שתף קטע נבחר

טיולים שנתיים: אף אחד לא שומר על הילדים שלכם

אם שלחתם את הילדים שלכם לטיולים שנתיים בלב שקט, כדאי שתפנו תשומת לב יתרה לנתונים הבאים: 6 תלמידים נהרגו בחמש השנים האחרונות בטיולים. מאות נוספים נפצעים מדי שנה. המורים פתחו בעיצומים, כיוון שהוטלה עליהם אחריות פלילית לאותם מקרים. אבל ההורים תוהים: האם מישהו באמת שומר על הילדים שלנו?

שישה תלמידים נהרגו בחמש השנים האחרונות בטיולים שנתיים. מאות נוספים נפצעים בכל שנה. מבקר המדינה וועדת החינוך של הכנסת כבר התריעו מספר רב של פמים על הסכנה - אך דבר לא השתנה, ותלמידי בתי הספר ממשיכים לצאת לטיולים שנתיים, כשלצידם מורים שלא עברו כל הכשרה.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

כעת עלה הנושא שוב לכותרות, כשארגון המורים החליט להשבית את הטיולים בשל החלטת בית המשפט להטיל על המורים אחריות פלילית במקרה של תלמיד שנפגע. התלמידים מוחים בתגובה, משביתים את הלימודים וצועדים לעבר בית ראש הממשלה, משרד החינוך שותק - אבל ההורים, שהבינו עד כמה חמור המחדל, דורשים רפורמה מקיפה בתחום. "המורים צריכים לשבות בגלל הבלגן שקורה בטיולים, שעולה בחיי תלמידים", אומרת נירית צוק, עיתונאית ואמא לשלושה, בעלת הפורטל "עשר פלוס". "ככל שאני נחשפת יותר לנתונים ולמה שמתרחש בטיולים האלו, באמת שאני לא יודעת איך אני אמורה לשלוח את הילד שלי לטיול הבא".

 

  

בארגון המורים מודים כי מדובר בבעיה חמורה וכי המורים אינם מוכשרים ללוות טיולים שנתיים, בהם הם אמורים לקחת אחריות על חייהם של עשרות ומאות תלמידים. "המורים לא קיבלו כל הכשרה כדי ללוות את הטיולים האלו", אומר באולפן ynet חבר הנהלת הארגון, אבי פסקל. "יש ספר עב כרס עם הוראות למורים כיצד יש לנהוג בטיול, אבל המורים לא מכירים אותו. הם לא יכולים להכיר אותו".

 

לדברי פסקל, הפתרון טמון באחת משתי האפשרויות: הפרטת הטיולים השנתיים והעברתם לחברות מקצועיות או הכשרת אנשי צוות מיוחדים לטובת העניין. "מבחינתנו, עד שלא יהיה שינוי אנחנולא יוצאים לטיולים", הוא קובע.  

 

צוק דורשת גם היא הקמת חברה מקצועית לצורך העניין. "אני רוצה לשלוח את הילד שלי בלב שלם לטיול, ולא לחשוש מכך שהוא לא יחזור שלם, או לא יחזור בכלל".

 

450 תלמידים נפגעים בכל שנה בטיולים מטעם בית הספר 

על פי מסמך שהכין מרכז המידע והמחקר של הכנסת, ב-60% מבתי הספר העל-יסודיים במחוז מרכז, למשל, אין רכז טיולים או שהוא לא הוכשר לתפקיד. גם מי שהוכשר, עובר קורס של שמונה ימים בלבד. מורים מלווים אמורים לעבור הכשרה קצרה של שעתיים. בשני המקרים, ההכשרה לא נעשית בשטח בו נערך הטיול, אלא בבית הספר עצמו.

 

את התוצאות רואים בשטח: בכל שנה יש כ-450 אירועים שבהם נפגעים תלמידים בטיולים. מדובר בילדים בכל הגילים. כחמישה תלמידים בשנה טובעים במהלך הטיול, 15 נופלים מגובה רב, עשרות תלמידים נפצעים, חלקם באורח קשה.

 

בעקבות ביקורת שמתח מבקר המדינה על נושא הטיולים השנתיים, התכנסה בשנת 2011 הועדה לביקורת המדינה על מנת לדון בנושא הבטיחות בטיולי בתי הספר. באותו דיון התברר כי התמונה הקשה שתוארה בדו"ח – לא תוקנה.

 

על פי מסמך שהכין מרכז המידע והמחקר של הכנסת רק 10% מכלל הטיולים נבדקים על ידי צוות הפיקוח של משרד החינוך, ב-80% מכלל בתי הספר אין כלל רכז טיולים כפי שמתחייב ולמורים אין הכשרה מספקת לנושא הבטיחות בטיולים.

גם אז נחשפו חברי הועדה לנתונים דומים: בחמש השנים שקדמו לאותה ישיבה אירעו שישה מקרי מוות של תלמידים בטיולים, מתוכם שלושה תלמידים טבעו באגמים.

 

גם בשנים האחרונות התמונה לא משתנה. מאז שנת 2009 נהרגו שישה תלמידים בטיולים השנתיים. סיבות המוות: נפילה מגובה רב, התקף אסתמה וטביעה. 


ממשרד החינוך נמסר: "מנכ"לית משרד החינוך, הגב' מיכל כהן, מקיימת עם יו"ר ארגון המורים, רן ארז, דיונים רציפים ושוטפים ופועלת כדי להגיע עם הארגון להסכמות שיביאו לפתרון הסוגיות. 

יצויין, כי מנכ"לית המשרד פנתה בנושא ליועץ המשפטי לממשלה".

.






פורסם לראשונה 06/01/2015 10:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיול שנתי. "דרושה רפורמה מקיפה"
צילום: shutterstock
מומלצים