שתף קטע נבחר

מה-1 בינואר: אין יותר רופאים באמבולנסים

משרד הבריאות החליט להפסיק את הצבתם של רופאים בניידות טיפול נמרץ של מד"א. מעתה, בכל קריאה יגיעו אליכם פראמדיק ונהג אמבולנס. הפראמדיק יוכל לקבוע מוות בשטח ולתת תרופות החייאה. מד"א: אין הבדל באיכות הטיפול בין רופא לפראמדיק, העובדים על פי אותם פרוטוקולים

רופאים אאוט - פראמדיקים אין: החל ממחר (ה') תופסק העסקתם של רופאים בניידות הטיפול הנמרץ של מגן דוד אדום. זאת בעקבות החלטת משרד הבריאות להעניק לפראמדיקים סמכות לקבוע מוות בשטח ולטפל בתרופות החייאה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

פראמדיקים במד"א:

מחדל מסוכן: רק פראמדיק 1 ל-65 אלף אנשים

סופית: פראמדיקים יוכלו לקבוע מוות בלי רופא

הרופאים בבג"ץ: לבטל נוהל קביעת מוות ע"י פרמדיק

 

המשפחות חיכו שעות לקביעת מוות

תחילת היוזמה לפני כשנתיים, כשמשרד הבריאות בשיתוף מד"א החליט להרחיב את סמכויות הפראמדיקים ולאפשר להם לטפל בתרופות מצילות חיים ואף לקבוע מוות בשטח. הרחבה זו נדרשה כיוון שמשפחות של נפטרים נאלצו להמתין לעתים שעות רבות עד להגעת רופא שיאשר את מות יקירם.

 

עם אישור בג"ץ לנושא החל משרד הבריאות להפחית בהדרגה את הצבת הרופאים בניידות הטיפול הנמרץ, ומ-1 בינואר תבוטל כליל הצבתם. כך, אם תזמינו ניידת טיפול נמרץ, תטופלו בידי פראמדיק וחובש או שני פראמדיקים.

 

על פי הנחיות משרד הבריאות, יוכל פראמדיק לקבוע מוות במקרה שבו המוניטור מציג קו שטוח המוכיח כי הלב הפסיק לפעום, היעדר דופק במישוש, היעדר נשימה, היעדר רפלקסים והימצאותם של אישונים מורחבים המעידים על פגיעה מוחית בלתי הפיכה.

 

במקרה שבו קובע הפראמדיק מוות, הוא יוכל להחליט להפסיק את ההחייאה - בתיאום עם רופא במוקד מד"א המאשר זאת.

 

גורם בכיר במד"א אומר ל-ynet כי מדובר בהחלטה מוצדקת: "הוכחנו את היכולות שלנו בתחום הטיפול הנמרץ בשטח במשך שנים רבות. מצד שני, עדיין שואלים אותי בכל פעם כשאני מגיע עם הנט"ן 'איפה הרופא?'".

 

במקביל, מקדם משרד הבריאות חוק שיגדיר אחת ולתמיד את תפקיד הפראמדיקים, והוא צפוי לעגן בו את סמכותם לקבוע מוות, אף שלדבריו גם כיום יש להם הסמכות החוקית לעשות זאת.

ניידת טיפול נמרץ תאויש בפראמדיק וחובש או שני פראמדיקים (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
ניידת טיפול נמרץ תאויש בפראמדיק וחובש או שני פראמדיקים(צילום: הרצל יוסף)
 

מד"א: "אין הבדל באיכות הטיפול"

דובר מד"א זכי הלר ודוברת משרד הבריאות עינב שמרון מסרו בתגובה כי "מתחילת שנות ה-90 פועלות במדינת ישראל ניידות טיפול נמרץ המאוישות על ידי חובשים ופראמדיקים ללא רופאים.

 

"בשנת 2001 החליט משרד הבריאות לאמץ את המלצות המומחים בעולם, שלפיהן יש לבסס את איוש הניידות לטיפול נמרץ בפראמדיקים. כיום, מתוך 76 ניידות לטיפול נמרץ שבמשמרות רק כשש מאוישות ברופאים באופן חלקי.

 

"מזה עשור אנו עדים לכך שהתמורות וההתפתחויות הרבות שחלו ברפואה בכלל ובתחום רפואת החירום הטרום-אשפוזית בפרט מלמדות שאין הבדל באיכות הטיפול הרפואי בניידת לטיפול נמרץ בהשוואה בין רופאים לפראמדיקים.

 

"יודגש כי לאחר מתן ההרשאה לפראמדיקים להכרזת מוות, נדרשים כולם לעבוד בהתאם לפרוטוקולים ברורים ותוצאות פעולותיהם אינן נופלות מאלה של הרופאים".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
משרד הבריאות החליט להרחיב את סמכויות הפראמדיקים בשטח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים