שתף קטע נבחר

 

הופסקה קצבת הבטחת הכנסה לאברכים: "אין ממה לחיות"

בהתאם לפסיקת בג"ץ מופסקות כל קצבאות הבטחת ההכנסה לאברכים. המשמעות: כאלף ש"ח פחות מדי חודש, לכעשרת-אלפים משפחות עניות. העמותות מדווחות על עלייה בכמות הפונים: "אמא פותחת אשל, מורחת על הלחם - וזו ארוחת ערב". האברכים לא מתכוונים להפסיק ללמוד: "הקב"ה ימשיך לפרנס אותי". חדו"ש: "הקיצבה לא הייתה צריכה לבוא לעולם, ומוטב שתושלך לפח ההיסטוריה"

המדינה מפסיקה לשלם לאברכי הכולל את קצבת הבטחת ההכנסה: בהתאם לפסיקת בג"ץ מחודש מאי האחרון, ולפיו ההסדר שאפשר את העברת הכספים מפלה לרעה את הסטודנטים - קיבלו השבוע לומדי התורה הזכאים לקצבה, את התשלום האחרון. המשמעות: כ-1,000 שקלים פחות מדי חודש, לכל משפחת אברך ענייה שהייתה זכאית לקצבה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

הבטחת ההכנסה שולמה לתלמידים במשך יותר מ-30 שנה. בשונה מהקצבה לכלל הציבור הניתנת לזכאים על ידי המוסד לביטוח לאומי - זו מגיעה מתקציב משרד החינוך. עד כה נהנו ממנה כמעט עשרת-אלפים אברכים, בעלי הכנסה נמוכה ושלושה ילדים או יותר, בסכום כולל של למעלה מ-110 מיליון שקלים בשנה.

 

עוד בערוץ היהדות - קראו:

 

בשנת 2012 עתרו לבג"ץ התאחדות הסטודנטים, עמותת חדו"ש, התנועה הרפורמית ואחרים, נגד הסעיף בחוק שמכוחו משולמת אותה קצבה, ובחודש מאי האחרון התקבלה העתירה על ידי הרכב מורחב של שבעה שופטים. בית המשפט קבע כי התשלום ייפסק בראשית 2015, מאחר שההסדר לא השיג את מטרתו – שילוב האברכים בשוק העבודה - והוא מפלה לרעה את ציבור הסטודנטים, שאינם זכאים להטבה.

 

אשל על הלחם לארוחת ערב

בארגוני החסד הפועלים בתך החברה החרדית מביעים דאגה עמוקה: "כבר עכשיו אנחנו רואים מחזות מסמרי שיער", אומר

הרב יוסף כהן, מהארגון הוותיק "חסדי נעמי". "אני לא יודע מה יהיה הלאה. לפני כשבועיים פנה אלי מנהל תלמוד תורה בבני ברק, וסיפר לי על ילדים שמגיעים ללימודים בסנדלים. היה יום גשום מאוד, ובאתי לראות במה מדובר. בדרך הצטיידתי בחמישים זוגות נעליים, כפפות וסוודרים, והלבשתי את הילדים".

 

איך חיים מסכומים כל כך פעוטים?

 

"אני לא יודע איך. אין תשובה הגיונית. אמא פותחת אשל, מורחת לילדים שלה על הלחם - וזו ארוחת הערב שלהם. אז ככה חיים".

 

יעקב נוראני, מנכ"ל עמותת "בית לחם יהודה" המחלקת לחם וחלב לאלפי משפחות במצוקה, בשמונה ערים ברחבי הארץ, מספר על "מאות בקשות חדשות רק בחודש האחרון, 50% מתוכן - ממשפחות של אברכים החוששים מאוד מהפסקת הקצבאות, דבר שידרדר את מצבם הכלכלי באופן דרסטי", הוא אומר.

 

"אומרים לנו: 'אל תביאו ילדים אם אתם לא יכולים לגדל אותם'. אלו פשוט שתי השקפות עולם שונות לחלוטין" (צילום: ירון שרון) (צילום: ירון שרון)
"אומרים לנו: 'אל תביאו ילדים אם אתם לא יכולים לגדל אותם'. אלו פשוט שתי השקפות עולם שונות לחלוטין"(צילום: ירון שרון)

 

הוא מעיד כי העמותה שלו מנסה לגייס תורמים מיוחדים מחו"ל, שיסייעו לאותם אברכים, "כדי שעומס הבקשות החדשות לא יקשה על הניהול השוטף של הארגון, שברוב המקרים משתדל לעזור למשפחות שהגיעו לפת לחם דווקא בגלל מצבים בריאותיים קשים במיוחד".

 

"זה כמעט שליש ממה שנכנס בחודש. שליש שנעלם"

את המכתב המודיע על הפסקה הקצבה קיבל האברך אריה אסולין, אב לחמישה, כבר לפני שלושה חודשים. לדבריו, מדובר

בשליש מהכנסתו החודשית. "זה הולך להיות 1,040 ש"ח פחות", הוא אומר. "הקצבה מיועדת לאברכים שיש להם לפחות שלושה ילדים, והאישה משתכרת עד 1,500 שקלים. תוסיפי לזה מה שמקבל אברך כולל ממוצע - 1,500 שקלים - זה כמעט שליש ממה שנכנס בחודש. שליש שנעלם".

 

אז איך מסתדרים? "זה לא נעים, כמובן, אבל נסתדר גם אם בצמצום. לפני שנה קיצצו בקצבאות כאלף שקלים, ועכשיו הבטחת ההכנסה. בחגים עושים סלים מאוד גדולים לאברכים, אז יותר קל. אפשר למשוך קצת את מה שמקבלים הלאה.

 

"יש מדי פעם חלוקות של מוצרי מזון, ויש אנשים פרטיים שרוצים להשתתף במצווה של לימוד תורה, ועושים עם אברכים הסכם 'יששכר וזבולון': תומכים כספית באברך בתמורה לכך שהלימוד תורה שלו יהיה גם לזכותם. זה עוד כמה מאות שקלים שיכולים להחזיק אנשים עם הראש מעל המים. יש גמ"חים להלוואות קטנות בתשלומים, ובואפן כללי רואים ניסים. לפי שבועיים משהו הגיע לכולל, ביקש עשר דקות תהילים - וחילק לכל אברך מאה שקלים. כשיש אהבת חינם הכול מסתדר".

 

"הקב"ה ימצא דרך אחרת לתת"

אסולין לא מתכוון להפסיק את לימוד התורה בעקבות הרפורמה: "מי שמפרנס אותי עד עכשיו זה הבורא, והוא ימשיך לפרנס אותי. הדברים החשובים באמת זה התורה, הילדים והמשפחה. שום דבר אחר לא מתקרב לזה. גם אם הם יורידו הכל, זה לא יפגע בי. זו האמת. הבורא ימצא דרך אחרת לתת, הוא תמיד מוצא. עזרה מגיעה בכל מני דרכים שמפתיעות אותי בכל פעם מחדש.

 

"הקצבה מיועדת לאברכים שיש להם לפחות שלושה ילדים, והאישה משתכרת עד 1,500 שקלים. תוסיפי לזה מה שמקבל אברך כולל ממוצע - 1,500 שקלים - זה כמעט שליש ממה שנכנס בחודש. שליש שנעלם" (צילום: ירון שרון) (צילום: ירון שרון)
"הקצבה מיועדת לאברכים שיש להם לפחות שלושה ילדים, והאישה משתכרת עד 1,500 שקלים. תוסיפי לזה מה שמקבל אברך כולל ממוצע - 1,500 שקלים - זה כמעט שליש ממה שנכנס בחודש. שליש שנעלם"(צילום: ירון שרון)

 

"אם אין למדינה את הזכות לתמוך באברכים שתורתם אומנותם, אז אבא שלהם ידאג להם ממקום אחר. אשריהם של שליחי המדינה שזכו לתת עד כה. אדם לא צריך לירוק לבאר ששתה ממנה. מבחינתי, תודה על מה שהיה עד כה. לאדם צריך תמיד שיהיה הכרת הטוב".

 

הרב יוסף כהן מ"חסדי נעמי" המלווה את המשפחות, אופטימי פחות: "היום הגיע ילד לחנות החסד שלנו בשיא החום במגפיים ורודים, כי זה היה או זה - או ללכת יחף. זה מה שקורה היום", הוא קובע.

 

"יש מזל גדול שהציבור הזה מחונך ותרבותי, אחרת עוני מחפיר כזה הוא מתכון להגברת פשע ועבריינות. הבעיה היא שקשה להעביר את מה שהולך כאן הלאה. אומרים לנו: 'אל תביאו ילדים אם אתם לא יכולים לגדל אותם'. אלו פשוט שתי השקפות עולם שונות לחלוטין. הם לא מצליחים להבין את זה, ולצערי לא בטוח שיבינו אי-פעם".

 

חדו"ש: הסדר שצריך להיות מושלך לפח האשפה של ההיסטוריה

עו"ד אורלי ארז-לחובסקי, באת כוח העותרים בתיק מטעם המרכז הרפורמי לדת ומדינה, אמרה כי הפסקת הקיצבה מהווה צעד חשוב

לקראת שילוב המגזר החרדי בתעסוקה. "יש לקוות שהממשלה תנצל את הסכום שנחסך – 110 מיליון שקלים בשנת 2014 – ליצירת תוכניות שיביאו להשתלבות חרדים בשוק העבודה, באופן שיביא להוצאת משפחות חרדיות רבות ממלכודת העוני", אמרה.

 

מנכ"ל עמותת חדו"ש (חופש דת ושוויון), אורי רגב, הוסיף כי קצבת הבטחת ההכנסה לאברכים לא הייתה צריכה לבוא לעולם, והיא חייבת להיות מושלכת לפח האשפה של ההיסטוריה.

 

"יש לקוות שהפעם באמת הסתיים המצב הבלתי נסבל בו יש רק ציבור תלמידים אחד שמופלה לטובה ומקבל הבטחת הכנסה – האברכים", אמר רגב. "אנו מצפים שהקואליציה הממשלתית הבאה, יהא הרכבה אשר יהיה, לא תנסה שוב להעביר חוק עוקף בג"ץ בניגוד לעיקרון השיוויון".

 

סייעו בהכנת הכתבה: שחר חי ועמרי אפרים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
"כבר עכשיו אנחנו רואים מחזות מסמרי שיער"
צילום: גיל יוחנן
צילום: ירון שרון
עשרת-אלפים משפחות ייפגעו
צילום: ירון שרון
צילום: ירון שרון
"מאות בקשות חדשות רק החודש"
צילום: ירון שרון
מומלצים