שתף קטע נבחר

בירה, יין אדום או וויסקי: מה לשתות כדי לא להשמין?

אם אתם מתכוננים לחגיגות ערב השנה החדשה כדאי שתדעו שמשקאות אלכוהוליים אולי מעלים את מצב הרוח אבל עלולים גם לגרום לעלייה במשקל. אז לפני שתתחילו בחגיגות - כדאי שתדעו מה הכי מומלץ

סוף השנה האזרחית היא אצל רבים סיבה למסיבה. בתי קפה, מסעדות, פאבים ומועדונים מנצלים את האירוע וחוגגים עד השעות הקטנות של הלילה עם כמויות גדולות של אלכוהול.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

אבל רגע לפני שמתחילים בשתייה כדאי לזכור שכל הדרינקים הצ'ייסרים והקוקטיילים מכילים כמויות גדולות של קלוריות שעלולים להרוס לנו את הדיאטה.

 

לא רק המשקאות האלכוהוליים מלאים בקלוריות. גם הנשנושים שמציעים לנו ביד רחבה ליד המשקאות (חטיפים, פיצוחים, צ'יפסים, נאצ'וס), כוללים המון שומן, מלח, סוכר ומאות קלוריות מיותרות.

 

אם נגזים בשתייה ובנשנושים, נצטרך אחר כך במשך ימים רבים להילחם בקלוריות המיותרות שצברנו כמעט בלי לשים לב.

  

 

קיראו עוד

כמה נתרן נמצא בחטיפים שאנחנו אוכלים?

בדקנו: הכמויות המוגזמות של הנתרן בחטיפי הילדים

זהירות, נתרן: כך תכינו כריכים בריאים לביה"ס

 

בכל גרם אלכוהול יש 7 קלוריות

האלכוהול הוא סוג של תרכובת אורגנית שנקראת אתנול. האתנול מצוי בכל המשקאות החריפים והוא זה שמקנה להם את ההשפעה הפיזיולוגית על הגוף: מרגיע, משחרר ובמקרים של הפרזה גורם לשכרות.

 

גרם אחד של אלכוהול מכיל 7 קלוריות (לצורך השוואה – גרם של שומן מכיל 9 קלוריות). ככל שריכוז האלכוהול במשקה גבוה יותר, כמות הקלוריות גדולה יותר.

 

האלכוהול נספג מהר יחסית בגוף, עובר לזרם הדם ומשם ממשיך לאיברים השונים בגוף. נוכחות של שומן בקיבה מעכבת את ספיגת האלכוהול ומאטה את תהליך ההשתכרות. זו הסיבה שבמקומות בילוי רבים נוהגים להגיש יחד עם האלכוהול זיתים, בוטנים, שקדים, וחטיפים מטוגנים מסוגים שונים.

 

בדרך כלל, שתייה מתונה (1-2 כוסיות של משקה אלכוהולי, או שליש עד חצי ליטר בירה) מלווה בעלייה במצב הרוח, השתחררות מלחצים נפשיים, ירידה בעכבות והרגשת קלילות עם רצון לשמוח ולחגוג.

 

שתייה מרובה (3-4 כוסיות משקה אלכוהולי) עלולה לגרום להתנהגות פרועה, השתטות ולעיתים לעייפות ולישנוניות. שתייה מוגזמת עלולה לגרום לאיבוד שליטה עצמית ושיקול דעת, לאיבוד שיווי משקל ולהרגשה פיזית ונפשית רעה: סחרחורות, כאבי ראש, בחילות, הקאות - ובעקבות כל אלה, מטבע הדברים, גם לדיכאון.

 

מה המשקה המכיל פחות קלוריות? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מה המשקה המכיל פחות קלוריות?(צילום: shutterstock)

 

איפה יש הכי פחות קלוריות?

אם רוצים גם לשתות וגם לשמור על הדיאטה, חייבים להקפיד על שתיה במינון נמוך, ולהעדיף משקאות כמו בירה או יין לבן/אדום שבהם כמות האלכוהול קטנה יותר. זאת בנוסף ליתרונות הבריאותיים שיש להם על פני כל הליקרים והמשקאות האלכוהוליים האחרים.

 

בירה: כוס הגשה סטנדרטית של שליש ליטר מכילה רק 140 קלוריות. בנוסף, לבירה שמקורה בלתת שעורה או חיטה יתרונות בריאותיים. היא מכילה ויטמינים מקבוצה B, אשלגן, מגנזיום, אבץ ונוגדי-חמצון.

 

מחקרים מראים שצריכה מתונה של בירה עשויה לשפר את מערכת החיסון, להגן על הלב ולאזן את רמות הסוכר בדם. המונח "כרס בירה" הוא מטעה וגורם לצרכנים רבים להאמין כי בירה היא מוצר משמין, אך העובדות על התווית אומרות אחרות: הערך הקלורי ל- 100 מ"ל בירה נמוך בהרבה מזה של יין ודומה לזה של משקאות קלים שונים.

