משבר? רוסיה בונה תיבת נוח במיליארד רובל
דווקא בשעה שכלכלתה שרויה במשבר עמוק, החליטה רוסיה להשקיע 20 מיליון דולר באיסוף דגימות DNA מכל יצור חי עלי אדמות. הבריטים כבר הציבו רף גבוה: 28,604 דגימות מזנים שונים, שרבע מהם בסכנת הכחדה
פעם רוסיה התחרתה ביתר מעצמות העולם במרוץ לחלל, אולם עתה היא מפנה את מבטה דווקא לעבר כדור הארץ - ודווקא בשעה שכלכלתה נתונה במשבר חמור ביותר: חוקרים מאוניברסיטת מוסקבה מתכננים לאסוף דגימות DNA של כל יצור חי בכדור הארץ ולהקפיאן, על מנת ליצור מעין "תיבת נוח".
הנשיא ולדימיר פוטין אמנם הבטיח כי המשבר הכלכלי שפוקד את המדינה אינו "סוף העולם", אבל זה כנראה לא מונע ממנו להיערך לכל מצב. לשם הגשמת הפרויקט העניק הממשל לחוקרים את מענק המחקר הגבוה ביותר בתולדות המדינה - מיליארד רובל, שכעת שווים כ-20 מיליון דולר. תאריך היעד להשלמת הפרויקט הוא 2018, והוא עתיד לתפוס מתחם באוניברסיטה ששטחו 430 קמ"ר.
"זו 'תיבת נוח' מודרנית", הסביר רקטור האוניברסיטה, ויקטור סדיבניצ'י, לרשת החדשות הרוסיתה RT. "ניצור מאגר לשימור כל אורגניזם חי בכדור הארץ, לרבות אלו שנמצאים בסכנת הכחדה. אם נממש זאת, רוסיה תהיה המדינה הראשונה בהיסטוריה שתבנה 'תיבת נוח' הלכה למעשה".
לדברי החוקר, במקרה הצורך בעתיד ניתן יהיה לשכפל את הדגימות. המאגר הרוסי
לא יהיה הראשון מסוגו, אבל אין ספק שמדובר בתוכנית השאפתנית ביותר. מאגר דומה, שמכונה "גן חיות קפוא", קיים בגן החיות בסן דייגו שבארצות הברית, ובו כ-8,400 דגימות DNA שמקורם ביותר מ-800 מינים.
גם בריטניה מקדמת פרויקט דומה, בשיתוף שורה של גני חיות, מכוני מחקר, מוזיאונים וביולוגים. ב"תיבה" הבריטית יש כיום 28,604 דגימות DNA מוקפאות - ויותר מ-7,000 מהן שייכות לזנים שנמצאים ב"רשימה האדומה" של אלו הנמצאים בסכנת הכחדה.