החקירה בגבעתי: המח"ט נקי, הפצ"ר לא
החלטת הרמטכ"ל, יותר משהיא מנקה את מח"ט גבעתי אל"מ עופר וינטר היא מלכלכת את הפרקליט הצבאי הראשי: חקירה פלילית השפילה אותו מול חוקרי מצ"ח, התלוו לה פרסום שלילי ופגיעה בשמו הטוב - אך לא היה בה צורך
רב-אלוף בני גנץ, שערך תחקיר מעמיק, קבע בסופו של ההליך הפיקודי כי אל"מ עופר וינטר לא טייח. בהודעה רשמית הוא יצא מגדרו כדי לעשות סדר בדברים ולבלום את הקמפיין המתנהל נגד המח"ט המצטיין של גבעתי.
התחקיר בדק את התנהלותו של מפקד החטיבה, אל"מ וינטר, בנוגע לחשדות שהועלו נגד סא"ל לירן חג'בי, מפקד הגדוד, שחשוד בביצוע עבירות מין בשתי חיילות והודח על ידי הרמטכ"ל. החשד נגד וינטר היה שלא דיווח על המעשים של חג'בי.
פרשת מג"ד גבעתי:
הרמטכ"ל רשם הערה פיקודית למח"ט, אך קבע שלא טייח
יואב זיתון
הרמטכ"ל אימץ את תחקיר אלוף פיקוד דרום על פרשת המג"ד לירן חג'בי שהודח: "לא עולים ליקויים הנוגעים להסתרה מצד מח"ט גבעתי". עם זאת קבע: תינתן הערה על ההקפדה הנדרשת במימוש הנהלים באירועים כאלה
נכון, אכן נרשמה הערה פיקודית למח"ט, אבל מדובר בצעד הכי פחות חמור. צעדים דומים ננקטו נגד עשרות מפקדים בכירים שהמשיכו להתקדם גם לדרגות אלוף. הטענה המרכזית כלפיו הייתה כי טייח – וכעת התברר כי לא היו דברים מעולם, וכי בעצם היה זה ניסיון של גורמים שונים לתפור לו תיק.
חשוב לזכור שכשבוחנים את ההתנהלות המבצעית של וינטר, אין לו הרבה מתחרים בדור המפקדים הנוכחי. כל רמטכ"ל רוצה שיהיה לו מח"ט כמו וינטר במלחמה הבאה – שיפיח רוח לחימה בחייליו ויוביל לניצחון. אם טעה, שיחטוף – אבל בשום אופן אסור לרדוף אותו. די לנו במח"טים שיושבים מול הפלזמות או בחפ"קים 40 ק"מ בתוך שטח ישראל כשהחיילים שלהם נלחמים עמוק בלבנון – ומשום מה קודמו.
ככל שחולפים הימים נראה כי הסיפור המטריד בפרשה, מלבד התנהלותו של מפקד גדוד צבר סא"ל לירן חג'בי, הוא דווקא התנהלותו של אלוף עפרוני. באופן תמוה החליט הפרקליט הצבאי הראשי לפתוח בחקירה פלילית נגד המח"ט, חקירה שהשפילה אותו מול חוקרי מצ"ח ביודעו כי מתלווים לה פרסום שלילי ופגיעה בשמו הטוב. יובהר מיד: וינטר אינו חסין מפני חקירה פלילית. אבל כפי שנטען כאן בעבר והתברר כעת, לא היה צורך בחקירה פלילית.
קצינים בכירים לא מבינים מדוע אצה לפצ"ר הדרך להורות על החקירה בטרם השלים הרמטכ"ל את התחקיר הפיקודי. הפצ"ר עפרוני טוען כי אי-אפשר היה לקיים תחקיר פיקודי במקביל לחקירת מצ"ח. על כך אפשר לטעון כי עוד בטרם הועלו החשדות נגד וינטר התקיים בפיקוד דרום בירור ובמהלכו מסר וינטר את גרסתו.
חקירה פלילית של מפקד חטיבה הייתה מתקבלת בהבנה אילו החשדות היו מבוססים או אילו הפצ"ר היה נשען למשל על תוצאות אחרות בתחקיר הרמטכ"ל, כאלה שהיו מוצאות חשד סביר לעבירת הטיוח. אך כפי שהתברר מהר בחקירה של אל"מ וינטר, לא היה כל טיוח, והתיק נסגר. לאור הפער התהומי בין ההחלטה לחקור מח"ט באזהרה לבין תוצאות ההליך – מתגלה כאן חוסר מתאם חמור בהחלטת הפצ"ר.
מבחינת הפרקליט הצבאי הראשי זו מכה קשה, אנושה אולי. המפקדים הלוחמים, שלא הבינו את ההתנהלות שלו כלפיהם בסוגיית החקירות ב"צוק איתן", קיבלו אתמול חיזוק לטענותיהם שלא הכול מקצועי בממלכת הפרקליטות וכי היד שם קלה על הדק החקירות. בסופו של דבר צריך לזכור כי דווקא בתקופה הזאת, שבה מתמעטים המתנדבים לשירות קרבי ולחתימה על שירות קבע לשנים רבות, מצופה מהמשפטנים לובשי המדים שלכל הפחות ינהגו בהם בהוגנות המתבקשת, בטח שלא יפלו אותם לרעה.
אל"מ וינטר. אין לו הרבה מתחרים
צילום: דנה קופל
מומלצים