שתף קטע נבחר
 

הנזיפה למח"ט: תגובה מינימלית בזמן רגיש

החלטת הרמטכ"ל להסתפק בנזיפה למח"ט גבעתי עופר וינטר בעקבות הפרשה בגדוד צבר משקפת רצון לשמר את המוניטין שלו, שכן לא עבר עבירה פלילית או מוסרית. גם החקירה בעניין הקרב ברפיח השפיעה על ההחלטה

הרמטכ"ל רב אלוף בני גנץ יצא מגדרו כדי לטהר את שמו של מח"ט גבעתי, אל"מ עופר וינטר, ולשמר את המוניטין שלו כמפקד לוחם, מקצועי וישר דרך. החלטתו אתמול מצביעה על כך שמבחינתו, אל"מ וינטר אמנם לא הקפיד על הוראות הפיקוד העליון, אך לא עבר עבירה פלילית או מוסרית.

 

הרמטכ"ל בני גנץ. בין הנאמנות למפקדים והשמירה על החוק (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הרמטכ"ל בני גנץ. בין הנאמנות למפקדים והשמירה על החוק(צילום: דובר צה"ל)
 

עם זאת, הרמטכ"ל לא יכול היה להתעלם מהליקויים שהיו בהתנהגותו של המח"ט כאשר נודע לו על עבירות מין לכאורה שביצע מפקד גדוד צבר, סא"ל לירן חג'בי, ועל בעיות משמעת חמורות נוספות שהיו בגדוד לאורך התקופה. לכן נקט הרמטכ"ל בצעד הענישה הפחות חמור בסולם האמצעים הפיקודיים שעומדים לרשותו ונקט בלשון רכה. הוא הורה לאלוף פיקוד דרום, סמי תורג'מן, להעיר לוינטר על כך שלא נהג לפי הנהלים והפקודות הנוגעים למקרים כגון אלה וגם שלא הכיר אותם כראוי.

 

ההודעה שפרסם דובר צה"ל נועדה לטשטש את הזוויות החדות בכל הפרשה. צריך להזכיר - המג"ד לירן חג'בי הודח מתפקידו על ידי הרמטכ"ל עד לסיום ההליכים הפליליים שנוקטת הפרקליטות הצבאית ונחקרים על ידי מצ"ח. אולם גם על הכשלים של אל"מ וינטר בפרשה אנחנו לומדים רק במשתמע.

 

הרמטכ"ל אמנם מנקה כליל את מח"ט גבעתי מהאשמה כאילו ניסה להסתיר את העובדות הנוגעות לעבירות של מג"ד גדוד צבר, וגם דוחה את האשמה כאילו וינטר מסר נתונים לא נכונים - כלומר שיקר - לאלוף הפיקוד כשדיווח לו על הפרשה. אבל הרמטכ"ל, כך משתמע מהודעת דובר צה"ל, אומר שוינטר פעל שלא כשורה מפני שלא פנה בעצמו למצ"ח, לפרקליטות הצבאית וליועצת הרמטכ"ל לענייני נשים. וינטר רק דיווח לאלוף הפיקוד אחרי שסגנו של חג'בי בא והתלונן בפניו, והדיח את הסמג"ד אחרי שקיבל את הסכמת אלוף הפיקוד לכך.

 

המח"ט וינטר (מימין) והמג"ד חג'בי. (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
המח"ט וינטר (מימין) והמג"ד חג'בי.(צילום: דובר צה"ל)

וינטר בפירוש לא פעל כשורה וכפי שמתחייב בפקודות מטכ"ל. היה עליו לקיים "הליך פיקודי" שמשמעותו תחקיר לעומק להכרת העובדות - דבר שאותו עשה - אולם הוא לא פנה במקביל לפרקליטות הצבאית כדי שזו תפעיל את המשטרה הצבאית החוקרת, כפי שמחייב חוק השיפוט הצבאי. וינטר לא עשה דברים אלה, וכפי שמסתבר מהודעת דובר צה"ל - כנראה שאפילו לא טרח להכיר את הפקודות והנהלים שקבע צה"ל בהוראת הפיקוד העליון למקרים כאלה. הוא הסתפק בדיווח לאלוף פיקוד הדרום.

 

מכאן שוינטר אשם במחדל, אף כי לא בהסתרה ובשקר. כל מי שנקלע לסיטואציות כאלו יודע שלפעמים עמידה מנגד ואי התערבות של מפקד ישיר - כמוה כהסתרה וחיפוי. למרות כל זאת החליט הרמטכ"ל על נזיפה רכה שלא לתיקו האישי של וינטר, ולכן פורמלית לפחות היא לא תעכב את קידומו. אפשר לשער שהרמטכ"ל החליט כך מפני שחטיבת גבעתי ומפקדיה,

 ובראשם המח"ט וינטר, נמצאים כעת במרכז תשומת הלב הציבורית עקב עניין אחר: החקירה שמנהל הפרקליט הצבאי הראשי בפרשת הקרב ברפיח במבצע "צוק איתן", אחרי חטיפת סרן הדר גולדין ז"ל.

 

הקלטות רשת הקשר של החטיבה, שחשף כתבנו הצבאי יואב זיתון ומשמעותן, עוררו ויכוח ציבורי וגם התנגדות רבה לעצם החקירה. טענת הפצ"ר שהוא חוקר את האירוע כדי למנוע חקירה בינלאומית בפרשה לא זוכה לאהדה ולתהודה רבה. לעומת זאת, ההתנגדות בציבור לעצם החקירה על ידי הפרקליטות הצבאית הולכת וגוברת. באווירה כזו אפשר להבין מדוע הרמטכ"ל משתדל לסיים בקול דממה דקה את הפרשה הנוגעת למג"ד צבר של גבעתי, שעניינה עבירות מין ומשמעת, ומחלץ ממנה את המח"ט וינטר.

 

הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי נתקל גם הוא בשעתו בבעיות דומות ונקט בדרך דומה. ראש המטה הכללי צריך ללכת על חבל דק בין נאמנותו למפקדי השדה והגיבוי שהוא נותן להם, לבין חובתו העליונה כמפקד הבכיר של צה"ל להקפיד על שמירת החוק ועל התנהגות מוסרית וערכית של מפקדי צה"ל ולוחמיו. ההודעה שפרסם אתמול הרמטכ"ל, שבה הוא מקבל את מסקנות אלוף הפיקוד סמי תורג'מן, היא דוגמה לניסיון לאזן בין שני ציוויים עליונים אלה. זה המדרג הנמוך ביותר בסולם הצעדים שהרמטכ"ל היה יכול לנקוט.


פורסם לראשונה 02/01/2015 18:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים