החיילים פונו מעוטף עזה: "משבר אמון עם הצבא"
בצה"ל מנסים להרגיע את התושבים לנוכח עזיבת החיילים את יישובי עוטף עזה שאינם צמודי גדר: גבול הרצועה מאובטח, ניתן מענה לכל אירוע ביטחוני. אך התושבים מתקשים להשתכנע: "תחושת הביטחון ירדה"
פינוי החיילים מיישובי עוטף עזה שאינם צמודי גדר החל כמתוכנן היום (א'), למרות מחאת התושבים. החיילים ארזו את חפציהם, את כלי הנשק והציוד האישי, וכבר בשעות הצהריים עזבו את עמדות השמירה, עלו לאוטובוסים ושבו ליחידותיהם.
האזינו למפקד אוגדת עזה - "זו יהירות לנסות להרתיע בסג'עייה"
מאבקם של תושבי עוטף עזה לא צלח. למרות המחאה והדרישות החוזרות שלהם ושל נציגיהם להותיר את החיילים בשטח, החלטת המטכ"ל בוצעה. רכזי הביטחון של היישובים שמהם יוצאים החיילים עודכנו והתבקשו להיערך מחדש בשמירה.
בצה"ל העבירו מסר מרגיע לתושבים ואמרו כי למרות עזיבת החיילים, כוחות אחרים פרוסים לאורך גבול הרצועה וסביב היישובים, וכי יינתן מענה לכל אירוע ביטחוני שיתרחש באזור.
על רקע זעמם של התושבים על הפסקת האבטחה באזור, הביע מפקד אוגדת עזה בשיחה סגורה עם תושבים ספק באשר לאפשרות שניתן ליצור הרתעה מול הפלסטינים בעזה. "אין להם הרבה אלטרנטיבות מדרך המלחמה", אמר תת-אלוף איתי וירוב, והוסיף: "טוב שלא הכרענו את חמאס". לדבריו, "זו יהירות לנסות להרתיע מישהו בסג'עייה. היושב בעזה לא יתייאש ממלחמה ואין לו הרבה אלטרנטיבות מדרך המלחמה".
בשלושה יישובים צמודי גדר בעוטף עזה יישארו החיילים: מושב נתיב העשרה, קיבוץ נחל עוז וקיבוץ כרם שלום. שם אף תוגברה נוכחות של חיילים מאחר שמדובר בטווח של 1-0 ק"מ מרצועת עזה והם מאוימים באופן שונה מאלו שאינם צמודי גדר.
לירז לוי מקיבוץ נירים אמרה: "יש משבר אמון גדול בינינו לבין הצבא. חשבנו לאורך כל המאבק שההחלטה לא תצא לפועל, אבל התבדנו". את האשמה הם מכוונים לאלוף פיקוד דרום, "שלא שינה את ההחלטה למרות זעקתנו. אנחנו מקווים לחיות בשקט ובשלווה, אבל יודעים בוודאות שתחושת הביטחון שלנו מבוססת על נוכחותם של החיילים. כרגע היא ירדה בצורה משמעותית, ויש לכך השפעה על כל הקהילות ביישובים".
אלון שוסטר, ראש המועצה האזורית שער הנגב, הצטרף לדברים: "מדובר בהחלטה מצערת שפוגעת בתחושת הביטחון של תושבים החיים ליד הגבול. האחריות המלאה והבלעדית לשלומם ולביטחונם של התושבים היא של צה"ל, משרד הביטחון וממשלת ישראל. לנוכח החלטת מערכת הביטחון אני דורש לקדם בדחיפות את מעטפת ההגנה על הגבול שכולל את המכשול המאסיבי, פיתוח אמצעים נגד מנהרות התופת ואת אמצעי ההתראה נגד ירי קצר טווח ופצצות המרגמה".
ראש מועצת אשכול חיים ילין הביע אף הוא צער על המהלך: "זו החלטה מנותקת מהמציאות, לא ייתכן שיוציאו את חיילי האבטחה לפני שהוקם המכשול החדש לאורך הגבול".
ח"כ עמר בר-לב (העבודה) דרש מיו"ר ועדת החוץ והביטחון יריב לוין (ליכוד) לקיים דיון דחוף בנושא: "ההחלטה המקוממת שבאה בסמיכות לאירועים הקשים שהתחוללו לא מכבר בדרום, מעידה על עיוורון וקהות חושים. לא ייתכן שתהיה התייחסות כה צרה למושג ביטחון, המתעלמת מהצרכים המנטליים של התושבים".
בסוף השבוע הפגינו התושבים ואף יצאו לצעדת מחאה לכיוון אחת מהמנהרות שנחשפו על גבול רצועת עזה, אך זו נקטעה על ידי אלוף הפיקוד. הם נתקלו בחיילים שהורו להם לעצור את הצעדה.
"בסך הכול מדובר בשישה יישובים שצה"ל מוציא מהם את החיילים ואני לא מבינה למה קשה כל כך להשאיר אותם", אמרה תושבת נירים, אדל ראמר. "איום המנהרות קיים כל הזמן. אמנם עכשיו אין לחמאס מוטיבציה להילחם, אבל אף אחד לא יכול להבטיח לנו שהמצב יישאר כפי שהוא. יש משבר אמון גדול בנינו לבין הצבא. אנחנו עמדנו איתנים בעורף עם אורך נשימה כדי לאפשר לצה"ל להשלים את המשימה שהוטלה עליו וכרגע אנחנו מרגישי נבגדים ונטושים".