הפלפלים האדומים, אבל בהחלט אפשר להחליף אותם בפלפלים הירוקים או לחלופין לערבב את 2 הסוגים.

 

גיוון: אם אתם לא נמנים על חובבי הפלפלים - המתכון יעבוד מצוין גם במקרה של קישואים, כרוב ושאר ירקות.

 

ועוד משהו: כמו הרבה תבשילים מהסוג הזה, למחרת בחימום חוזר, זה יהיה אפילו טעים יותר!

 

המרכיבים:

2-3 פלפלים ירוקים בהירים

2-3 פלפלים אדומים מתוקים

2-3 עגבניות

2-3 קישואים עגולים או מאורכים 

 

למילוי:

1.5 כוס אורז לבן

1 עגבניה מקולפת, קצוצה דק 

1 בצל בינוני, קצוץ דק 

2 גבעולי סלרי, קצוצים דק

1 כפית פפריקה

12 כפית כמון

1/2 כפית כורכום

מלח ופלפל

1/3 כוס שמן

 

לרוטב:

4 כפות שמן

1 עגבניה ללא הקליפה, חתוכה לקוביות קטנות

1 כף רסק עגבניות

1/3 בצל מגורד

מלח, פלפל

2 כפות פפריקה

2 כפות מיץ לימון

1.5 כוס מים רותחים

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את הירקות, חותכים את חלקם העליון ושומרים בצד (הם ישמשו מאוחר יותר כמכסה). מרוקנים את הירקות מתוכנם (את ה"בשר" של העגבניות ניתן להוסיף בשלב מאוחר יותר לרוטב) ומניחים בצד.
  2. מכינים את המילוי: מערבבים את הבצל, העגבניות והסלרי עם האורז, השמן והתבלינים.
  3. מכינים את הרוטב: מטגנים את כל המרכיבים פרט למים, בסיר רחב ושטוח במשך כ-10 דקות. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
  4. ממלאים את הירקות בתערובת המילוי, ומסדרים אותם בצפיפות בסיר (עשו זאת בעדינות, והזהרו שהירקות לא יפלו ויפתחו).
  5. יוצקים מעל לכל ירק ממולא מעט מים רותחים (3-4 כפות), וסוגרים אותם עם החלק העליון שנשמר בצד. מבשלים את הירקות על אש גבוהה עד לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים על אש קטנה במשך כ-40 דקות.

 

 (צילום: הדס פרץ) (צילום: הדס פרץ)
(צילום: הדס פרץ)

 

3. פאניר טיקה מסאלה

מתכון של ערן גורנר: לרוטב הטיקה המפורסם עם העגבניות והקשיו שמוגש במסעדות ההודיות במערב בעיקר בגרסתו הבשרית, יש גם גרסה צמחונית. אפשר להחליף בה את הטופו במקום הפאניר טיקה מסאלה, אותן קוביות גבינה מושרות במרינדה שמוגשות ברוטב, וכן בשמנת צמחית במקום יוגורט. התוצאה עדיין נהדרת ומומלץ להגישה יחד עם אורז בסמטי ולחם צ'פאטי.

 

המרכיבים:

300 גרם טופו קשה, חתוך לקוביות 

קורט סוכר

1 כפית מלח

3 כפות שמן

2 כפיות שום כתוש

1 כפית ג'ינג'ר כתוש

3 בצלים בינוניים קצוצים

1 פלפל ירוק, פרוס לרצועות

2 עגבניות בינוניות, קלופות ומגוררות

2 כפות פפריקה

2 כפיות צ'ילי חריף

1 כפית כמון טחון

1 כפית כוסברה טחונה

1 כפית כורכום

1 מכל שמנת צמחית לבישול

חופן כוסברה טרייה לקישוט

2-3 כפות קשיו טחון

 

אופן ההכנה:  