 

יין אדום/ לבן: בכוס יין קטנה אחת יש כ-150 קלוריות. היין נוצר בתהליך תסיסה של סוכר הענבים יחד עם שמרים טבעיים שבקליפת הענב או בתוספת שמרים מלאכותיים. כמות האלכוהול נעה סביב 11%-14%.

 

כמו לבירה, גם יין לשתיית אדום יש יתרונות בריאותיים שהוכחו מחקרית. נוגדי חמצון שנמצאים ביין ובבירה מסייעים בהפחתת הכולסטרול ומהווים גורם מגן מפני מחלות לב וכלי דם.

 

משקאות אלכוהוליים חריפים: במשקאות כמו ויסקי, וודקה ועראק אחוז האלכוהול יכול להגיע ל 40-50%. לכן כוסית קטנה אחת מכילה כמות גבוהה יחסית של קלוריות, וגם יכולה לגרום לשכרות.

 

ליקרים וקוקטיילים מתוקים: כשמערבבים את מנת האלכוהול עם מיצים ממותקים, משקאות מוגזים, סירופים בטעמים, או ליקרים מתוקים – מקבלים משקאות טעימים אך עמוסים בהרבה הרבה סוכר שומן וקלוריות. קוקטיילים מסוימים, כמו פינה קולדה, יכולים להכיל 400 קלוריות במנה.

 

כמה קלוריות יש במשקאות אלכוהוליים שונים

 ( )

 

איך לשתות וגם לשמור על הדיאטה?

תמיד כדאי להעדיף בירה או יין אדום/לבן, על פני משקאות אלכוהוליים אחרים. הם מכילים פחות קלוריות ויש בהם רכיבים תזונתיים בריאים יותר מכל שאר המשקאות. מי שרוצה לשתות כמות גדולה יותר של משקה, כדאי שיעדיף בירה המכילה רק 5% אלכוהול.

 

לא לשתות אלכוהול על קיבה ריקה. אוכל מאט את ספיגת האלכוהול ומגן על הקיבה מפני נזקים. לכן רצוי לאכול ארוחה בריאה ומזינה לפני וגם במהלך השתייה. תחושת השובע גם תימנע נשנוש מיותר של חטיפים, זיתים, בוטנים ושאר מאכלים שמוגשים ליד השתייה ומכילים כמויות גדולות של מלח, שומן וסוכר.

 

אם רוצים לערבב משקאות וקוקטיילים, רצוי להשתמש במשקאות דיאט או ללא סוכר, במקום משקאות ממותקים או מיצי פירות. בדרך זו אפשר לחסוך כמויות משמעותיות של קלוריות מיותרות.

 

אלכוהול גורם לתחושת צמא, ולעיתים אף להתייבשות. מומלץ לשלב שתיית מים או משקאות דיאט בין כוסות השתייה החריפה, ובכך לצמצם את צריכת המשקאות המכילים אלכוהול.

 

להציב מראש גבולות לכמות השתייה החריפה. הצבת גבולות יכולה לעזור לנו לוותר על כמה שוטים וצ'ייסרים במהלך הערב וגם על "הכוסית האחרונה".

• וכמובן- אם שותים לא נוהגים!

 

כמה מותר לשתות לפני נהיגה?

נהיגה בשכרות, לפי החוק, היא מצב שבו ריכוז האלכוהול בדם עולה על 0.05%, או 240 מיקרוגרם בליטר אוויר נשוף (בבדיקת ינשוף).

 

קשה לקבוע במדויק כמה מותר לשתות כדי לעמוד במגבלות החוק. אלכוהול נספג בגוף בצורה שונה אצל כל אדם, ובין היתר יש משמעות למשקל גופו של הנבדק והאם המשקה נצרך על בטן ריקה או מלאה.

 

כדי שלא להסתבך עם פרשנויות מיותרות, הקו המנחה הוא שכוס אחת של בירה או כוסית יין או כוסית וודקה יביאו אתכם לגבול המותר בחוק. אגב זאת גם ההמלצה לצריכה מתונה של אלכוהול שגם יכולה להועיל לנו מבחינה תזונתית.

 

יש לזכור שלנהגים צעירים עד גיל 24 אסור בכלל לשתות משקאות אלכוהוליים לפני נהיגה. אפילו לא בירה קטנה אחת או צ'ייסר אחד בודד!

  

הכותבת היא דיאטנית קלינית מוסמכת, מנחת קבוצות דיאטה למבוגרים ונוער, מומחית בהרזיה ומרצה לתזונה





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לחגוג בלי להשמין
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים