שתף קטע נבחר

 

דרמה: בחירות ביוון, חבילת הסיוע בסכנה

דאגה באירופה: רה"מ הודיע על הליכה לבחירות חדשות, שבהן עשויה לנצח מפלגת שמאל קיצוני המעוניינת לשים סוף לתוכנית הצנע ולחבילת החילוץ, שנועדה להציל את יוון ממפולת כלכלית שתשפיע גם על שאר היבשת

ראש ממשלת יוון, אנטוניס סמאראס, הודיע היום (ב') על הליכה לבחירות מוקדמות בחודש הבא, אחרי שהפרלמנט דחה היום את המועמד שהציג לנשיאות. ההחלטה מעמידה בספק את עתיד חבילת החילוץ הבינלאומית שקיבלה יוון מקרן המטבע הבינלאומית ומהאיחוד האירופי, חבילת חילוץ שבה תלויה מאוד הכלכלה היוונית וגם יציבותה של הכלכלה האירופית.

 

עוד חדשות בעולם :

 

גם אחרי שלושה סיבובי הצבעה לא הצליח המועמד היחידי לנשיאות, הנציב האירופי לשעבר סטברוס דימאס, לזכות ב-180 הקולות הדרושים כדי להפוך לנשיא. כתוצאה מכך יצא למעשה לדרך הליך של פיזור הפרלמנט. סמאראס הודיע מיד כי ייפגש מחר עם הנשיא היוצא, קרולוס פפוליאס, כדי להציע לו לקיים בחירות מוקדמות ב-25 בינואר, וקרא לאזרחי יוון להבטיח שהיציבות תישמר.

ראש ממשלת יוון אנטוניס סמאראס. מקווה שהעם יתמוך ביציבות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ראש ממשלת יוון אנטוניס סמאראס. מקווה שהעם יתמוך ביציבות(צילום: EPA)

סקרי דעת הקהל מלמדים שבבחירות עתידיות צפוי ניצחון למפלגת השמאל הקיצוני סיריזה, הרוצה למחוק חלק גדול מהחוב של יוון ולבטל את תנאי חבילת הסיוע שקיבלה יוון מהאיחוד האירופי ומקרן המטבע. "בעזרת הרצון של עמנו, בתוך כמה ימים חבילת הסיוע הקשורה בצעדי הצנע תהיה נחלת העבר", אמר מנהיג מפלגת סיריזה, אלכסיס ציפרס, לאחר ההצבעה. "העתיד כבר החל".

 

פירוש תוצאות ההצבעה ביוון היום הוא שלשווקים באיחוד האירופי מצפים שבועות של חוסר ודאות, והדבר עלול לפגוע בסימנים הקלים שנראו לאחרונה להתאוששות כלכלית ביבשת. מפלגת סיריזה זוכה ליתרון יציב בסקרי דעת הקהל כבר כמה חודשים, אף שהיתרון שלה על מפלגתו השמרנית של סמאראס, "הדמוקרטיה החדשה", הצטמצם בשבועות האחרונים. כל מפלגה שתנצח בבחירות עלולה להתקשות להקים ממשלה ולא להצליח להחזיק בשלטון זמן רב.

מנהיג מפלגת השמאל "סיריזה" אלכסיס ציפרס המחויך, היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנהיג מפלגת השמאל "סיריזה" אלכסיס ציפרס המחויך, היום(צילום: רויטרס)

סמאראס ניסה לקדם סיום מוקדם של חבילת הסיוע הבינלאומית, שעוררה זעם ביוון בגלל צעדי הצנע הקשים הכרוכים בה, וקיווה שהצלחה

בבחירות לנשיאות תקל את הלחץ הפוליטי על הקואליציה שלו. בניסיון לשכך מעט את דאגתם של השותפים הבינלאומיים של יוון נקט לאחרונה ציפרס טון מתון יותר, והבטיח שיוון תישאר בגוש האירו ותנהל משא ומתן על סיום חבילת הסיוע במקום להתנער ממנה באופן חד-צדדי. עם זאת, הוא ממשיך להתעקש כי בכוונתו להפוך רבות מהחלטות על צעדי צנע שהתקבלו ביוון במהלך תקופת המשבר של השנים האחרונות, כמו למשל הפחתת שכר המינימום ועצירה של מכירת נכסי המדינה.

 

דובר ממשלת יוון, כריסטיאן ווירטס, אמר כי ממשלת גרמניה עוקבת אחר ההתפתחויות ביוון מקרוב, אבל סירב להגיב מעבר לכך. "אינני יכול להגיב על אירועים פנימיים יווניים, במיוחד כאלה שהתרחשו לפני חצי שעה בלבד", אמר מיד אחרי ההצבעה. גרמניה היא התורמת הגדולה ביותר לחבילת הסיוע ליוון, והקנצלרית אנגלה מרקל נתפשת על ידי רבים מהיוונים כמי שאילצה את יוון לרדת על ברכיה ולאשר צעדי צנע קשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
רה"מ סמאראס. מפגר בסקרים
צילום: EPA
מומלצים