  1. מערבבים מעט מהתבלינים ומעט מהשמנת הצמחית עד לקבלת מרקם אחיד. משרים את קוביות הטופו עם 1 בצל קצוץ ורצועות פלפל ירוק בתערובת במשך כ-30 דקות. מקפיצים את הירקות והטופו במחבת מחוממת עם 1 כף שמן במשך כ-5 דקות.
  2. מחממים 2 כפות שמן בסיר, ומטגנים בצל עד לשקיפות. מוסיפים שום וג’ינג'ר, ומטגנים על אש נמוכה במשך כ-5 דקות.
  3. מוסיפים את כל התבלינים, מערבבים מעט ומוסיפים לסיר את העגבניות, מעט סוכר וכורכום. מבשלים במשך כ-10 דקות וניתן להוסיף מים במידת הצורך.
  4. מוסיפים לסיר את הקשיו הטחון ואת יתר השמנת ומערבבים עד לרתיחה. מוסיפים את תערובת הטופו והירקות ומבשלים במשך מספר דקות. מקשטים מעל עם כוסברה טרייה, ומגישים.

 

 (צילום: ערן גורנר) (צילום: ערן גורנר)
(צילום: ערן גורנר)

 

4. קדרת טופו וירקות שורש ברוטב טריאקי ביתי

מתכון של ענת וגולי: מנה בהשראה אסיאתית עם טוויסט עונתי מקומ, ארטישוק ירושלמי, שבשידוך עם רוטב הטריאקי הביתי מביא טעמים יוצאי-דופן.

 

טיפ: מומלץ להשרות את הטופו במרינדה לפחות יומיים מראש כשאפשר גם קצת יותר.

 

גיוון: ניתן להוסיף למנה ירקות שורש אחרים לבחירתכם, ואף ערמונים שלמים ומקולפים.

 

המרכיבים ל-4 סועדים:

1 חבילת טופו (רצוי רך)

1 בטטה גדולה, ללא הקליפה

1 בצל גדול

4 ארטישוק ירושלמי או קולורבי גדול, קלופים

 

למרינדה:

1 כוס רוטב סויה מאיכות טובה

1 כוס סאקה או יין אורז

1/2 כוס מירין

1/4 כוס סוכר חום

2 כפות ג'ינג'ר מגורר

3 שיני שום כתושות או מגוררות

 

תוספת לרוטב:

1 כף שומשום קלוי

2-3 טיפות שמן שומשום - לא חובה

1 כף שטוחה קורנפלור

 

אופן ההכנה:

  1. שבוע עד יומיים לפני הבישול: חותכים את הטופו לקוביות גדולות ושמים בקופסה. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב פרט לקורנפלור, לשומשום ולשמן השומשום בסיר קטן עד לרתיחה. שופכים חלק מהרוטב על הטופו עד שיכוסה מכל הצדדים. מכסים ושמים במקרר (מומלץ לנער פעם-פעמיים ביום, כדי לוודא שכל הטופו בא במגע עם הרוטב). אחרי זמן מה ייתכן והטופו ישנה את מרקמו. לא להיבהל, זה בסדר גמור.
  2. ממשיכים לבשל את המחצית השנייה של הרוטב על אש קטנה במשך 1/4 שעה, תוך כדי ערבוב מדי פעם. טועמים - אם מלוח מדי ניתן להוסיף מים, כף אחר כף, עד שמגיעים לטעם הנכון.
  3. בקערית נפרדת מערבבים את הקורנפלור במעט מנוזלי הרוטב עד שהוא נמס לגמרי. יוצקים את הקורנפלור המומס לסיר, וממשיכים לבשל דקה נוספת. מורידים את הסיר מהאש ומוסיפים את השומשום ושמן השומשום. מקררים ומאכסנים במקרר בצנצנת אטומה.
  4. ביום הבישול: חותכים את הבטטה, הארטישוק הירושלמי ו'או הקולרבי לחתיכות גדולות ופורסים את הבצל לפלחים גדולים. מסננים את הטופו, מניחים בתבנית עם הירקות, שופכים מעל 5-4 כפות מהרוטב שהיה במקרר ומערבבים (יש לשים לב שהירקות והטופו מצופים היטב ברוטב).
  5. מכסים את התבנית במכסה או בניר אלומיניום, אופים בתנור שחומם מראש ל-240 מעלות עד להתרככות קלה (כשמזלג הננעץ בירקות נתקל בהתנגדות קלה - זה מוכן).
  6. מוציאים את התבנית מהתנור, מורחים בעוד כף או שתיים מהרוטב ומחזירים לתנור ללא מכסה. אופים עוד מספר דקות עד שהירקות משחימים. את שאריות הרוטב המבושל ניתן לשמור במקרר בצנצנת אטומה.
  7. הגשה: מסדרים את המנה בצלחת ומגישים עם אורז לבן.

