שתף קטע נבחר

 

קצא"א, פלמחים ואנרגיה ירוקה: השנה בסביבה

אסון טבע בערבה, ניצחון לארגונים הירוקים בפלמחים, חוק השקיות שאושר ונפל וגם שיטות חדשות לאנרגיה ירוקה ולשמירה על איכות הסביבה. קבלו את הכתבות שאהבתם בכלכלה ירוקה ב-2014

מסכמים שנה: זיהום, מחזור, שקיות ניילון, אנרגיה ירוקה, מאבקים למען הסביבה וגם אסון הטבע הגדול בערב היו במרכז הסיקור שלנו בערוץ כלכלה ירוקה. קבלו את הידיעות שעניינו אתכם בערוץ בשנת 2014. 

 

ינואר

בתחילת השנה הביעו 74 חברי כנסת תמיכה בהצעה לתיקון לחוק החופים, שמטרתו לבטל את כל תוכניות הבנייה בחופים שאושרו לפני כניסת החוק לתוקף ב-2004. באותו חודש הכרנו את החברה הישראלית Applied CleanTech פיתחה טכנולוגיה ייחודית שבאפשרותה ניתן להפוך את החומרים המוצקים בביוב לחומר גלם ממוחזר שממנו מייצרים נייר.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

באותו חודש פרסם מבקר המדינה דו"ח שמצא כי רק 20 אחוז מפסולת הבניין במדינת ישראל מגיעים לאתרי סילוק ומיחזור. הקבלנים אמרו בתגובה כי "אין מקום להשליך פסולת".

 

פברואר

בחודש הזה הוגשה הצעת חוק שתאסור את חלוקת שקיות הניילון בסופרמרקט, והן יוחלפו בשקיות רב פעמיות. בישראל משתמשים בכ-2 מיליארד שקיות פלסטיק בשנה והשימוש בשקית נמשך 11 דקות בממוצע. והיו גם כאלה שהתנגדו להצעת החוק ואמרו שמדובר באחוז קטן מסך פסולת האריזות וישנן בעיות מהותיות יותר.

 

שקיות רב פעמיות. בסוף יישום החוק נדחה (צילום: ליאור דסקל) (צילום: ליאור דסקל)
שקיות רב פעמיות. בסוף יישום החוק נדחה(צילום: ליאור דסקל)

 

באותו חודש ראינו גם פטנט ישראלי חדש - סוללה סולארית שלא נגמרת. בנוסף הכרנו את השחקן החדש בתחום מיחזור הבקבוקים

 

מרס

בחודש מרס פורסמו תוצאות סקר, לפיהם כי כ-58 אחוז מהישראלים הנוהגים לנפוש באילת אומרים כי פגיעה בשונית האלמוגים, הצפויה במסגרת הקמת הרכבת, תשפיע על החלטתם אם לשוב לעיר. בדו"ח נוסף של מבקר המדינה נכתב שמשרד הביטחון ורפאל זיהמו ולא ניקו.

 

העיר באפור. אובך בפריז (צילום: MCT) (צילום: MCT)
העיר באפור. אובך בפריז(צילום: MCT)

 

באותו חודש כיסה אובך כבד את פריז בעקבות זיהום אוויר חמור במיוחד שהוביל להחלטה נדירה לאפשר לתושבי הבירה הצרפתית לנסוע בחינם בתחבורה הציבורית מיום שישי ועד יום ראשון. 

 

אפריל

בישראל 5,636 יצרני חשמל פרטיים, כלומר אנשים ומשפחות שהתקינו על הגג פאנלים סולאריים שמייצרים אנרגיה שנמכרת לחברת החשמל. בחודש אפריל הכרנו שלושה מהם. באותו חודש פרסמנו ידיעה על המפעל שמייצר חשמל ותורם את כספי הרווחים. יוקי גיל השקיע מיליונים בפאנלים הסולאריים שעל גג מפעל "שורש" - ואת כל הרווחים הוא מעביר לנזקקים.

 

אנרגיה סולארית בדרום (צילום: אבשלום שושני) (צילום: אבשלום שושני)
אנרגיה סולארית בדרום(צילום: אבשלום שושני)

 

ועוד בתחום החשמל הסולארי. בחודש אפריל השיקה חברת ערבה פאוור בערבה שישה שדות לייצור חשמל מאנרגיית השמש. מדובר ב-512 דונם ביישובים יטבתה, שובל, מסלול, ארז, גרופית ואליפז.

