שתף קטע נבחר

 

כך 60 מיליון שקל שהובטחו לנזקקים הפכו לשני מיליון

הממשלה התחייבה להעביר סכום עתק לעמותות לצורך רכישת סלי וכרטיסי מזון לנזקקים, אך ל-ynet נודע כי בסוף הוקצה רק סכום זעום. "מבטא סדר עדיפויות לקוי"

"הפערים בין ההבטחות למציאות קשים מאוד לגישור ופוגעים באותם אנשים שידם אינה משגת". ממשלת ישראל התחייבה להעביר 60 מיליון שקלים לנזקקים, אולם ל-ynet נודע כי בפועל הוקצו שני מיליון שקלים בלבד לביטחון תזונתי. במשרד הרווחה ציינו בתגובה כי הבעיה בעיכוב העברת הכספים נעוצה ב"הליכים הממשלתיים לגבי אופן ההקצאה".

 

עוד בחדשות:

איתן שוורץ רץ בעבודה: "הכלכלה לקראת אסון"

מבצע שלג: צה"ל נערך לסייע

 

בינואר 2014 הצהיר שר האוצר לשעבר יאיר לפיד על התחייבות ממשלתית להעברת כ-60 מיליון שקלים לעמותות סיוע בתחום המזון לצורך רכישת סלי וכרטיסי מזון לנזקקים. יצוין כי באותו מעמד התחייבו לפיד ושר הרווחה לשעבר מאיר כהן על העברת עוד כ-170 מיליון שקלים ליוזמות שונות להגברת הביטחון התזונתי, ואלו אכן הועברו.

 

העברת 60 מיליון השקלים נדחתה שוב ושוב, בין היתר בשל מחלוקות שהתגלעו בין משרד הרווחה לבין היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין על אופן חלוקת התקציבים. לבסוף הודיע משרד הרווחה בשבוע שעבר לעמותות כי 175 אלף שקלים יועברו לעמותת "לקט ישראל", בנוסף לכ-325 אלף שקלים שאושרו לעמותת "לתת". חצי מיליון השקלים הללו מצטרפים למיליון שקלים וחצי נוספים, שיועברו לעמותות נוספות לצורך רכישת סלי מזון.

 

בשל עמדת היועץ המשפטי לממשלה הוחלט במשרד הרווחה כי חלוקת הכסף לעמותות המתאימות תיעשה בצורת "תמיכות". לצורך כך פורסמה רשימת התבחינים, שהועברה לעמותות רק בשבועות האחרונים של 2014 – כ-10 חודשים לאחר ההכרזה. בניגוד להתחייבות, הסכום שהוקצה לבסוף אינו נמצא בבסיס התקציב, ומקורו בעודפים של משרד האוצר, כך שאין לדעת אם הנושא יתוקצב בשנים הבאות.

 

הפרת ההתחייבות מצטרפת לשורה של הקצאות כספים למלחמה בעוני שבוטלו, בין היתר בשל הקדמת הבחירות. כך לדוגמה בוטלה העברת כ-340 מיליון שקלים להעלאת קצבאות הבטחת הכנסה של כ-200 אלף קשישים עניים שתוכננה לחודש זה. בנוסף נקברו כמעט לחלוטין המלצות בנוגע לכ-7.8 מיליארד שקלים תוספת, שעליהם המליצה הוועדה למלחמה בעוני.

 

המקרה של הקצאת הכספים לביטחון תזונתי מסובך עוד יותר. שורה של התחייבויות וועדות ממשלתיות הופרו בזו אחר זו. מקורן של ההתחייבויות עוד בתקופת כהונתו של ח"כ יצחק הרצוג בתפקיד שר הרווחה ב-2008 ולאחר מכן בכהונותיהם של השרים משה כחלון ומאיר כהן. ההתחייבות להקצות כסף לביטחון תזונתי ניתנה רק לאחר שהעמותות עתרו לבג"ץ והוקמה ועדה ממשלתית שעסקה בנושא. 

 

לפי מחקר של הביטוח הלאומי מפברואר 2014, 18.8% מהמשפחות בישראל סובלות מאי-ביטחון תזונתי, המוגדר במדינות המפותחות כ"נגישות לא סדירה למזון בכמות מספקת המאפשרת חיים בריאים ופעילים". חלקן - כ-8% ובסך הכול כ-243 אלף משפחות - סובלות מאי-ביטחון תזונתי ניכר.

