שתף קטע נבחר
 

טבעונות והעיר הגדולה: מסעדות טבעוניות בניו יורק

אורי שביט מבקרת בתפוח הגדול, שהיא גם העיר הידידותית ביותר לטבעונים בארצות הברית עם אינספור מסעדות, דוכני אוכל מהיר ומקומות שפשוט טעים בהם והאווירה נהדרת. ניו יורק על המזלג הטבעוני - מדריך והמלצות

הרבה לפני שהגענו, חבר טוב צייד אותנו במדריך למסעדות הטבעוניות בניו יורק, שהוציאה לאור עמותה בשם פרנדז אוף אנימלז (Friends of Animals). פתחתי את הנייר הוורדרד המקופל ואורו עיני - בפנים הסתתרה רשימה ארוכה, מפורטת ומעודכנת של כל המסעדות הטבעוניות והצמחו-טבעוניות בעיר, כולל סימוני כשרות, מחולקות לפי אזורים. 

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

אחרי דקה, השמחה על ההיצע האדיר התחלפה בצער עמוק. הרי אנחנו נשארים בניו יורק רק ימים ספורים, ברור שאין לי סיכוי לדגום אפילו רבע מהרשימה הארוכה הזאת, שכנראה מכתירה את ניו יורק כעיר עם הכי הרבה מסעדות טבעוניות בעולם.

 

לאחרונה הוכרזה ניו יורק על ידי ארגון PETA כעיר הידידותית ביותר לטבעונים בארה"ב, אבל כנראה שאת הבכורה העולמית ניתן היום להעניק לתל אביב הקטנטונת שלנו. אמנם מספר המסעדות הטבעוניות צנוע יחסית (ספרתי לאחרונה 18 - מספר לא מבוטל שאפשר להוסיף לו עוד עשרות דוכני פלאפל ומוסדות חומוס), אבל מקומות המציעים תפריטים טבעוניים מושקעים ונרחבים - אפשר למצוא אצלנו ממש בכל פינה.

 

אל תצפו שניו יורק תעניק לכם את אותו מבחר והיצע טבעוני. רשת סטארבקס, למשל, עוד לא התקדמה לעבר הקהל הטבעוני ובהצצה חטופה למקרר של רשת פרט א מאנז'ה (pret a manger) מצאתי כריך טבעוני אחד. בערך.

 

מצד שני, יש בניו יורק כל כך הרבה אפשרויות, כולל כאלה שתיתקלו בהן במקרה על הדרך, שלא תרגישו מקופחים אפילו לרגע אחד. אם אתם מתכננים להגיע למסעדות שאינן צמחוניות או טבעוניות, מומלץ לברר טלפונית מראש אם יש להן היצע מתאים.

 

"צ'יזבורגר" ואצבעות חומוס בPeacFood cafe (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
"צ'יזבורגר" ואצבעות חומוס בPeacFood cafe(צילום: אורי שביט)

 

המאפיין הבולט ביותר של המסעדות והקונדיטוריות הטבעוניות בניו יורק הוא שהן פונות לכולם. בין אם אתם סועדים במסעדת אוכל-נא אורגנית ובין אם אתם חוטפים משהו לאכול בדוכן אוכל מהיר ומטוגן - ההיצע הטבעוני שם יהיה בדרך כלל מוצלח, זמין ומזמין. אגב, לא מעט מהלקוחות שתראו סביבכם בכלל לא טבעוניים. הם שם פשוט כי טעים או כי האווירה נהדרת, כי יש מנות ללא גלוטן וכמובן, כי היום כולם אוהבים מנות עם קייל.

 

אחרי שהשלמתי עם העובדה שאאלץ לחזור במהרה לניו יורק כדי להגיע לכל המקומות המעניינים שלא אספיק ממילא לאכול בהם, נקבעה תוכנית הפעולה. הוחלט שהפעם לא נעזוב את מנהטן ובכאב לב ויתרנו על הסצנה הטבעונית השוקקת בשכונת וויליאמסבורג שבברוקלין. במקום זאת, החלטנו שננסה לבקר בפנינים הטבעוניות שנשמעות לנו הכי מוצלחות בלב העיר, בתנאי שבין ארוחה לארוחה נעשה מספיק שופינג וגם זה - מתוך ידיעה ברורה שלא נספיק להגיע לכולן. התוצאות לפניכם.

 

1. Candle 79  

הרבה מאד המלצות קיבלנו על המסעדה הזאת, כך שהחלטנו לשריין מקומות עוד מהארץ לארוחת הערב הראשונה שלנו בניו יורק. למרבה השמחה הן התבררו כמוצדקות. מדובר באחת המסעדות הטבעוניות (והאורגניות) המוצלחות בעיר.

