רובוט מנתח ושיבוט גנטי: הסרטים שחזו את עתיד הרפואה
כשהם יצאו למסכי הקולנוע הם נחשבו לסרטי מדע בדיוני, והציגו טכנולוגיות עתידניות המאבחנות מחלות, מטפלות ואפילו משכפלות את תאי הגוף. מאז התקדם מדע הרפואה בקצב מסחרר ופיתוחים רבים שנראו בסרטים התממשו בחלקם. צפו בכמה ממקורות ההשראה
העתיד נראה בריא הרבה יותר על מסך הקולנוע: תוך שניות סורק המכשור הרפואי המתקדם את הגוף ומביא לריפוי מוחלט גם של מחלות חשוכות מרפא, רובוטים משרתים את בני האדם ומכונות מייצרות איברים לפי הזמנה.
המציאות בשנת 2015 אמנם עדיין רחוקה מזה שנות אור, אבל הרפואה מתקדמת בצעדי ענק, הרבה מכפי שאפשר לתאר. למעשה, חלק מהפיתוחים הרפואיים שצצים בשנים האחרונות מזכירים לא מעט מהעתיד הטכנולוגי המלהיב שבסרטים, ומרמזים שלא ירחק היום ואולי חלק מהתחזיות יתגשמו.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
מה נראה בעתיד הרפואה?
הולוגרמה רפואית: טכנולוגיית העתיד בהדמיה
הטכנולוגיה של מחר: מי ישלוט בגוף שלכם?
הממציא הבא: הכירו את מדעני העתיד של ישראל
הנה כמה מהטכנולוגיות העתידניות של עולם הרפואה שנראו בסרטים - מול המציאות של היום:
Elysium (אליסיום)
על קצה המזלג: השנה היא 2154. העולם כפי שאנו מכירים אותו נחרב, והאוכלוסייה נחלקת לשניים: אלה שגרים במעין מחנה פליטים עצום, והעשירים החיים בתחנת חלל ענקית המהווה גן עדן ובו מכונות המרפאות כל מחלה. העשירים מנסים לחסום כל ניסיון הסתננות של תושבי כדור הארץ, ובהם גם מקס דה קוסטה (מאט דיימון), פועל קשה יום במפעל לייצור רובוטים. דה קוסטה סופג מנת קרינה שאמורה להביא למותו תוך מספר ימים, ומנסה להסתנן למקום היחיד שבו יירפא.
הטכנולוגיה: מכונת הריפוי המופלאה פועלת תוך שניות. היא סורקת את הגוף כולו, מאתרת את הפתולוגיות ובו במקום מרפאת את הגוף.
ומה היום: מכונת ריפוי אבסולוטית עדיין לא קיימת, אבל טכנולוגיית ההדמיה לפחות אינה רחוקה מזה. מכשירי MRI פונקציונלי (fMRI) יוצרים תמונת תלת-ממד של הגוף ומראים בזמן אמת את פעילותו.
מכשיר ה-Pet Scan הוא CT משוכלל המסמן גידולים מזעריים בגודל חצי מילימטר ומאפשר להשמידם בטרם יתפשטו בגוף.
פרומתאוס
על קצה המזלג: סרטו של רידלי סקוט משנת 2012 מתאר צוות של ספינת חלל היוצא למשימת מחקר - גילוי מקור האנושות. בעודם חוקרים ציוויליזציה חייזרית עתידנית, מתגלה גורם חדש המאיים על קיום האנושות.
הטכנולוגיה: מתקן רובוטי המבצע ניתוחים ללא נוכחות רופאים.
ומה היום: הרובוט דה-וינצ'י, הנמצא בשימוש במדינות המערב וגם בכמה בתי חולים בארץ, מבצע ניתוחים רבים בדיוק מרבי. את הרובוט מתפעל רופא כירורג באמצעות קונסולה הממוקמת בקצה חדר הניתוח.
לא יפתיע אם בעוד מספר שנים יפותחו רובוטים שבהם מוקלדים נתוני החולה ואלגוריתם יפענח את הניתוח הדרוש, שיבוצע גם ללא צוות רפואי נוכח.
6 גיבורים
על קצה המזלג: הילד הירו חובר לקבוצת צעירים שמפתחת גאדג'טים ורובוטים מוטרפים, כדי להציל את העיר "סן-פרנסוקיו" מרשע המתכנן להשתלט עליה ושאף היה קשור במותו של אחיו הגדול של הירו. הירו משכלל את ההמצאה האחרונה של אחיו, ביימקס - מלווה רפואי אישי, והופך אותו מרובוט טוב לב שכולו חמלה ודאגה למכונת לחימה מיומנת.
הטכנולוגיה: "מלווה רפואי אישי", רובוט מתנפח הסורק את הגוף, מאתר פגיעות, מבצע בדיקה גופנית - ומציע טיפול עד שאותו אדם מרגיש טוב יותר.
ומה היום: כמו במקרה של Elysium, אין עדיין מכונת ריפוי כמו ביימקס, אך נעשה שימוש בטכנולוגיות הדמיה המתקדמות בכיוון זה: מכשירי MRI פונקציונלי יוצרים תמונת תלת-ממד של הגוף כולו ומראים את פעילותו בזמן אמת.
מכשיר ה-Pet Scan מסמן גידולים מזעריים בגודל חצי מילימטר ומאפשר להשמידם בטרם יתפשטו בגוף.
בלייד ראנר
על קצה המזלג: הסרט מבוסס על ספרו של סופר המדע הבדיוני פיליפ דיק, "האם אנדרואידים חולמים על כבשים חשמליות". האריסון פורד משחק בלש בשנת 2019 התופס ומחסל "משוכפלים" אנדרואידים, הנראים, חושבים ומרגישים בדיוק כמו בני אדם. הסרט לא הצליח בקופות, אך צבר קהל מעריצים בקרב חובבי הז'אנר במשך השנים.
הטכנולוגיה: שכפול גנטי.
ומה היום: אנשים משוכפלים עדיין אינם מסתובבים בינינו, אבל הכבשה דולי שנוצרה בשיבוט גנטי בשנת 1996 הביאה לפריצת דרך בתחום. אף ששיבוט בני אדם אסור על פי חוק ברחבי העולם - תיאורטית ומדעית הדבר אפשרי.
בינתיים, מאז מיפוי הגנום האנושי בשנת 2000, ההנדסה הגנטית בתאוצה מתמדת. היא מאפשרת לערוך בדיקות גנטיות בהורים ובעובר ולמנוע התפתחות של עובר החולה במחלה קשה. בנוסף, מתבצעים מחקרים רבים בעולם בניסיון למחוק גנים פגומים, ובכך להביא לריפוי מוחלט של מחלות סופניות.
ברזיל
על קצה המזלג: הסרט מביא את סיפורו של סאם לאורי, פקיד בירוקרטיה המסתבך בפעילות טרור. תוך כדי כך, הוא פוגש את נערת חלומותיו ופותח במרדף אחריה בניסיון לגלות עליה פרטים.
הטכנולוגיה: הסרט משנת 1985 מציג נשים מבוגרות הסוגדות למעיין הנעורים ומנסות בכל דרך לעצור את מחוגי השעון, תוך התמכרות לניתוחים פלסטיים.
ומה היום: ניתוח למתיחת הפך לאחד השכיחים ביותר בקרב נשים בגילאי שישים ומעלה. עם זאת, התוצאה אף פעם אינה נראית טבעית - העור נותר מתוח, הבעת הפנים קפואה ומלאכותית וישנן צלקות מאחורי האוזניים.
האלמנט החמישי
על קצה המזלג: סרטו של לוק באסון משנת 1997 מתאר עתיד שבו בני אדם נעים בספירות חלל במכוניות מעופפות וספינות חלל. גוף שחור מאיים על העולם, ורק חמישה אלמנטים יכולים להציל את האנושות מפני השמדה.
הטכנולוגיה: מכונה הבונה גוף אדם.
ומה היום: עד כמה שהסרט בדיוני והזוי, אלמנט מסוים בו כבר מתקיים: מדפסות תלת-ממד יוצרות איברים שונים המושתלים בבני אדם, ובהם חלקי גולגולת ועצמות שלד.
לא מן הנמנע שבעתיד ייצרו המדפסות הללו בסיס איבר שעליו ניתן יהיה לבנות רקמות חיות ולהשתילן בגוף האדם.
רובוט ופרנק
על קצה המזלג: פרנק הוא איש זקן שבעבר ישב בכלא בגין גניבה. בערוב ימיו הוא סובל מדמנציה, ומצבו מקשה על שני ילדיו. הם מחליטים לרכוש עבורו רובוט שיסייע לו במלאכת הבית ויארח לו לחברה.
הטכנולוגיה: רובוטים בשירות האדם.
ומה היום: לא ירחק היום ורובוטים עצמאים יסייעו לבני האדם הזקוקים לסיעוד. אב-טיפוס כזה פותח ונמצא בשלבי ניסוי. הרובוט יוודא שהקשיש נוטל את התרופות שהוא זקוק להן ואף יזעיק את הרופא שאליו הוא מקושר, במקרה הצורך, כמו בדוגמה הבאה.