עודף מ-100: שמפניות בזול לסילבסטר
מה תשתו בסילבסטר? רועי ירושלמי ממליץ: 10 מבעבעים לפתוח איתם את השנה החדשה. 6 שמפניות מעולות בפחות מ-200 שקלים, מבעבעים מתוקים והאיכותיים ב-39 שקלים, פרוסקו מפתיע בבקבוק מנקר עיניים והכי הכי - שמפניה אמיתית ב-89 שקלים
כל מי שאוהב וויסקי יסכים מבלי למצמץ שיש הבדל שמצדיק את השוני במחירים בין סינגל מאלט וויסקי לבקבוק אנונימי שמורידים מהמדף בסופרמרקט. אותו דבר לגבי וודקה - נכון שיש הבדל בין תוכנו של בקבוק שעולה 40 שקלים ופחות לזה שמתוחמר ב-80 שקלים ומעלה? נכון.
ועדיין, קו ההיגיון הבריא הזה איכשהו נזנח לאנחות כשזה מגיע ליינות ולמבעבעים בפרט. החדשות הטובות: אף פעם מאוחר מדי לשנות הרגלים.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
הישר מקופסת הפח של סבתא: סהרוני חמאה
מאמא מיה: פולנטה איטלקית מושלמת ובקלות
האלמנה הכתומה: בית השמפניה השובב
אחרי הקאווה, הורדת המיסוי המשמעותית על יינות מבעבעים הביאה סוף סוף גם לירידת מחיר דרסטית וכללית בקטגוריית השמפנייה. המחירים ירדו ביותר מחצי, במשקה שבו ההבדל בין מוצר האיכות המפורסם ליין שמוגז באופן מלאכותי ומגיע עם פקק הברגה מפלסטיק, לא עלינו, הוא אפילו יותר משמעותי מבוויסקי וודקה.
במילים אחרות: לקראת הסילבסטר, כששמפניה צרפתית מחבל שמפאן עולה 89 שקלים, אין שום סיבה שלא לסגור את השנה כמו שצריך. נסו ולא תתאכזבו.
1. שמפניה גואט אנרי ברוט NV - Gouet Henry
לפני חודשיים נכנסתי במקרה להציץ על מבחר היינות בחנות "יין בעיר" הצפופה והקטנה שבמרכז המסחרי המנומנם של רמת אביב. מאחת הפינות בצבץ בישר שלט צנוע: "שמפניה. 99 שקלים".
שמפניה – אמנם מיצרן לא-מוכר בעליל – אבל שמפניה, במחיר של בקבוק קאווה וחצי? מוזר ומעניין. הצטיידתי בבקבוק. כמה שמחנו לגלות מאוחר יותר, בטעימות השמפניה לכתבה זו, שמדובר במבעבע שהוא לא פחות ממצוין גם בלי קשר למחיר, שירד בינתיים ל-89 שקלים.
הצבע זהוב, הבועות קטנות אך נמרצות להפליא, מה שמעיד על תנאי אחסון נאותים ולא ממושכים מדי. המתיקות מאוזנת והניחוחות – תפוחים ירוקים (שמורגשים גם בסיומת החמצמצה-מרירה), פרחים וכל מה שמצפים למצוא בשמפניה - נפלאים. כל אחד משלושת זני הענבים של שמפאן – פינו נואר, פינו מנייה ושרדונה – מורגשים כאן, באיזון נעים שיוצר יין אלגנטי להפליא, אחד המוצלחים בקטגוריית הברוט נון וינטג' (מבעבע יבש מאד ללא שנת בציר).
אנחנו היינו פותחים אותה ליד נקניקים וגבינות בארוחת בוקר של סוף שבוע (היום כבר לא יהיה אותו יום. באחריות) אבל אתם – תעשו מה שבא לכם. כך או כך, מדובר בדבר האמיתי, ברבע מהמחיר שהיה נהוג עד לפני פחות מ-5 שנים.
