הפלסטינים פנו למועצת הביטחון; ארה"ב: נטיל וטו
במשך שעתיים וחצי נפגשו נציגי קבוצת המדינות הערביות במטה האו"ם ולאחר מכן הגישו את הטיוטה הסופית של הצעת ההחלטה שקוראת ל"סיום הכיבוש" ולהגדרת לוח זמנים לגיבוש הסכם שלום עוד היום. בוושינגטון הבהירו: "לא נתמוך בטיוטת הצעה פלסטינית עם לוח זמנים מלאכותי. ההצעה מתעלמת מהצרכים הלגיטימים של ביטחון ישראל"
הפלסטינים לא נסוגים מכוונתם לקדם הכרה בינלאומית במדינה פלסטינית דרך מועצת הביטחון. הלילה (יום ג') הם הגישו את הטיוטה הסופית של הצעת ההחלטה שקוראת ל"סיום הכיבוש" ולהגדרת לוח זמנים לגיבוש הסכם שלום ולנסיגה ישראלית מהשטחים. שגרירת ירדן באו"ם הצהירה אתמול (יום ב') כי הצעת ההחלטה הפלסטינית תוגש למזכירות מועצת הביטחון, אבל טרם הוחלט מתי היא תובא להצבעה. "לא נשנה את דעתנו", הבהיר אתמול הנשיא הפלסטיני אבו מאזן בשיחה עם מזכיר המדינה ג'ון קרי.
נוסח ההצעה הפלסטינית למועצת הביטחון כולל החרפת הנוסח הקודם, לרבות חידוד הנושא של מזרח ירושלים כבירת המדינה הפלסטינית ותוספת של נושא האסירים לנושאי הסדר הקבע. כמו כן ישנו סעיף שקובע כי על הצדדים להימנע מפרובוקציות והסתה שעלולות להחריף את המצב ולפגוע בפתרון שתי המדינות - כאשר האצבע מופנית כלפי ישראל. כמו כן שונה הנוסח מ"כוחות הביטחון הישראליים" ל"כוחות הכיבוש", ונוספה דרישה להפסקה מוחלטת של כל פעולות ההתנחלות, כולל במזרח ירושלים.
במשך שעתיים וחצי נפגשו נציגי קבוצת המדינות הערביות במטה האו"ם. הם החליטו פה אחד על הגשת ההצעה הערבית להצבעה במועצת הביטחון של האו"ם. הלילה הם הגישו את הבקשה.
טיוטת ההצעה הפלסטינית עברה שינויים ותיקונים בנוסח שלה במהלך השבועיים האחרונים. הפלסטינים החליטו לדחות את הנוסח המרוכך של ההצעה שאותו הציעה צרפת. בשלב זה נראה כי אין לפלסטינים רוב בהרכבה הנוכחי של מועצת הביטחון של האו"ם ומצב זה ייתר את הטלת הווטו האמריקנית הצפויה. לפי שעה יש לפלסטינים שישה קולות בטוחים והם זקוקים לתשעה לפחות.
וטו צפוי
בינתיים נראה שארצות-הברית תטיל וטו. דובר במחלקת המדינה האמריקנית, ג'ף רתקה, הבהיר שארצות הברית "לא תתמוך בטיוטת הצעה פלסטינית עם לוח זמנים מלאכותי. ההצעה מתעלמת מהצרכים הלגיטימים של ביטחון ישראל. אנחנו לא נתמוך בטיוטה ומדינות אחרות הביעו דאגות כמונו".
הפלסטינים הביעו רצון להעלות את ההצעה להצבעה במועצה עד תום השנה האזרחית, קרי ביום רביעי לכל המאוחר, אולם שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מליכי העריך היום כי לא מן הנמנע שזו תידחה לתחילת 2015. "התהליך ייקח יותר מיום-יומיים", הוא אמר לסוכנות הידיעות הפלסטינית מען, "עלינו גם לשמור על בהירות כדי למנוע בלבול נוכח ההצהרות הרבות בנושא, שלעתים סותרות זו את זו".
השינויים בטיוטה, שהוגשה על ידי ירדן שמשמשת חברה לא קבועה במועצת הביטחון, הוכנסו בין היתר כדי לגייס תמיכה מצד מדינות אירופה - ואולי אף ארה"ב. אולם וושינגטון כבר הודיעה כי לא תתמוך בטיוטת
ההצעה: "ראינו את המסמך וזה לא משהו שאנחנו יכולים לתמוך בו", אמרה דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי. "יש מדינות נוספות שחושבות כמונו ונזקקות להתייעצויות נוספות לפני שמועצת הביטחון תכריע בנושא".
מוקדם יותר היום התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו לפנייה הפלסטינית לאו"ם ואמר כי "ישראל והתרבות המשותפת שלנו נמצאות תחת מתקפה, שמגיעה כעת מהרשות הפלסטינית שמבקשת לכפות עלינו תכתיב שיערער את ביטחונה של ישראל ויציב את עתידנו בסכנה. אנו מצפים מכלל הקהילה הבינלאומית, לפחות מהחברים האחראים בה, להתנגד באופן נחרץ לתכתיב זה של האו"ם ולהחלטת מועצת הביטחון, מכיוון שמה שאנו זקוקים לו תמיד הוא מו"מ ישיר ולא כפיית תנאים. אם הקהילה הבינלאומית לא תדחה את הצעת הרשות הפלסטינית, אנו נעשה זאת. ישראל תתנגד לתנאים שיסכנו את עתידה".