 

החוויה התעצמה אפילו יותר, בזכות שותפינו לקומה השנייה המשקיפה על הרחוב, שחגגו יום הולדת בשירת גוספל כובשת. טעמנו רביולי תרד נהדרים עם גבינת קשיו; צלחת מזטים חביבה שהעידה בעיקר על הגעגוע לארץ (מי מזמין חומוס מעושן, צזיקי שקדים וחצילים בטחינה בערב הראשון בניו יורק?); ריזוטו פטריות ודלעת מוצלח שהוקרם עם שמנת קשיו וטמפה צלויה עם כרוב ניצנים על פירה של שומר וכרישה. קינחנו בפונדנט כיפי של שוקולד וחמאת בוטנים עם רוטב פירות יער.

 

 (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

 

המחירים גבוהים למדי, אבל אפשר להגיע בצהריים לעסקית שכוללת 4 מנות לבחירה (21 דולר) ויש גם בראנץ' בימי שבת וראשון. למסעדה שני בתי קפה קז'ואליים יותר. הנאה מובטחת.

 

עוד פרטים: באתר 

 

 (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

 

2. Blossom Du Jour

למסעדת האם היוקרתית Blossom לא הגענו, אז הסתפקנו בקפיצה לאחת המזללות השייכת לאותה רשת (המונה 4 סניפים כשרים). בחנות הקטנה והצחורה יש כל מה שטבעוני רעב בצהריים יכול לבקש - המבורגרים וטורטיות ממולאים בשלל מקבילי בשר ועוף מן הצומח עם או בלי ירקות (היצע המוצרים האלה בארה"ב מדהים והם גם טעימים); מיצים ושייקים במגוון שילובים ולא מעט אפשרויות מוכנות לקחת לדרך: סלטים, עוגות, עוגיות וגם שקיות קטנות עם נשנושים של אגוזים ופירות יבשים. רוב המנות העיקריות נעות סביב 8.50 דולר. כיפי, משביע וטעים.

 

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

 

עוד פרטים: באתר

 

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

 

3. Pure Food & Wine 

כשנכנסנו למסעדה השוקקת והאפלולית לעת ערב, שום דבר בחזות, באווירה, בקהל ובפס הקול שלה לא הסגיר את העובדה שמדובר במסעדת אוכל-נא (raw food) טבעונית.

 

אבל כן, למסעדה הטרנדית והלוהטת הזאת יש מטבח שלא עובר את ה-48 מעלות (הטבחים שם בטוח מאושרים), תפריט שלא היה מבייש שום מסעדת יוקרה ורשימה יפה (אך לא בטוח שנאה) של קוקטיילים ויינות אורגניים. בין המנות שטעמנו היו קרפ של אספרגוס לבן, אגסים וארוגולה עם גבינת פיסטוק; לחם תמרים עם קרן כמהין, פול ירוק ותאנים; פולנטה של תירס וכרובית עם אפרסקים, צנוניות וגבינת קשיו ולזניה של זוקיני ועגבניות עם "גבינת" ריקוטה עשויה מאגוזי מקדמיה וזרעי דלעת.

 

 (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

 

הטעמים מעניינים, מוצלחים ולא צפויים, ובעיקר לא משאירים את התחושה שאכלתם "אוכל קר", אלא מנות יצירתיות וטעימות שמשאירות טעם של עוד. אם באתם ביום יפה, תוכלו לשבת בגינה המרווחת שבחוץ. למסעדה נקודות מכירה נוספות של שייקים ומתוקים, אחת מהן ממש מעבר לפינה. חוויה ניו-יורקית מיוחדת ומהנה.

 

עוד פרטים: באתר

 

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

 

4. Baby Cakes  

בניו יורק פועל סניף שכונתי וקצת זרוק של המאפייה הטבעונית (והכשרה!) הזאת, שיש לה שתי שלוחות נוספות בלוס אנג'לס ובאורלנדו. המקום, שכבר זכה לשבחי השפים ולאירוח של הקונדיטורית שלו אצל כוהנת המטבח מרתה סטיוארט - מציע מגוון מאפים טבעוניים שהם גם נטולי גלוטן, גם נטולי סויה ואפילו ללא הנדסה גנטית. או במילים אחרות - גן עדן לאוהבי המתוק, שנמנעים מכל מיני מוצרים מזיקים לבריאות ולבעלי חיים. אנחנו נשנשנו שני סוגים של דונאטס מוצלחים (מוקה! מוקה!) תוך כדי דפדוף בספר האפייה של המקום (הידד, יש מתכונים!) וקריאה של המלצות הצוות, שמעטרות את הקירות מסביב. מותק של מקום.

 

עוד פרטים: באתר

 

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

 

5. Moo Shoes 

אין דבר כזה להיות בניו יורק בלי לעשות שופינג, ויש מה שנקרא שופינג טבעוני - בגדים, נעליים וגם מוצרי קוסמטיקה, שלא מכילים רכיבים מהחי ולא נוסו על בעלי חיים. אפשר למצוא כאלה גם בחנויות השגרתיות, אבל כיף במיוחד להיכנס לחנות נעליים, תיקים וחגורות לנשים ולגברים שכולה טבעונית לחלוטין, למצוא בה שתי מוכרות מקסימות (וגם שני חתולים) ולעיין במגוון פלאיירים וחוברות שמונחים בכניסה (כולל מדריך המסעדות הטבעוניות, למי שרוצה להצטייד). שמחנו להיתקל שם אפילו בנציגה ישראלית - המעצבת הטבעונית רוני קנטור, שיש לה חנות בתל אביב וגם ברשת.

 

עוד פרטים: באתר

 

6. Angelica Kitchen

בהתייעצויות המקדימות לפני הנסיעה, יותר מאדם זללן אחד נשבע בפני בשמה של המסעדה הזאת, שאני מצאתי אותה בעיקר כיפית וחביבה. המקום חמים, נעים והומה אדם כל שעות היום (לא ניתן להזמין מקומות מראש) והמטבח מספק מנות שמתאימות להגדרה "אוכל ביתי משודרג". מבט חטוף למטבח החצי-פתוח, שהיה גדוש סירים גדולים של תבשילים, אישש את התחושה. חשק פתאומי לסושי גרם לנו לטעום רול מפתיע שהכיל בין היתר ממרח חומוס עדין (דווקא הברקה), מנות אחרות כמו תבשיל צ'ילי ומאפה במילוי סייטן שהיו סטנדרטיות, אבל בסך הכל טעימות. חמים ונעים.

 

עוד פרטים: באתר

 

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

 

7. Union Square Green Market

אם הגעתם לצהריים ב Pure Food & Wine, ב Angelica Kitchen או שאתם סתם מטיילים בסביבה, נחמד לעבור דרך שוק האיכרים החביב הזה. לא הכל כאן טבעוני, אבל בין הדוכנים תמצאו ירקות ופירות עונתיים, לחמים איכותיים וגם דוכן של מאפים טבעוניים, נטולי גלוטן וכשרים. השוק פועל בימים שני, רביעי, שישי ושבת החל מ- 08:00 בבוקר ועד 18:00 בערב. אם אתם כבר שם, באחת הפאות של הכיכר סניף ענק של רשת Whole Food המצויינת.

 

עוד פרטים: באתר

 

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

 

8. PeaceFood Café 

אחת העצירות היותר מוצלחות שלנו במהלך סיבוב הקניות האחרון היתה באחד משני הסניפים של בית הקפה המשובח הזה, שאת חלון הראווה שלו מעטרות המלצות של ניו יורק טיימס, וול סטריט ג'ורנל וטיים אאוט (לצד פרס על יצירתיות טבעונית ותעודת כשרות).

 

המקום מצוחצח, השירות אדיב ובוויטרינה בכניסה מחכות עוגות קרם מפוארות לצד מגוון מתוקים נוספים, תוצרת המאפיה הביתית. כדאי לשאול גם בצהריים על הצ'יזבורגר, למרות שהוא מופיע רק בתפריט הערב - לא תצטערו. עוד טרפנו כריך טמפה מוצלח ואצבעות קמח חומוס מטוגנות ומתובלות, שהזכירו לי את המעדן הסיציליאני פאנלה. לקינוח התעלפנו על טירמיסו, וכל מילה נוספת מיותרת. הרבה יותר מקפה ועוגה.

 

עוד פרטים: באתר

 

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)
 

 

9. Hangawi

לפני שאתם יוצאים לארוחה במסעדה הקוריאנית הרומנטית והמשובחת הזאת, שימו לב לגרביים שלכם, כי הדבר הראשון שתעשו אחרי שתיכנסו לחלל המעוצב והנעים שלה יהיה לחלוץ את הנעליים ולאפסן אותם בכניסה.

 

הישיבה לאור נרות אל שולחנות נמוכים, כשרגליכם נתונות בתוך גומחות מסורתיות, והקירות מעוטרים ביצירות אומנות קוריאניות יפהפיות. החלטנו לחלץ את עצמנו מהתלבטויות ובחרנו בתפריט קבוע מראש (55 דולר לאדם), המשתנה מדי חודש.

