שתף קטע נבחר

מוכרים מתנה שקיבלתם מחו"ל? כך תפחיתו את המסים

זכיתם בירושה או קיבלתם נכס במתנה מקרוב בחו"ל? כדאי לבחון היטב את השלכות המס בטרם תבקשו למכור אותו. אם תפעלו נכון, תוכלו לחסוך לא מעט כסף. מדריך

אם קבלתם נכס במתנה או ירושה מקרוב משפחה בחו"ל, ייתכן וניתן להימנע ממס בישראל בעת מכירת הנכס בתנאים שונים.

 

  • המבקר: "נזקי ההון השחור גדולים בהרבה מהדיווחים"

 

אחת הסוגיות המרכזיות בהקשר זה היא קביעת הערך של המתנה או הירושה לצורך תשלום מס רווח הון. נניח כי קבלתם או ירשתם דירה באירופה מקרוב משפחה, ואתם מחליטים למכור אותה, השאלה היא כיצד יחושב תשלום המס בישראל בגין המכירה?

 

"שימור המס"

מה קובע החוק ביחס למכירת מתנה שנתקבלה?

 

בעיקרון, כאשר תושב ישראל מקבל מתנה או ירושה, הוא נכנס לנעלי נותן המתנה או המוריש לכל דבר ועניין, לרבות ביחס ליום הרכישה, שווי הרכישה, פחת ועוד. בהתאם להוראות סעיף 88 לפקודת מס הכנסה, כאשר מדובר בירושה או במתנה, העלות המקורית של הנכס הנמכר על ידי תושב ישראל, היא למעשה העלות של הנכס למוריש או לנותן המתנה.

 

מדובר בעיקרון "שימור המס" או עקרון "רציפות המס" לפיו מקבל הירושה או המתנה נכנס לנעלי המוריש או הנותן, והוא משלם את המס על כלל רווח ההון עד יום המכירה.

 

להלן דוגמא אשר תמחיש את עקרון "שימור המס": נניח כי קבלתם מקרוב משפחה או ירשתם ממנו דירה באירופה אשר נרכשה בסכום מקורי של 50,000 יורו, וכיום היא נמכרת בשווי של 500,000 יורו. במידה וניישם את עיקרון שימור המס, תחויבו במס רווחי הון בישראל על ריווח של 450,000 יורו. מדובר בתוצאת מס בלתי סבירה בעליל. אלא, שבמקרה זה קיים פתרון של שערוך בסיס עלות הנכס, המכונה גם Step Up, כמוסבר בהמשך.

 

מה הפתרון ביחס למתנה או ירושה מתושב חוץ?

 

פקודת מס הכנסה אינה קובעת הוראות מיוחדות ביחס לירושה או מתנה שניתנה על ידי תושב חוץ לתושב ישראל. אולם, במידה וניישם את העיקרון של שימור המס למקרה שבו ירושה או מתנה ניתנה על ידי תושב חוץ לתושב ישראל, הרי שתתקבל תוצאה לא רצויה לפיה יוטל מס על תושב ישראל בעת מכירת הנכס, גם על עליית הערך של הנכס מחוץ לישראל על ידי תושב חוץ.

 

הפתרון לכך הוא מנגנון ה- Step Up, לפיו רשות המסים תראה את היורש או מקבל המתנה מתושב החוץ, כאילו קנה את הנכס בהתאם לשווי השוק שלו ביום קבלתו. מבחינה מעשית, מנגנון ה- Step Up, גורם לתוצאה לפיה יוטל מס בישראל רק בגין הרווח שיצמח ממועד הקבלה והלאה.

 

ברור כי סוגיה זאת עשויה לעורר וויכוחים בין הנישום לרשות המסים ביחס לשווי הנכס ביום הירושה או המתנה. במקרה זה, חשוב להסתמך על הערכת שווי כדי למנוע טענות מצד רשות המסים.

 

רשות המסים נתנה מספר החלטות מיסוי (pre-ruling) בעניין זה. בהחלטות המיסוי הוטלו מגבלות שונות. כך לדוגמא, הפסד שייווצר ממכירת הנכס לא יותר בקיזוז. כמו כן, לא יותרו בקיזוז הפסדים שנוצרו בידי היורש או מקבל המתנה לפני יום הפטירה, או יום קבלת המתנה, כנגד רווחים שייווצרו כתוצאה ממכירת הנכס שהתקבל בירושה או במתנה.

 

כיצד ניתן ליהנות מההסדר המיוחד של השערוך?

 

רשות המסים מאפשרת פניות אליה במגוון נושאים באמצעות מסלול ירוק. הרעיון הבסיסי של המסלול הירוק הוא לאפשר הגשת בקשות שונות בענייני מסים ולקבל החלטות בדרך יעילה ומהירה יחסית. בעניין שלנו, רשות המסים פרסמה את טופס 905 המאפשר למקבל ירושה או מתנה ליהנות ממחיר מקורי חדש ויום רכישה חדש לנכס שזה עתה קיבל בדרך של Step Up.

 

טופס 905, קביעת מחיר מקורי ויום רכישה בעת קבלת נכס בחו"ל, אמור לקצר ולפשט תהליכים. אלא שקיימים סימני שאלה רבים ביחס להוראות השונות, כך שכדאי להיעזר במומחה. כמו כן, רצוי להיעזר בסבלנות רבה שכן ההליך מול רשות המסים אורך זמן רב.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מסים ומיסוי בינלאומי  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים