שתף קטע נבחר

 

המאמץ האמריקני והכתף האפריקנית: כך ספגו הפלסטינים תבוסה באו"ם

הבליץ האמריקני לטרפוד הצעת הפלסטינים במועצת הביטחון הוכיח את חשיבות היחסים עם וושינגטון. הימנעות מדינות אפריקה בהצבעה המחישה את חשיבות ביקורי שר החוץ ליברמן ביבשת השחורה. איך פקששו הפלסטינים את ההצבעה על חודו של קול?

הכישלון הפלסטיני במועצת הביטחון הוא עוד תזכורת עד כמה הברית בין ישראל לבין ארצות הברית היא קריטית לביטחון הלאומי של ישראל. זה רק מחזק את הצורך של ישראל לשמור על יחסים מצוינים עם וושינגטון בכלל ועם הבית הלבן בפרט ולהימנע מסכסוכים כמו זה שהיה בין שר הביטחון יעלון למזכיר המדינה קרי.

 

עוד בחדשות:

תעודות הזהות של המתמודדים בליכוד. צפו

בן אליעזר נחקר, המשטרה תמליץ על אישום

לנשיא יש קרניים. תמונות השנה של אובמה

 

דיפלומטים ישראלים מספרים שארה"ב מילאה תפקיד מכריע במאמצים לטרפד את המאמץ הפלסטיני. "ארה"ב הייתה משמעותית ביותר", אמר גורם בכיר במשרד החוץ בירושלים. "לא רק שהם היו מוכנים להטיל וטו, הם גם עבדו כתף אל כתף עם הדיפלומטים הישראלים כדי למנוע תמיכה בהחלטה במועצת הביטחון. זה לא שהם אמרו שרק יצביעו נגד. הם עבדו. היו טלפונים ומסרים. המאמץ הדיפלומטי האמריקני ראוי לציון".

 

דנון מצביע: "יום הכרעה נגד השמאל"    (צילום: רויטרס)

דנון מצביע: "יום הכרעה נגד השמאל"    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


האמריקנים הפעילו לחץ. שגרירת ארה"ב באו"ם סמנת'ה פאוור (צילום: EPA) (צילום: EPA)
האמריקנים הפעילו לחץ. שגרירת ארה"ב באו"ם סמנת'ה פאוור(צילום: EPA)

מלבד הסיוע הקריטי מוושינגטון, תוצאות ההצבעה במועצת הביטחון הן בגדר הישג דיפלומטי ישראלי על רקע מדיניות משרד החוץ בראשות אביגדור ליברמן לסמן את אפריקה כיבשת יעד למאמצים הדיפלומטים – מדיניות שהוכיחה את עצמה ברגע האמת עם הימנעותן של רואנדה וניגריה בהצבעה הלילה.

 

במסגרת ממשלת נתניהו השנייה יצא שר החוץ אביגדור ליברמן לביקור בספטמבר 2009 ובין היתר הגיע לאתיופיה, קניה, גאנה, ניגריה ואוגנדה. בחודש יוני האחרון שב ליברמן ליבשת השחורה וערך ביקור ברואנדה, חוף השנהב, גאנה, אתיופיה וקניה.

ליברמן בביקורו בחוף השנהב בחודש יוני ()
ליברמן בביקורו בחוף השנהב בחודש יוני

חשיבות היחסים עם אפריקה. ליברמן בביקור ברואנדה בחודש יוני  ()
חשיבות היחסים עם אפריקה. ליברמן בביקור ברואנדה בחודש יוני

שני הביקורים של שר החוץ ליברמן באפריקה רשמו היסטוריה מאז ימיה של גולדה מאיר כשרת החוץ, שבתקופתה היו 27 נציגויות באפריקה לעומת 10 כיום. גם ההשקעה הרבה של ישראל בסיוע למדינות אפריקה, כמו גם הפעילות העסקית הישראלית ביבשת, הוכחו כמשתלמים מאוד.

 

ניגריה: מהצבעה אוטומטית לשינוי דפוס היסטורי

מדינת המפתח היא ללא ספק ניגריה. זו המדינה התשיעית שהייתה אמורה לתת לפלסטינים את הרוב הנדרש במועצת הביטחון. זו גם המדינה שעברה מתמיכה להימנעות וכך שללה מהפלסטינים את הקול התשיעי. בכירי משרד החוץ כבר השלימו אתמול בלילה עם התבוסה והיו משוכנעים שלפלסטינים יהיו תשעה קולות ואז האמריקניים יטילו וטו. אז אירע המהפך. "התברר לנו שהניגרים לא נכנעו ולא נשברו והצביעו לפי המצפון שלהם", הסביר בכיר במשרד החוץ. מה שהטה את הכף סופית הייתה שיחת טלפון שערך ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נשיא ניגריה ג'ונתן גודלאק וגם עם נשיא רואנדה פול קאגמה.  

נתניהו ונשיא ניגריה גודלאק ג'ונתן בביקורו באוקטובר (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
נתניהו ונשיא ניגריה גודלאק ג'ונתן בביקורו באוקטובר(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

גודלאק ג'ונתן הוא ידיד גדול של ישראל. בשנה האחרונה הוא ביקר בארץ פעמיים, הפעם האחרונה לפני חודשיים כשהגיע לארץ במטוסו הפרטי כדי לקיים מיסה ל-3,000 עולים לרגל מניגריה במרכז הקונגרס בירושלים וכדי להטמין פתק בכותל המערבי.

 

ג'ונתן נפגש אז עם נתניהו ושוחח איתו על מגוון נושאים כולל על אופן ההצבעה של ניגריה במועצת הביטחון. בישראל ייחסו חשיבות גדולה מאוד לביקור הזה בדיוק בגלל מה שקרה אתמול באו"ם. היה ברור שניגריה תהווה לשון מאזניים אם הפלסטינים ישיגו את הרוב הנדרש. יש לציין שעד לא מזמן ניגריה הייתה מצביעה כמעט אוטומטית עם הפלסטינים ומדובר פה בשינוי דפוס הצבעה היסטורי.

 

חלק מהשינוי נובע מהתהדקות היחסים עם ישראל ומזהות אינטרסים במאבק נגד הטרור העולמי. ישראל הייתה מהמדינות הראשונות בעולם שהציעו לניגרים עזרה במאבק נגד ארגון הטרור האיסלאמיסטי "בוקו חראם". על פי פרסומים שונים, ישראל גם מכרה לניגרים נשק לטובת המאבק הזה, בזמן שארה"ב הטילה אמברגו נשק על הניגרים.

ההצבעה במועצת הביטחון, הלילה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ההצבעה במועצת הביטחון, הלילה(צילום: EPA)

מדי שנה מגיעים לישראל 30 אלף צליינים מניגריה. בביקורו הקודם של נשיא ניגריה בישראל לפני שנה, נחתם הסכם תעופה בין ישראל לניגריה שהשיק טיסות ישירות. ישראל משתפת פעולה עם הניגרים לא רק במלחמה בטרור אלא גם בתחומי החקלאות, בנייה, תקשורת, מודיעין ועוד. בניגריה פועלות יותר מ-50 חברות ישראליות בתחומי ההנדסה האזרחית, אנרגיה, תקשורת, ביטחון ועוד.

 

מלבד ניגריה, גם רואנדה הייתה בין הנמנעות, אך כאן אין הרבה הפתעות. לישראל יש יחסים טובים מאוד עם רואנדה ויש קשר טוב בין שר החוץ ליברמן לבין שרת החוץ של רואנדה ובין נתניהו לנשיא רואנדה. במדינה האפריקנית יש הרבה מאוד פעילות עסקית ישראלית ומשרד החוץ משקיע רבות בהענקת סיוע לרואנדה במגוון תחומים. עוד מדינה שלא אכזבה ושוב הוכיחה את עצמה בתמיכתה בישראל היא ליטא שגם היא נמנעה בהצבעה. בכירים במשרד החוץ אמרו: "סימנו את אפריקה כיבשת יעד למאמצים הדיפלומטים שלנו, אבל חייבים לומר שיש היום נסיבות אזוריות וגלובליות שמשנות את העקרונות, שלפיהם מתנהלים הדיפלומטים. אחד הדברים החשובים ביותר היום הוא המאבק בקיצוניות ובטרור".

 

שינוי לרעה: ונצואלה ומלזיה במועצת הביטחון

השאלה שעולה מהכישלון הפלסטיני במועצת הביטחון היא מדוע הרשות לא חיכתה למחר, אז יתבצע חילוף מדינות במועצה כשאוסטרליה ורואנדה הידידותיות לישראל ייצאו ובמקומן ייכנסו ונצואלה ומלזיה, שלא אוהדות את ישראל בלשון המעטה.