 

(צילום: ענת אראל)  (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: ענת אראל)

 

5. תבשיל עדשים שחורות וקוביות בטטה מוקפצות

מתכון של רות פוזדריקה: מנה בריאה, צבעונית ומלאת טעמים שאפשר להגיש גם כפתיח קר.

 

המרכיבים:

2 כוסות עדשים שחורות, שטופות

1 בצל גדול קצוץ

2 בטטות מקולפות, חתוכות לקוביות

מלח 

1/4 כפית פלפל שחור

1/3 כפית כמון

1/3 כפית כורכום - לא חובה

1/2 כפית סוכר חום

1 כף שמן

2 כפות רכז רימונים

פטרוזיליה קצוצה לקישוט

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את העדשים: שמים את העדשים בסיר, ויוצקים מעל מים עד לכיסוי. מבשלים במשך 25 דקות עד לריכוך קל.
  2. מטגנים את הבצל במחבת חמה או בסיר רחב עם שמן עד להזהבה. מוסיפים את קוביות הבטטה, ומטגנים עד להשחמה קלה.
  3. מסננים את העדשים מהמים ושומרים כ-1/2 כוס מהמים שנותרו. מוסיפים את העדשים למחבת ומתבלים במלח, פלפל, כמון, כורכום, סוכר חום ורכז רימונים. יוצקים מעל את 1/2 כוס המים הנותרים, ומבשלים במשך 5 דקות נוספות על אש גבוהה.
  4. הגשה: שמים את המנה בצלחת או בקערה, מפזרים מעל מעט פטרוזיליה קצוצה.

 

 (צילום: הדס פרץ)
(צילום: הדס פרץ)
 

 

6. אורז מלא עם טופו וקטניות

מתכון של אבנר שפריר: אורז מלא מומלץ במקרים של הפרעות עיכול ומספק תזונה קלה. הוא מכיל סיבים ייחודיים העוזרים להורדת כולסטרול, לתחושת שובע ועוד. הטופו, מצדו, עשיר בוויטמינים ובמינרלים וסגולותיו הטובות אינן נפגעות בבישול או בטיגון.

 

במתכון שלפניכם הוא מהווה תחליף מצוין לבשר ולמוצרי חלב, ומשמש מקור טוב לחלבון ולסידן.

 

המרכיבים ל-6 מנות:

1 כוס אורז מלא

250 גר טופו, חתוך לקוביות

1 בצל, חתוך לקוביות

3 שיני שום, חתוכות לפרוסות

2 כפות עדשים שחורות

1 כף עדשים כתומות

2 כפות שעועית מאש

2 כפות חומוס

1 כף שעועית שחורה

1 כף אפונה

1 כפית שמן זית

1.5 כפית מלח

1/4 כפית פלפל שחור

1/2כפית כורכום

1/2 כפית כמון

 

אופן ההכנה:

  1. בלילה שלפני הכנת המנה: משרים את החומוס והשעועית השחורה ומבשלים עד לריכוך.
  2. ביום הבישול: מחממים מעט שמן בסיר רחב, ומטגנים את הבצל עד לשקיפות. מוסיפים למחבת את השום ואת קוביות הטופו ומערבבים כדקה (הבחישה הכרחית, שכן הטופו נוטה להידבק לתחתית הסיר). מוסיפים את האורז, וממשיכים לערבב במשך מספר דקות.
  3. מוסיפים לסיר את הקטניות ו-3 כוסות מים, מתבלים ומערבבים עד לרתיחה. מכסים את הסיר ומחלישים את האש.  מבשלים את התערובת בין 40 דקות-שעה עד לפעפוע עדין או עד שהאורז מוכן,. אם צריך - מוסיפים מים רותחים להמשך בישול.
  4. כשהאורז מוכן מכבים את האש, ומשאירים את הסיר מכוסה במשך כ-10 דקות. מערבבים בעדינות עם מזלג, ומגישים.

 

(צילום: לירון איצקוביץ) (צילום: ליון איצקוביץ) (צילום: ליון איצקוביץ)
(צילום: לירון איצקוביץ)

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים