צפו: הבניין הישן בר"ג נהרס לטובת חדש
"נגיסה", קראו הבוקר לתחילת הריסת הבניין הישן בן 3 הקומות ברחוב פנקס 7 בר"ג. במהלך השבוע יימשך תהליך ההריסה - שבסופו יוקם בניין חדש עם 9 קומות במסגרת תמ"א 38/2 במסלול פינוי-בינוי. "זו צביטה בלב, אני גרה כאן כבר 40 שנה", מספרת הדיירת הכי ותיקה - אבל היא צפויה לקבל דירת 120 מ"ר עם 5 חדרים, במקום דירת 3.5 החדרים שקנתה ב-67 אלף לירות ב-1971
עוד פרויקט התחדשות עירונית ברמת גן יוצא לדרך, למרות חוסר הוודאות לגבי תוכניות הבינוי העתידיות על רקע פרשת השחיתות בעירייה. חברת אלמוג 38 מקבוצת אלמוג כ.ד.א.י וחברת בוקרה בבעלות טלי בוקרה לבקוביץ', ערכו הבוקר (ב') מסיבת עיתונאים לרגל תחילת ההריסה של בניין ישן ברחוב פנקס 7, בסמוך לרחוב ירדן שבמרכז העיר, במסגרת תוכנית תמ"א 38/2 (מסלול הריסה בנייה), לטובת הקמת בניין מגורים חדש. במתחם זה קיימים פרויקטים נוספים של פינוי-בינוי.
עוד על התחדשות עירונית בערוץ הנדל"ן :
- פינוי-בינוי בבת ים: מ-2 חדרים לדירת 100 מ'
- דיירים במיזמי פינוי-בינוי יקבלו סיוע ממשלתי
- רמת גן: 330 דירות חדשות בפינוי-בינוי
- ועדת הכספים אישרה: מע"מ אפס לתמ"א 38
במסגרת הפרויקט, הנקרא "אלמוג 7", ייהרס בניין בן 43 שנה שהוקם בשנת 1971, הכולל 3 קומות ו-12 דירות בנות 3.5 חדרים בשטח של 90 מ"ר. במקומו יוקם בניין מגורים חדש בן 9 קומות שיכלול 36 יחידות דיור חדשות, בתמהיל של 3-5 חדרים וכן דירות גן ופנטהאוז. 12 הדיירים הקיימים יקבלו דירות 5 חדרים בשטח של 120 מ"ר עם ממ"ד ומרפסת ויטפסו קומה, וכן ייבנה במסגרת הפרויקט חניון תת-קרקעי.
צפו בסרטון תחילת הריסת הבניין
יצוין כי לפני כחצי שנה קיבל הפרויקט את היתר ההריסה והבנייה, לאחר שיו"ר ועדת הערר במחוז תל-אביב החליט למחוק את הערר שהוגש נגד הפרויקט. היה זה דיון הערר השני בתיק, כתוצאה מעתירה מנהלית שהוגשה בנובמבר 2013 על ידי עמותת אדם טבע ודין. הערר הראשון הוגש ביוני 2013 על ידי חברי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, לאחר שהתוכנית קיבלה היתר בתנאים מגבילים עם מספר קטן יותר של יחידות דיור.
באשר למחירי הדירות החדשות, על פי דיווח של קבוצת אלמוג, עד לשלב ההריסה כבר נמכרו מחצית מהדירות שיצאו לשיווק, בהן דירת פנטהאוז בת 5 חדרים בשטח של 121 מ"ר תמורת 3.15 מיליון שקלים. דירות 3 חדרים בשטח של 73 מ"ר יימכרו תמורת 1.84 מיליון שקלים; דירות 4 חדרים בשטח של 99 מ"ר יעלו 1.99 מיליון שקלים ודירות 5 חדרים בשטח של 114 מ"ר עולות כ-2.19 מיליון שקלים. מחיר דירות גן בשטח של 110 מ"ר עומד על החל מ-2.96 מיליון שקלים. מועד האכלוס צפוי ביוני 2016.