לא ידיד ישראל וממחר במועצת הביטחון. נשיא ונצואלה ניקולס מדורו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לא ידיד ישראל וממחר במועצת הביטחון. נשיא ונצואלה ניקולס מדורו(צילום: רויטרס)

בישראל קיימת מחלוקת בין גופי ההערכה השונים על השאלה מה הניע את הפלסטינים לדרוש הצבעה לפני חילוף המדינות במועצה. הגישה בקרב בכירים במשרד החוץ היא שמלכתחילה רצו הפלסטינים להפסיד כדי לא לאלץ את האמריקנים להטיל וטו ואז להסתכן במשבר גלוי עם וושינגטון ואולי אף לאבד סיוע על רקע הלחץ שהפעיל קרי על אבו מאזן דרך השגרירה האמריקני באו"ם, סמנת'ה פאוור.

 

הגישה המנוגדת שמגיעה מכיוון לשכת ראש הממשלה גורסת שהפלסטינים אכו רצו רוב והראייה לכך היא שאתמול הם ניהלו קמפיין אגרסיבי ואמנם השיגו את הרוב שהיו צריכים בסביבות 21:00 לפני שינוי העמדה הניגרית.

 

בכיר במשרד החוץ שהיה מעורב במאמצים לסכל את הרוב הפלסטיני אמר כי המסקנה הפלסטינית מהכישלון במועצת הביטחון היא שיש מציאות חדשה באזור ויש סדרי עדיפויות חדשים. "היה מסר ברור מהקהילה הבינלאומית לפלסטינים: אל תנסו באמצעות טריקים באו"ם לכפות תוצאות של משא ומתן על ישראל", אמר הבכיר.

 

לדבריו, "כולם אמרו את זה במועצת הביטחון - הדרך לפתור את אי-ההסכמות בין ישראל לפלסטינים היא באמצעות משא ומתן ולא דרך הצבעות במועצת הביטחון. גם אלה שהצביעו בעד אמרו את זה".

 

חמאס: כישלון ההצבעה - באחריות אבו מאזן

ליברמן אמר לאחר ההצבעה: "כישלון ההצעה צריך ללמד את הפלסטינים שפרובקציות וניסיונות לכפות על ישראל מהלכים חד-צדדיים לא יובילו אותם לשום הישג - אלא רק להיפך. הזלזול של הפלסטינים במדינות החשובות ביותר בקהילה הבינלאומית, ובראשן ארצות הברית, נובע גם מהרוח הגבית שלה הם זוכים מחלק ממדינות אירופה. לכן, על כל מדינה שרוצה באמת לקדם הסדר לנהוג באחריות ולהבהיר לפלסטינים כי החלטות מתקבלות רק סביב שולחן המשא ומתן".

 

הכישלון הפלסטיני הוביל, כך על פי מקרות פלסטינים בכירים, את הנשיא אבו מאזן לזרז את החתימה על אמנת רומא ואמנות בינלאומיות אחרות. ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני סאיב עריקאת איים לפני הגשת הטיוטה כי אם היא לא תעבור, אבו מאזן ינקוט צעד זה באופן מיידי. חתימה על אמנת רומא היא צעד הכרחי בשביל להצטרף לבית הדין הבינלאומי בהאג.

 

בעולם הערבי נשמעו לא מעט תגובות בעקבות דחיית ההחלטה במועצת הביטחון. סגן מזכ"ל הליגה הערבית, מוחמד סביח, אמר כי מדובר במכה כואבת עבור הכוחות המתונים שפועלים לכינון שלום באזור. הוא מתח ביקורת על מועצת הביטחון וטען כי כל הנימוקים שהוצגו לדחיית נוסח ההחלטה שהציעו הפלסטינים "מסייעים לכיבוש ומנציחים אותו בשטחים הפלסטיניים".

 

בחמאס הפנו את האצבע המאשימה כלפי ראש הרשות הפלסטינית. "זהו כישלון נוסף בבחירת הצעדים של הרשות הפלסטינית. מדובר בהחלטה חד-צדדית של אבו מאזן שחטף את האחריות על הפתרון לפלסטינים", אמר דובר חמאס ברצועת עזה פאוזי ברהום.

 

Read this article English

 

 

אליאור לוי ורועי קייס השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים