שתף קטע נבחר

 

בחצות ההצבעה באו"ם. הפלסטינים: יש לנו רוב

דרמה מדינית, רגע לפני כינוס מועצת הביטחון. נציגי המדינות הערביות החליטו להצביע הלילה על טיוטת ההצעה שקוראת ל"סיום הכיבוש" וטענו כי צרפת ולוקסמבורג שינו את עמדתן

תוך שעות אחדות צפויה מועצת הביטחון להצביע על הצעת ההחלטה הפלסטינית שקוראת ל"סיום הכיבוש ולהגדרת לוח זמנים לגיבוש הסכם שלום ולנסיגה ישראלית מהשטחים" - ולפי הפלסטינים יש להצעתם רוב. אם יש אמת בדבר, ייאלצו האמריקנים להשתמש בזכות הווטו שלהם כדי להפיל את ההצעה.

 

נציגי המדינות הערביות באו"ם החליטו להצביע על טיוטת ההצעה הפלסטינית למועצת הביטחון הלילה בחצות. הנציגים של המדינות הערביות טוענים שצרפת, לוקסמבורג ועוד שבע מדינות יצביעו בעד ההחלטה, ולכן יש רוב להצעה. עם זאת, הם צופים שארצות הברית תטיל וטו. האמריקנים ניסו לשכנע את הפלסטינים למשוך את הצעתם, אבל השבוע כבר הבהיר הנשיא הפלסטיני אבו מאזן בשיחה עם מזכיר המדינה ג'ון קרי: "לא נשנה את דעתנו".

 

השגריר הפלסטינים לאו"ם ריאד מנסור אמר הערב: "אם אחד מהצדדים יחליט מכל סיבה שהיא שהוא לא תומך בהחלטה שיש לה תמיכה בינלאומית רחבה, אז אף אחד לא יוכל להאשים אותנו בסגירת הדלת לשלום".

מועצת הביטחון של האו"ם. התכנסות מהירה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מועצת הביטחון של האו"ם. התכנסות מהירה(צילום: AFP)

גורמים אמריקנים הדגישו כי ארצות הברית לא תתמוך "בטיוטת הצעה פלסטינית שבה לוח זמנים מלאכותי. ההצעה מתעלמת מהצרכים הלגיטימיים של ביטחון ישראל". מוקדם יותר הערב הצטרפה בריטניה לעמדת ארצות הברית והודיעה כי לא תוכל לתמוך בהצעת ההחלטה שהגישו הפלסטינים למועצת הביטחון של האו"ם. שגריר בריטניה באו"ם מארק גרנט אמר כי "ישנן בעיות עם הנוסח, במיוחד סביב נושא לוח הזמנים וסוגיית שיבת הפליטים".

שגריר ישראל באו"ם רון פרושאור (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שגריר ישראל באו"ם רון פרושאור(צילום: EPA)

נוסח ההצעה הפלסטינית למועצת הביטחון כולל את החרפת הנוסח הקודם, לרבות חידוד הנושא של מזרח ירושלים כבירת המדינה הפלסטינית ותוספת של נושא האסירים לנושאי הסדר הקבע. כמו כן ישנו סעיף שקובע כי על הצדדים להימנע מפרובוקציות והסתה שעלולות להחריף את המצב ולפגוע בפתרון שתי המדינות - כאשר האצבע מופנית כלפי ישראל. כמו כן שונה הנוסח מ"כוחות הביטחון הישראליים"

ל"כוחות הכיבוש", ונוספה דרישה להפסקה מוחלטת של כל פעולות ההתנחלות, כולל במזרח ירושלים.

 

בישראל שורר זעם רב כלפי הצרפתים, אף שבשום שלב הם לא הבטיחו שיתנגדו להחלטה. לעומת זאת יש הערכה לבריטים, שהודיעו בעקבות האמריקנים שיתנגדו. גורמים מדיניים אמרו כי הפלסטינים "קיבלו תיאבון" במהלך קידום ההצעה, ובזכות החולשה האירופית קיבלו את הרוב שרצו מבלי לחכות לשינוי הרכב מועצת הביטחון ב-1 בינואר, שלאחריו אמור הרכב המועצה להיות בכל מקרה לטובתם.

 

שר החוץ אביגדור ליברמן אמר בתגובה: "זה צעד בוטה והפרה של כל ההבנות. זה לא יתרום דבר. אבו מאזן עושה את זה באופן מודע, לא במסגרת מאמץ להגיע למדינה פלסטינית עצמאית אלא במסגרת מאבקו בחמאס בדחלאן ובכל הנבחרים האחרים. ברור שאבו מאזן רואה בהסלמה במישור המדיני הדרך היחידה להישרדות האישית ואין פה שום דאגה ורצון כן להגיע להחלטה מוסכמת, רצינית שתבטיח פתרון מקובל על שני הצדדים. לכן אנו דוחים את הצעד הזה מכל וכל. אני מקווה שהפלסטינים לא יזכו בתשעה קולות, אבל גם אם יגיעו אני מקווה שהאמריקאים יטילו וטו".

 

לגבי צרפת ולוקסמבורג אמר ליברמן: "זו טעות מצדן. גם הן יווכחו לדעת שעשו טעות".

 

שר החוץ של קנדה, ג'ו ביירד, אמר כי ממשלתו מאמינה שהפלסטינים יכולים להשיג מדינה עצמאית רק כתוצאה ממשא ומתן עם מדינת ישראל: "אנו מתנגדים לצעדים חד צדדיים מכל צד, ומאמינים שזה לא עוזר לקידום השלום. קנדה קוראת לחברות מועצת הבטחון להתנגד להחלטה, לנצל את השפעתן להפציר בשני הצדדים לשבת בלי תנאים מוקדמים. הגיע הזמן למשא ומתן רציני וויתורים משני הצדדים להבטיח עתיד של שלום, בטחון ושגשוג".

 

השבוע התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו לפנייה הפלסטינית לאו"ם ואמר כי "ישראל והתרבות המשותפת שלנו נמצאות תחת מתקפה, שמגיעה כעת מהרשות הפלסטינית שמבקשת לכפות עלינו תכתיב שיערער את ביטחונה של ישראל ויציב את עתידנו בסכנה. אנו מצפים מכלל הקהילה הבינלאומית, לפחות מהחברים האחראים בה, להתנגד באופן נחרץ לתכתיב זה של האו"ם ולהחלטת מועצת הביטחון, מכיוון שמה שאנו זקוקים לו תמיד הוא מו"מ ישיר ולא כפיית תנאים. אם הקהילה הבינלאומית לא תדחה את הצעת הרשות הפלסטינית, אנו נעשה זאת. ישראל תתנגד לתנאים שיסכנו את עתידה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מועצת הביטחון מתכנסת
צילום: AFP
מומלצים