 

"בחודשים האחרונים פורסמו דו"חות עגומים רבים על מצב העוני והאי-ביטחון התזונתי בישראל: דו"ח ועדת אלאלוף, דו"ח מכון טאוב, דו"ח העוני של הביטוח הלאומי ועוד. לא ברור לי, אם כך, כיצד סכום נמוך מאוד של 175 אלף שקלים אמור לעזור ל'לקט ישראל' לטפל בנושא הרעב הכה בוער", אמר גידי כרוך, מנכ"ל עמותת "לקט ישראל".

 

כרוך אמר עוד כי "הפערים בין ההבטחות למציאות קשים מאוד לגישור, לא ל'לקט ישראל', כי אם לאותם אנשים שידם אינה משגת וזקוקים לעזרה שאותה הממשלה ממאנת לתת. לאור זאת, אנו מעדיפים כי הסכום שהוקצה לנו יועבר לעמותות קטנות יותר, לטובת עזרה לנזקקים, ואנו ב'לקט ישראל' נמשיך לפעול ולדאוג להם דרך התרומות שאנו מקבלים כפי שעשינו עד היום".

 

עו"ד ערן וינטרוב, מנכ"ל עמותת "לתת", אמר כי "עצוב שלאחר שמונה שנים של הבטחות והתחייבויות ממשלתיות לטפל בנושא האי-ביטחון התזונתי, הוקצה תקציב שיספיק לתמיכה חודשית ב-139 משפחות, בעוד מאות אלפים מצויות בעוני חמור".

 

וינטרוב הוסיף כי "הסכום משול לתרומה של קרן פילנתרופית ולא לתפקוד של מדינה, מבטאים סדר עדיפויות לקוי ואת הכישלון הממשלתי בטיפול בנושא לאורך השנים. מחד, אנו מעריכים כל תמיכה וזקוקים לכל משאב על מנת לתת מענה למשפחות הרבות שחיות במצוקה נוראית. מאידך, לאור השורה התחתונה שמשמעה הסרת אחריות מהטיפול במצב, נשקול אם לשתף פעולה עם מהלך זה".

 

"עצוב שהמדינה לא לוקחת אחריות" 

תושבת דימונה, אם לשניים שנמצאת בהריון מתקדם, סיפרה על מצבה הכלכלי הקשה. "אני גרה עם שני ילדיי בדירה של 'עמידר', נקלעתי למצב בעייתי, כרגע אני לא עובדת ואין לי עזרה", אמרה. "הרווחה נמצאת שם בשבילי מבחינה נפשית, אבל אין תקציבים. אני גרה על ארגזים. עצוב לי שמדינת ישראל לא

לוקחת אחריות, שהממשלה לא מבינה את התפקיד החשוב שיש לה בסיוע לאזרחים שזקוקים לכך".

 

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה כי "בעקבות התארכות ההליכים הממשלתיים לגבי אופן הקצאת הכספים, התבחינים לחלוקתם נערכו רק ברבעון האחרון של 2014 וכך יכולנו לחלק רק את החלק היחסי של הסכום שאליו התחייבנו. יש לזכור שהמדינה ומשרד הרווחה העבירו עשרות מיליונים לטובת ביטחון תזונתי ב-2014, כספים שהם תוספת לתקציבים שהיו עד השנה".

 

גורמים במשרד הרווחה הוסיפו: "במהלך 2015 נקיים הערכת מצב מחודשת בעניין התקציבים האלה, היינו רוצים שהמדינה תטפל ישירות בנושא של הביטחון התזונתי ולא תעביר את הכסף לעמותות שהתקורות (עלויות ניהול) שלהן גבוהות".

 

בהכנת הכתבה השתתפה שחר חי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
ארכיון
צילום: עידו ארז
צילום: מאגר לקט ישראל
"הפערים קשים לגישור". כרוך
צילום: מאגר לקט ישראל
צילום: אורלי דיין
"נשקול אם לשתף פעולה". וינטרוב
צילום: אורלי דיין
מומלצים