 

 (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

 

בין היתר הגיעו לשולחן קדרת מרק עם ירקות ושיפודי טופו; סלט פריך וטרי של שורשים עונתיים ומנה מרהיבה של מיני ממולאים מינימליסטיים ואסתטיים, ביניהם הופתענו למצוא תפוח טרי. הקינוחים היו מעט פחות מרשימים (מה עושה כאן מוס שוקולד בכלל?), אבל זה לא הפריע לנו לסכם את הארוחה כמוצלחת, מקורית ושווה את מחירה. קוריאה הטבעונית למתקדמים.

 

עוד פרטים: באתר

 

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

  

10. Kajitsu

משמעות השם של המסעדה היפאנית המעודנת הזו הוא "יום חגיגי", ואכן כך אפשר לסכם יום שכולל ארוחה במקום. התפריט העונתי והמתחלף מתבסס על מסורת המטבח הטבעוני הזן-בודהיסטי, ומוגש בתשומת לב מהפנטת על ידי צוות עדין ומיומן של מלצרים, מה שמעניק לארוחה כולה תחושה של טקס מקודש. בגלל אילוצי לוח זמנים הסתפקנו בלסעוד שם בצהריים, השמועה אומרת (תודה אייל!) שארוחת הערב מענגת אפילו יותר. אחרי ברכות השלום עלינו לקומה העליונה - בקומה התחתונה פועלת מסעדה-אחות שאיננה טבעונית וכן חנות תה ומוצרים נילווים (לו רק היה לי מקום במזוודה הייתי שמה יד על הכוסות המשגעות שלהם). המלצרית המקסימה שלנו הניחה לצד השולחן תיק בד גדול, בו האורחים מוזמנים להניח את התיקים שלהם - יותר מלשמור על התיקים, נדמה שהמטרה היא להשאיר את העיצוב של החלל הקטן נקי ומדויק. את החדר חלקנו עם כמה שולחנות של דוברי יפאנית, מה שחיזק את התחושה שהתפריט כאן אותנטי ונאמן למקור.

 

 (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

 

בצהריים מציעים שם תפריט של 4 מנות מתחלפות (50 דולר לאדם), אנחנו זכינו בין היתר לטעום מרק מיסו נפלא עם כופתאות טופו תוצרת בית וקדרה לוהטת של פטריות, טופו, בצלים ואטריות עם ירקות טמפורה, אורז וחמוצים. הכל טעים להפליא ומוגש בכלים יפהפיים, שאת כולם רציתי מיד לקחת הביתה. אזהרה אחת: אל תתפתו להזמין קוקטייל או תה מעושנים. כשהם אומרים מעושן הם מתכוונים לזה, אז אל תתפלאו אם תגלו שאתם לוגמים מאפרה. בית מקדש יפאני על טהרת הצומח.

 

עוד פרטים: באתר

  

11. V-Note

רגע לפני שחזרנו לארץ, הספקנו לקפוץ לארוחה מהירה בבר היין הטבעוני והאורגני החביב הזה, גם הוא שייך למשפחת Blossom המשגשגת. המקום מתוקתק, אפילו על גבול המנוכר, אבל איזה כיף לקבל שירות קשוב כל כך, במיוחד כשממהרים לטיסה. כבר הזכרתי שלהגיש קנקן מים לשולחן זה בגדר חובה בכל מסעדה? הלוואי שיפנימו את העניין הזה גם אצלנו. לגבי האוכל - אי אפשר לומר שלא טעים כאן, אבל מצד שני גם לא מסעיר ואפילו מעט ארכאי ומגושם.

 

כך הגיעו לשולחן "עוגה" מוצלחת של לוביה ותפוחי אדמה שכמעט נקברה תחת איולי צ'יפוטלה או נתחי טמפה שטבעו ברוטב ברביקיו, לצד סלט אבוקדו עם גרגירי תירס. מצד שני, בסוף המסע, כבר הרגשתי שהפכתי מעט קטנונית  - ככה זה כשכל כך הרבה מסעדות מצוינות מסחררות לך את הראש. אחת שהיא סבבה לגמרי, כבר נראית פתאום "סתם". אז כן, בסך הכל טעים שם וגם קצת פחות יקר מהמסעדות המובילות ולא פחות חשוב, יש תפריט יין שווה שמוצע כמעט כולו גם בכוס או בקראף. מקום בילוי נעים לזוג או לקבוצה.

 

עוד פרטים: באתר

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי שביט
אורי שביט
צילום: אורי שביט
מומלצים