שתף קטע נבחר

 

מתהילה לנפילה: מתה מיס אמריקה היהודייה

בס מאירסון הייתה סמל ההצלחה כשהוכתרה למיס אמריקה היהודייה הראשונה, והיחידה, ב-1945. לאחר קריירה מגוונת בתחום הבידור ושלל תפקידים ציבוריים, שורת פרשיות מביכות שלחה אותה הרחק מעין הציבור

בס מאירסון, מיס אמריקה היהודייה הראשונה והיחידה עד כה, שמינפה את הכתר לקריירה טלוויזיונית וציבורית עד שנפלה מגדולתה בעקבות שערוריות שונות בשנות ה-80, הלכה לעולמה בגיל 90 לאחר מאבק ארוך בדמנציה וכמעט שלושה עשורים מחוץ לעין הציבורית. כך הודיעו אתמול (יום ב') הרשויות בלוס אנג'לס, קליפורניה, שדיווחו כי מאירסון מתה בביתה שבסנטה מוניקה לפני כשבועיים. לא נמסרו פרטים נוספים על אודות סיבת המוות.

 

עוד חדשות בעולם :

 

מיד עם תום מלחמת העולם השנייה, מאירסון הוכתרה בתור מיס אמריקה – היהודייה הראשונה והיחידה שזכתה בתואר הנכסף. היא גם הייתה מיס ניו יורק הראשונה שזכתה בתואר. גורמים במדינה אף הציעו לה לשנות את שמה לשם "יהודי פחות", כמו "בטי מריק", לפני התחרות הארצית. אך מאירסון דבקה בשמה המקורי וניצחה בתחרות חודשים ספורים לאחר זוועות השואה. היא מיד הפכה לסמל ההצלחה וההישרדות של הקהילה היהודית בארצות הברית.

"השתמשה בתואר כדי להילחם באנטישמיות". מאירסון (צילום: AP) (צילום: AP)
"השתמשה בתואר כדי להילחם באנטישמיות". מאירסון(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

בשנה שלאחר זכייתה היא נישאה לאלן וויין, קפטן בחיל הים האמריקני, וילדה את בתה היחידה, ברברה. נישואיה לוויין התפרקו כעבור עשור על רקע מקרי אלימות במשפחה. היא נישאה בשנית לארנולד גרנט, עורך דין שפעל במסגרת המפלגה הדמוקרטית, והתגרשה ממנו בתחילת שנות ה-70.

 

מארגון "מיס אמריקה" נמסר אתמול בעקבות מותה של מאירסון כי היא תמיד תיזכר בזכות מחויבותה הבלתי-מתפשרת עבור שוויון זכויות. "בס השתמשה בתואר 'מיס אמריקה' כדי להילחם באנטישמיות ובגזענות בכל רחבי המדינה", נמסר.

 

מאשת טלוויזיה לאשת ציבור - ולספסל הנאשמים

הקריירה שלה כללה עבודות שונות ומגוונות, בהן חברת פאנל בשעשועון הטלוויזיה "I've Got a Secret" (יש לי סוד), כתבת חדשות, והנציבה הראשונה בעיריית ניו יורק לענייני צרכנות, תפקיד שאליו מונתה בידי ראש העיר לשעבר ג'ון לינדזי בשנת 1969.

 

הקריירה הפוליטית שלה כללה ייעוץ עבור שלושה נשיאים. היא עבדה בין היתר בכנס הבית הלבן של הנשיא לינדון ג'ונסון בנושא פשיעה ואלימות, בוועדה של הנשיא ג'רלד פורד בנושא בעיות במקום העבודה ובכמה ועדות של הנשיא ג'ימי קרטר בנושאי בריאות הנפש ורעב בעולם.

חוגגים את הניצחון בבחירות לראשות העיר ניו יורק ב-1977. מאירסון וקוץ' (צילום: AP) (צילום: AP)
חוגגים את הניצחון בבחירות לראשות העיר ניו יורק ב-1977. מאירסון וקוץ'(צילום: AP)

מאירסון וקוץ', 1985 (צילום: AP) (צילום: AP)
מאירסון וקוץ', 1985(צילום: AP)
 

מאירסון, ילידת רובע הברונקס שבעיר ניו יורק, סייעה רבות במערכת הבחירות לראשות העיר בשנת 1977 והייתה פעילה בקמפיין של ראש העיר הנבחר אד קוץ', שאיתו הייתה מיודדת מאוד ולעתים קרובות גם נצפתה איתו בעודה אוחזת בידו. רבים האמינו כי קרבתה הפומבית לקוץ' נועדה להזים את השמועות על אודות אהבתו לגברים, וחלק אף קראו לקרבתם של השניים "הטעיה טהורה".

 

מאירסון ניסתה את מזלה לזכות בכיסא בסנאט של מדינת ניו יורק בשנת 1980 אך הפסידה את המועמדות הדמוקרטית לנציגה אליזבת הולצמן. שלוש שנים לאחר מכן היא מונתה בידי חברה ראש העיר קוץ' לנציבת העירייה לענייני תרבות.

בדרך לבית המשפט בלב "הבלגן של בס" ב-1988 (צילום: AP) (צילום: AP)
בדרך לבית המשפט בלב "הבלגן של בס" ב-1988(צילום: AP)
 

אך בשנים הבאות הסתבכה מאירסון בשורת סקנדלים שאותם כינו הצהובונים "The Bess Mess" (הבלגן של בס). במסגרת השערוריות היא הואשמה בפרשת שוחד שכללה את בן זוגה דאז, קבלן הביובים קארל אנדרו קפאסו, שהואשם במתן שוחד לשופט על ידי כך שהציע לבתו תפקיד במחלקה של מאירסון בעיריית ניו יורק. מאירסון זוכתה לבסוף מאשמה לאחר שהתפטרה מתפקידיה בעירייה. בלב הסערה היא גם הואשמה בגניבת לק לציפורניים ועגילים בסך 44.07 דולרים מחנות בעיירה קטנה בפנסילבניה בשנת 1988.

 

אף שזוכתה מכל אשמה בבית המשפט, הנזק התדמיתי היה עצום והקריירה הציבורית שלה נקטעה. במהרה היא נעלמה מהעין הציבורית ונראתה רק בערבי גיוס כספים לסרטן, מחלה שבה חלתה בתחילת שנות ה-70 והחלימה ממנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מאירסון עם הכתר הנכסף ב-1945
צילום: AP
מומלצים