משכנתא של 35 אלף לירות
"יש צביטה בלב למראה ההריסה", אומרת ציפורה דותן (69), דיירת בבניין שמתגוררת כעת בשכירות עד שתקבל את הדירה החדשה, "אני גרה כאן כבר 43 שנה - מאז שרכשנו את הדירה כשהייתי בת 25. הבן שלי הוא הראשון שנולד בבניין, ואני מהיחידים שנותרתי בו, למעשה רוב חיי אני כאן". את הדירה רכשה תמורת 67 אלף לירות, ונטלה משכנתא של עוד 35 אלף לירות.
במסגרת פרויקט ההתחדשות העירונית, תיפרד דותן מדירת 90 מ"ר עם 4 חדרים ("קניתי דירת 3.5 חדרים אבל הפכתי אותה ל-4"), ובמקומה תקבל דירת 5 חדרים בשטח של 120 מ"ר עם ממ"ד ומרפסת. "נכון שיהיה יותר צפוף כאן, אבל מה יגידו אלה בשכונה ליד שבונים בה מגדלים?", מתייחסת דותן לסוגיית הצפיפות העירונית ולשכונת מרום נווה. "לפחות מבחינת חניה המצב יהיה יותר טוב - וגם מצב התשתיות. רק אתמול הראו לי צינור בן 43 שנה בבניין".
הילה ליבנה (39) נשואה עם 3 ילדים, מתייחסת לעליית הערך של הדירה החדשה שתקבל. "קנינו כאן דירת 3.5 חדרים לפני 10 שנים, שכבר אז עלתה 900 אלף שקל", היא נזכרת, "והיום היא מוערכת ב-1.4 מיליון שקלים. ליבנה מתגוררת בקומה הראשונה, אולם עם הכניסה לבניין החדש תטפס קומה. "פעם בגלל שלא הייתה מעלית בדירה, מי שגר בקומות הגבוהות שילם פחות. היום כבר תהיה מעלית - ואז המחיר יטפס בכל קומה בכ-20 אלף שקל.
"הדירה החדשה תהיה מוערכת בכ-1.980 מיליון שקלים, אבל החלטנו ללכת על התחדשות עירונית לא רק בגלל המחיר על הנייר - אלא בגלל שהיום בשביל לקבל דירה חדשה צריך להוסיף עוד 400 אלף שקל", היא מבהירה. "בסך הכל גרנו עד היום בבניין ישן בן 40 שנה - ואחרי שהפרויקט יסתיים נקבל דירת 5 חדרים עם מטבח חדש, מקלחת חדשה, צנרת חדשה".
"זו הרגשה מתעתעת", מוסיף אלי פרייטג, דייר נוסף בבניין, "זה רגע שמצד אחד הוא שמח ומצד שני הוא עצוב - אתה רואה איך הבית שלך נהרס. זה בית שקניתי אותו והבאתי שם ילדים. יש זיכרונות, זו תקופה מסוימת בחיים. בכלל, כשהורסים בית יש תמיד משהו שכואב, אבל כשהמטרה היא טובה יש שמחה בלב".
איציק אמסלם, יו"ר ומבעלי קבוצת אלמוג, ניצל את ההזדמנות כדי למתוח ביקורת על התנהלות הממשלה ועל תוכניות הדיור הממשלתיות. "זוהי הזדמנות להצר על התנהלות הרגולטורים וראשי הרשויות - שאינם עושים דבר כדי לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית, כשהם יכולים להקים פחות ממיליון יחידות דיור באזורי ביקוש בהשקעה מינימלית".
הוא הוסיף כי "ראשי הרשויות והממשלה מתעלמים מכך שמדובר בתיקון חברתי לאוכלוסייה, שבשום דרך אחרת לא תצליח להביא לשיפור באיכות ובסביבת המגורים שלה. לדעתי, אין מתאים מהתחדשות עירונית כפתרון למצוקת הדיור באזורי ביקוש בישראל אשר במקביל מהווה גם פתרון לבעיות וצרכים אמתיים לתושבים ברמה הקיומית והבטיחותית".