 

מאי

בחודש מאי הצגנו ארבעה מוצרים חדשים שיכולים להפוך את העולם לירוק יותר - דוד מים דיגיטלי, בקבוק מים ששומר על יערות הגשם, מכווץ בקבוקים וגינה עירונית. ובבני ברק כוסה גג ישבת פוניבז' בפאנלים סולאריים שיפיקו חשמל בשווי 35 אלף שקל בשנה ויחסכו כסף לאברכים.

 

זיהום בקישון (צילום: EDT MARINE CONSTRUCTION, Israel) (צילום: EDT MARINE CONSTRUCTION, Israel)
זיהום בקישון(צילום: EDT MARINE CONSTRUCTION, Israel)

 

בחיפה אותרה כימיקלים ומתכות כבדות במים שמוזרמים למאגר באזור הצ'ק פוסט וממשיכים לקישון. תלונה הוגשה למשטרה. ובעוד דו"ח של מבקר המדינה התברר כי הר הפסולת בפארק שרון בסכנת התמוטטות.

 

יוני

ביוני הארגונים הירוקים הודיעו על 11 הגופים והאישים שעשו טוב לסביבה בשנה האחרונה. בין הזוכים: מיקי חיימוביץ' על הגברת המודעות לצמחונות, פרויקט המטרונית במפרץ חיפה, פעיל הסביבה עדי וולפסון שכותב ב-ynet, וגם הכנסת שאמורה לייצר חשמל מהשמש.

 

המטרונית בחיפה. פרס (צילום: אחיה ראב"ד) (צילום: אחיה ראב
המטרונית בחיפה. פרס(צילום: אחיה ראב"ד)

 

באותו חודש קבעה גרמניה שיא חדש, כשבצהריי 9 ביוני, 50.6% מהחשמל במדינה - מעט יותר מחצי - הגיע ממקורות סולאריים. רמת ההפקה של החשמל הסולארי הגיע באותו היום לשיא של 23.1 ג'יגה-וואט. וכדי לדעת כמה האזור שלכם מזוהם בזמת אמת - שלושה בוגרי טכניון פיתחו את ה"בריזומיטר" - אפליקציה השואבת נתונים מ-300 תחנות ניטור אוויר ברחבי הארץ ומנגישה אותם און ליין בחינם.

 

יולי

בחודש יולי חנכה שיכון ובינוי חנכה שדה סולארי בשדה בוקר. בתחום המחזור H&M הציגה בגדים ממוחזרים בחלונות ראווה. רשת האופנה הציבה בשבעה מסניפיה הממוקמים בקניוני עופר חלונות ראווה הכוללים פריטים שנאספו בפרויקט המיחזור שלה.  

 

ובחודש הזה ישראל קיבלה כבוד בנושא איכות הסביבה על פי מדד גלובלי חדש שפורסם לאחרונה, ישראל, פינלנד וארה"ב הן המובילות בענף "הטכנולוגיה הנקייה" של העתיד. מחברי הדו"ח כתבו: ישראל דורגה במקום הראשון הודות לשיעור הגבוה של ביצועים וחדשנות בתחום הקלינטק ולמרות שהיא נמצאת באזור בעל משאבי טבע מוגבלים

 

אוגוסט

ראשי רשתות השיווק הגדולות בארץ ועמיר פרץ, שכיהן בתקופה זו כשר להגנת הסביבה, חתמו על אמנה לפיה יספקו בחינם סלים רב-פעמיים ללקוחות.

 

השר לשעבר עמיר פרץ בקישון (צילום: צביקה רוגר) (צילום: צביקה רוגר)
השר לשעבר עמיר פרץ בקישון(צילום: צביקה רוגר)

 

בנוסף פורסם כי המשרד להגנת הסביבה מתנגד להפקת נפט מפצלי שמן סמוך לבית שמש. המשרד הזהיר כי מזהיר כי הפרויקט עלול לסכן את הסביבה באופן בלתי הפיך.

