4 סוגי עובדים שחייבים בכל חברה
כדי לגייס עובד חדש, יש להגדיר דרישות תפקיד - אבל מה לגבי הגדרת הפרופיל האישיותי של העובדים? המנהיג, הביצועיסט, הפקפקן והמשקיף - לפניכם 4 סוגי האנשים שיצעידו את הארגון שלכם קדימה בשנה הקרובה
לנהל ארגון זו משימה קשה מאין כמוה, אבל מה שהופך את המשימה הזו לאפשרית היא הידיעה שהצוות מורכב מהאנשים הנכונים. כאן בדיוק נכנס המגייס לתמונה: הוא אמון על מציאת העובדים הנכונים לארגון, כאלו אשר מוכשרים ברמה המקצועית – אבל גם האישיותית. התאמה כזו יכולה לתרום באופן ישיר לשגשוג הארגון.
- לכתבות נוספות בערוץ קריירה
לולי דסקל, מייסדת ומנכ"לית חברת הייעוץ העסקי האמריקאית Lead From Within, מאמינה בכך מאוד. "כל מנהל בארגון חייב לדעת שיש מתחתיו את האנשים הנכונים: כאלו שיתמכו בו, ידריכו אותו, ידאגו שהמשימות יבוצעו היטב וכן – גם יעמידו אותו במקומו כשצריך", היא אומרת. לפי דסקל, אפשר למפות 4 סוגים בסיסיים של עובדים שכל ארגון חייב שיהיו בו.
לטענתה, "ארבעת סוגי האנשים הללו יספקו לארגון כיוון ואנרגיה, מומנטום ותקשורת, דיוק ושיתוף פעולה, יכולת התבוננות ופתיחות". אז בחנו את עצמכם: האם ארבעת סוגי האנשים הבאים נמצאים אצלכם בארגון?
"הו קפטן, קפטן שלי" (או: המנהיג)
כל ספינה צריכה קברניט וכל מקום עבודה - חייב מנהיגים. המנהיג הוא אותו עובד, שמחזיק בחזון. זהו האדם שמתווה את הכיוון לפעולה, שמאציל סמכויות על אחרים ויודע להטיל עליהם אחריות, לטוב ולרע. המנהיג הוא זה שמניע לפעולה את אנשי התכל'ס. ללא מנהיג אין כיוון, וללא כיוון אין עשייה. מנהיג יכול ואמור להופיע בכל דרגי הארגון, אבל שווה לדעת לזהות אותו גם כשהוא לא משובץ בהם מלכתחילה – כדי להקפיץ אותו לעמדה מדויקת יותר.
"טוב, אז מה עושים עכשיו?" (או: איש התכל'ס)
מנהיג זה חשוב, אבל אף ארגון לא יכול להיות מורכב ממנהלים בלבד. איש (או אשת) התכל'ס הוא זה שמביא את החזון של הארגון (או של המנהיג) לידי עשייה. זהו העובד שמתעסק לא ב"למה", אלא ב"איך" ו"מתי".גם החזון הכי גדול והכי יצירתי לא יכול לבוא לידי ביטוי בלי איש התכל'ס. הוא זה שמספק את הגב המעשי לחזון של המנהיג ומוודא שכל הפונקציות שלו ימולאו על הצד הטוב ביותר. האם יש לכם מספיק אנשי תכל'ס בעמדות הנכונות? נקודה למחשבה.
"אין דבר מטעה יותר מהמובן מאליו" (או: הפקפקן)
נכון שהקונוטציה העולה מהכינוי הזה היא שלילית, אולם ההקשר כאן הוא דווקא לטובתכם. קל ונוח להיות מוקפים ב"יס מנים", שיסכימו על הכל כל הזמן. אבל מצב כזה עלול ליצור אזור נוחות בעייתי עבור הארגון ולמנוע ממנו לפתור קשיים שמעכבים אותו.
הפקפקן הוא אדם שלא מקבל את דעת הרוב רק בגלל שהיא דעת הרוב. הוא לא חושש לדבר על נקודות רגישות או בעייתיות שאף אחד אחר לא רוצה לדבר עליהן כדי להצית דיון בנושא - ולפתור אותן. הארגון צריך מישהו כזה, שיאתגר אותו ושידחף אותו באופן זה או אחר, לכיוון שלא היה מגיע אליו בלעדיו. איש כזה, אגב, עלול להיתפס במקרים רבים כבעייתי על ידי הקולגות שלו, ולכן חשוב דווקא לדאוג שיקבל רוח גבית וחיזוק חיובי.
"העבר הלאה תמיד את כל מה שלמדת" (או: המשקיף)
המשקיף הוא זה שמספק פרספקטיבה נחוצה ועניינית על התהליכים בארגון, לעתים מבלי להיות חלק ישיר ממנו. נקודת מבט זו מאפשרת לשקף לארגון ביקורת ותובנות חכמות ממי שאינו מעורב בתהליכים ישירות ולא מושפע משיקולים פנימיים שלעתים מעיבים על עובדים מן המניין.
ברוב המקרים מדובר ביועץ חיצוני, מנטור או מאמן עסקי, שיועד במיוחד למטרה זו. כדאי רק לוודא מראש שלממלא הפונקציה הזו ישנם הכישורים, המקצועיות והיכולת להיות בעל אבחנות מדויקות (וגם לדעת איזו הנעה לפעולה יש ליישם בהתאם).
ומה אצלכם?
לא הצלחתם לאתר אף אחד מהטיפוסים האלה מתוך העובדים הקיימים שלכם? אולי הגיע הזמן להטמיע אותם בגיוסים החדשים שלכם, במיוחד נוכח השנה האזרחית הבאה עלינו לטובה. נכון, כמגייסים מפתה לפעמים להשאיר את הרשימה מאחור ולחזור להתמקד בדרישות התפקיד – אבל בטווח הרחוק, הארגון רק ירוויח מכך.
הכותבת היא מנהלת תוכן גיוס עובדים ב-AllJobs