הכצעקתה? אחרי תחקיר קצר, גילינו שמאחורי המותג "אנרי גואט" עומד בית פואלבר ז'ק (Poilvert Jacques), יקב קטן וותיק של משפחת כורמים שיושבת בשמפאן עוד מהמאה ה-17. השם "אנרי גואט" משמש אותם לשווק שמפניה לא ממותגת, שאותה מייבאים מהם מזה מספר חודשים רשת החנויות "יין בעיר". הייבוא הישיר – מהיצרן לחנויות, בלי שיווק ויחסי ציבור – מקצץ במחיר באופן משמעותי והפער כאמור מתגלגל לצרכן. לנו נותר רק להוריד בפניהם את הכובע.
הכי זול: 99 שקלים בחנויות "יין בעיר" או 89 שקלים דרך אתר ביג דיל (איסוף בחנויות "יין העיר")
2. שמפניית בלאן דה נואר אלכסנדר בונה NV - Alexandre Bonnet
בלאן דה נואר הוא יין לבן, אבל למראית עין בלבד, מכיוון שהוא מיוצר מענבים אדומים, שנפרדים מקליפתם בשלב מוקדם מאד של תהליך התסיסה. במקרה של הבלאן דה נואר המבעבע של בית השמפניה אלכסנדר בונה, מדובר בענבי פינו נואר שמקורם באיזור קוט דה בר (Côte des Bar) שבדרום שמפאן.
הם מנפקים תוצאה רעננה, עם ניחוחות מודגשים של פירות יער חמצמצים וחבושים. הבעבוע עדין ונעים והסיומת - ארוכה ומודגשת. תמורה מצוינת לכסף ליין של בית שמפניה הוותיק הזה שנמצא על המדפים בישראל מזה מספר שנים ולאחרונה, כחלק ממיתוג מחדש על ידי היבואנית שלו, "הכרם" – ירד מחירו בעוד כמה שקלים. כיף.
הכי זול: 139 שקלים ברשת חנויות ניקולה חינאווי
3. שמפניה שיקה טרדיסיונל
שמפניות המגדלים של שיקה הן מהמבעבעים האהובים במסעדות ישראל ולא רק בגלל התמורה הנהדרת לכסף. יינות הבית הזה מתבססים על שיעור גבוה יחסית של פינו מנייה, זן הענבים הלבן שמעניק רעננות ופירותיות לשמפניה, שמצליח ליצור ב"טרדיסיון" באופן יוצא דופן וכנגד הפרדיגמות מבעבע אלגנטי ומורכב. זו שמפניה קלה יחסית, שתהיה מצוינת כיין המלווה ארוחה שלמה אך תשמח לשרת גם כאפרטיף לפניה.
הכי זול: 199 שקלים כשמשיגים ישירות מהיבואן, אלדד לוי במייל: Eldad@bdch.co.il
4. שמפניה מואט ושנדון ברוט NV – Moet & Chandon
השמפניה הנמכרת ביותר בישראל ובעולם מהווה בטעמה את כרטיס הביקור של החבל כולו. הטעם חמצמץ, הבעבוע - נהדר וחזק, עם ניחוחות הדר ותפוחים וסיומת חמצמצה ועדינה.
מואט ושנדון הפכה בשנה האחרונה למובילת השוק מובהקת עוד יותר, בזכות ירידה במחירים ושיווק היינות למסעדות בכוסות (מחיר מומלץ: 55 שקלים). ניתן למצוא אותה בכוס במסעדות "טורקיז", "יקימונו", "אריא" (ת"א), זוני ו"מחניודה" (ירושלים), "קלואליס" (ר"ג) וטיבי'ס (ראש פינה) - והיד עוד נטויה.
היין המבעבע, שהפך בהדרגה בשנים האחרונות למתוק פחות, הוא עדיין מהנגישים בטעמם בקטגוריה - אופציה מעולה להתחיל איתה ידידות ארוכה עם שמפניות בכלל, במיוחד עכשיו, כשהמחיר ירד בעוד כ-10 אחוזים.
הכי זול: 195 שקלים, באתר האלכוהול המקוון וויין מרקט - שווה לבקר בו בלי קשר, הודות לתמחורים ההוגנים וההסברים מאירי העיניים על היינות השונים.
5. שמפניית דובאל לרואה ברוט NV – Duval Leroy
בית השמפניה הוותיק הזה הוא אחד היצרנים הגדולים באיזור שנמצא עדיין בבעלות משפחתית. כל הכרמים מהם יוצרים את השמפניות נמצאים בבעלות היקב, באזור קוט דה בלאן ורובם מסווגים בתארים המחייבים גראן קרו ופרמייה קרו, ששמורים לחלקות באיכות יוצאת דופן.
שמפניית הנון וינטג' של הבית מבוססת על שיעור גבוה יחסית של ענבי פינו נואר אדומים. התוצאה – מבעבע בעל גוף מלא יחסית, עם ניחוחות של פירות בשלים וחמיצות גבוהה, במתיקות מאוזנת. מצוין למיטיבי לכת, שמבכרים את המורכב על הנגיש והחנפני.
הכי זול: 199 שקלים, ברשת חנויות "wine and more".
6. שמפניה דרפייה קארט ד'אור NV - Drappier
בית השמפניה הלא גדול הזה - בוטיקי במימדי החבל - נמצא מזה מספר שנים בתהליך הגדרה מחדש. מבית מנומנם שמעניק תמורה טובה לכסף, מנסים כעת להצעיר אותו, הן מבחינת המיתוג והן מבחינת השמפניה עצמה.
שמפניית הקארט ד'אור של הבית היא ברוט שמתבסס גם הוא בראש בראשונה על ענבים אדומים מזן פינו נואר -
80% ליתר דיוק. האף פרחוני להפתיע והחמיצות מאוזנת. מבעבע מורכב, שישמח שתפתחו איתו ארוחת ערב, עוד לפני המנה הראשונה.
הכי זול: 199 שקלים, ברשת חנויות "דרך היין"
עוד מבעבעים:
7. לא רק יין יבש: יינות חבל אסטי
באופן אישי, אני לא מתחבר למרבית התוצרת שיוצאת מאיטליה, לא כל שכן בקטגוריית המבעבעים. יוצאי הדופן הם המבעבעים של איזור פראנצ'קורטה שבלומבארדיה, שם מנפקים יינות ברמה מרשימה בכל קנה מידה וכן יינות חבל פיימונטה, הן האדומים והלבנים המהוגנים והמבעבעים המתוקים של אסטי.
באזור שסביב הכפר הקטן הזה, המתגאה בתווית –DOCG (אזור יין מפוקח של ממשלת איטליה), מייצרים מענבי מוסקטו בלאנקו לבנים את המבעבע שאולי הכי קרוב באופיו למה שהייתה שמפניה לפני מאה ומאתיים שנה – יין מתוק מאד, פרחוני ופירותי להפליא ששותים קר מאד. חובבי יינות-סוכריה מזני גוורצטרמינר, ריזלינג חצי יבש וכל מה שביניהם – זה היין המבעבע שלכם.
מבין יינות אסטי המוצלחים שמגיעים לישראל ניתן למנות את אלו של היצרנים קאנטי (Canti), מרטיני, גראן טורינו וצינזאנו. המחיר: החל מ-39 שקלים לבקבוק. ברשת ניקולה חינאווי נמכרים 3 בקבוקי צינזאנו אסטי ב-100 שקלים.
8. לא רק פרוסקו גרוע: בוטגה
עוד איטלקי תוסס ומוצלח להפליא הוא הפרוסקו של בוטגה. היצרנית מחבל ונטו אמונה על אחד היינות המבעבעים הראויים בקטגוריה. היין החיוור, בלאן דה בלאן בפועל, ניחן בבעבוע בינוני, טעם מורכב עם ניחוחות וניל, אגסים ותפוחים. רק הבקבוק הכעור להפליא מעיב על החגיגה. נו מילא.
הכי זול: 129 שקלים. רשת מרכולי טיב טעם
9. לא רק שמפניה: מבעבעים צרפתים מהלואר ולנגדוק
לא רק שמפניה מייצרים בתחום היינות המבעבעים בצרפת. בורגון, אלזס וחבל הלואר גם הם מתגאים ביינות תוססים ונהדרים, חלקם מיוצרים באופן ההכנה המסורתי של שמפאן ואחרים – לא. זה של שאנסי מיוצר בעמק הלואר, מהענבים המזוהים ביותר עם האזור – שנין בלאן עם מעט תירוש מענבי קברנה פרנאק ושרדונה. התוצאה נהנית ממתיקות עדינה, חמיצות קלה וניחוחות מפתיעים של אפרסק, אגסים ותפוחים.
עוד מבעבע צרפתי מצוין, במחיר יחסית משתלם, הוא דנואה שמאיזור לנגדוק, לא רחוק מהעיר קרקאסון ומגבול ספרד. מבעבע עשוי היטב, מתוק ועם ניחוחות פרי בשל, שלא בכדי נבחר על ידי מסעדת "מול ים" ללוות את עסקיות הצהריים שלהם כאפריטיף.
הכי זול: שאנסי קרמאן דה לואר - 89 שקלים. להשיג ב"דרך היין". דנואה - 95 שקלים. להשיג ישירות דרך היבואן אלדד לוי Eldad@bdch.co.il
10. לא לכל כיס: שמפניה דום פריניון 2004
לפני כעשור, שמפניית העלית של בית מואט ושנדון הופרדה לחלוטין וזכתה לבית שמפניה משלה, עם יינן – מוכשר כשד! – פילוסופיה ומיתוג נפרדים.
השמפניה של ג'יימס בונד – שהיה שותה אותה לסירוגין עם בולינג'ר, לא רע - קרויה על שם הנזיר הנמרץ, אבי היין המבעבע בחבל כולו . היא מיוצרת בכמות מוגבלת ומורכבת מיחס שווה של ענבים אדומים מזן פינו נואר וענבים לבנים מזן שרדונה שנמצאים בוויז-א-ויז (Vis a Vis) תמידי -מאבק טיטאנים מרתק על הדומיננטיות בטעם, בסגנון שיוצא חוצץ נגד ערכי ההשתלבות ההרמונית שאליהם נהוג לשאוף ביינות ממסך.
אף על פי כן, שמפניות של דום פריניון נחשבות באופן גורף לעדינים וניואנסים מאד – הסוג היינות שמעריכים אחרי שנצבר קילומטרז' מבעבעים מסוים.
שנת הבציר 2004 ניפקה את אחד היינות המעניינים שנופקו בבית הזה בשנים האחרונות. שמפניה מורכבת, חגיגית כמו טוקסידו מעומלן ואפלה כמו ערפל סמיך בפרק של "טווין פיקס", שבה יד השרדונה נמצאת בבירור מעל יריבה האדום.
המחיר, שהיה עומד פעם על מספר ארבע ספרתי – ירד בכ-25-30 אחוזים, לפחות מ-900 שקלים. עדיין לא שווה לכל נפש, אך למי שהפרוטה מצויה בכיסו – שווה להניח את היד על אחד הבקבוקים מהבציר המרגש הזה, שימשיכו להשתנות ולהתפתח ב-12 השנים הקרובות לפחות.
הכי זול: חנות וויין סטורי שבנווה צדק - שם מוצע ב-899 שקלים בקבוק במהדורה המוגבלת שעיצב האמן ג'ף קונס. בנוסף, בחנות מציעים כעת את המלאי המשובח והנדיר במחירים מיוחדים לקראת סוף השנה. משתלם מאד - הרשימה המלאה - בלינק