 

ספטמבר

דו"ח של האו"ם שפורסם באותו חודש מצא כי שכבת האוזון המגנה על החיים מהקרינה האולטרא-סגולה של השמש, הגורמת לסרטן, מראה סימנים ראשונים של התעבות לאחר שנים של הדלדלות מסוכנת. 

 

בחודש ספטמבר פרסמו תמונות של נחלי הארץ בשיא תפארתם, מעיינות שופעים, זרימה עזה ועולם עשיר של חי וצומח.  בתחום פצלי השמן - שתי חוות דעת שגובשו עבור המשרד להגנת הסביבה קבעו שדי בשלב הפיילוט כדי לגרום לזיהום נרחב של מי תהום וקרקע ולפליטת מזהמים כמו מתכות רעילות ואף חומרים רדיואקטיביים, כמו אורניום ורדיום.

 

אוקטובר

ב-15 באוקטובר הגשם החזק שירד הביא להזרמת מים מזוהמים מתעלות הניקוז לחופי העיר, כולל עכברושים חיים ומתים. יום לאחר מכן החוף החולי-זהוב באזור יפו נקרע לשניים, החול כולו נשטף אל הים, והמים בטווח מאות מטרים הפכו לשחורים.

באותו חודש פרסמנו סרטון שבו בדקנו מה קורה לבקבוקים ולפחיות מרגע שהושלכו למיחזור ועד הפיכתם למוצרים חדשים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

במהלך החודש חוק שקיות הפלסטיק אושר בקריאה ראשונה. ואילו באילת, לראשונה בעולם, הושלם מיזם להסבת טורבינת גז בתחנת הכוח באילת לשימוש במתנול נקי, כחלופה להנעה בסולר.

 

נובמבר

בנובמבר המשרד להגנת הסביבה הציג את ה"רב-סל" וה"שיק-סל" - שקיות הבד שהיו אמורות להיות מחולקות בחינם בצרכנים על מנת להחליף את שקיות הפלסטיק בסופרמרקט. אבל בדיון בוועדת הפנים של הכנסת, שנערך בהמשך החודש, הוחלט לדחות למועד לא ידוע את הפעלת החוק - בניגוד לעמדת המשרד להגנת הסביבה. ח"כ מירי רגב הבטיחה שהציבור לא ישלם את מחיר החוק: "30 אגורות לשקית זה הרבה כסף"

 

ואיזו עיר הכי מזוהמת? דו"ח המשרד לאיכות הסביבה על פליטות המזהמים ב-2013, הכולל לראשונה גם תחבורה, דירג את חיפה במקום הראשון תל אביב במקום השני, את המועצה האזורית תמר שלישית ואת ירושלים רביעית.

 

 (צילום: מנחם זלוצקי, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: מנחם זלוצקי, המשרד להגנת הסביבה)
(צילום: מנחם זלוצקי, המשרד להגנת הסביבה)

 (צילום: מנחם זלוצקי, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: מנחם זלוצקי, המשרד להגנת הסביבה)
(צילום: מנחם זלוצקי, המשרד להגנת הסביבה)

 

דצמבר

בדצמבר אירע אסון הטבע החמור, שבו נשפך נפט רב מצינור של קצא"א לשמורת טבע בערבה. בעקבות האסון העריכו במשרד להגנת הסביבה כי מאות עצים צפויים למות, חמישית מאוכלוסיית הצבאים בארץ עלולה להיכחד, וכן נשקפת סכנה לחיי שועלים, זאבים, עקרבים ובעלי חיים רבים נוספים.

 תמונת מצב לאחר דליפת מיליוני ליטרים של נפט גולמי לשמורת עברונה. ומי ישלם על המחדל? בתחילת השבוע אישרה הממשלה להקצות 17 מיליון שקל ותוספת כוח אדם לשיקום שמורת עברונה, בה דלפו 5 מיליון ליטר נפט גולמי. אמנם קצא"א תעמוד בעלויות המידיות של השיקום, אך עלויות נלוות רבות יגולגלו על גב הציבור.

 

ונסיים בבשורות טובות לפעילי הסביבה. לאחר שנים של מאבקים - הוועדה המחוזית מרכז החליטה להפוך באופן סופי את האזור שבו תוכנן כפר הנופש פלמחים לגן לאומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים