מרהיב: יופי תל-אביבי בעיניים איטלקיות
איך נראית בירת החופש של ישראל בעדשתו של צלם שאינו מקומי? מריו "מגי" טרויאני עבר לגור בה עם אשתו ומאז לא מפסיק לצלם את העיר. בראיון ל-ynet הוא אומר: "זו עיר צעירה, אנרגטית ובינלאומית שחיה 24 שעות ביממה וגורמת לך לחיות את הרגע. אנשים צריכים להכיר אותה בלי דעות קדומות"
הצלם מריו טרויאני חי ועבד רוב חייו במילאנו. בשיא קריירה מפוארת בתחום הצילום והקולנוע, הוא הגיע לראשונה לארץ לפני כשלוש שנים, כדי לבקר את הוריה של אשתו. הביקור הקצר בישראל הספיק לו כדי להתאהב, ובהמשך גם לעבור לגור בתל אביב, עם האישה.
"התשוקה שלי לצילום החלה כבר בילדותי, כשמצאתי את מתנת האירוסין של אבי לאמי, מצלמה ישנה. פיתוח תמונות בשחור-לבן אז, עבור ילד כמוני, זה היה פשוט קסם", הוא נזכר.
"עם השנים התשוקה שלי הפכה עבוד שלי. הנסיון הראשון שלי בתחום היה בשנות השמונים הנוצצות של עולם האופנה במילאנו. בהמשך הפכתי לעיתונאי מצלם וטיילתי כעובד של סוכנויות הידיעות והמגזינים באיטליה וברחבי אירופה כולה. טיילתי בסין, אינדונזיה, תאילנד, לאוס, וייטנאם וכמובן בכל רחבי אירופה".
"בעשרים השנים האחרונות עסקתי, בנוסף לצילום, בקולנוע ואמנות", מספר מריו. "הייתי מחלוצי הצילום הדיגיטלי באיטליה. עסקתי רבות בשחזור ודיגיטציה של מאות סרטים קלאסיים מהקולנוע האיטלקי, ועבדתי בשיתוף פעולה עם האולפנים הגדולים באיטליה - 'Medusa', 'וורנר', 'טיטאנוס' ואחרים. מרגע שעברתי לישראל, החלטתי להקדיש את עצמי לסיפור סיפורה של העיר והמדינה הזו דרך התמונות".
למה אתה קורא לעמוד שלך "איטלקי בתל אביב"?
"השם נולד באופן ספונטני. הוא לא שום תוצאה של ניתוח מעמיק. אבל הוא בהחלט משקף את נקודת המבט שלי על העיר עם החוויות שלי כמשקיף איטלקי על העולם. כשבאים לחקור מקום חדש צריך להתייחס אליו בכבוד, ללמוד אותו ולבחון אותו. בסופו של דבר, הרעיון הוא לתת לכולם לחזות ביופי שאני ראיתי בעדשת המצלמה, שיהיו חלק מהתחושה שהיתה לי באותו רגע".
האור של העיר
אז אחרי כמה שנים בתל אביב ואינספור צילומים, מריו מתכנן לאגד אותם בקרוב לספר צילומים בו יתועד הקסם של תל אביב, ובמסגרת זו הוא גם מתכוון לפתוח תערוכה. "עוד לא מצאתי את המקום הנכון, ואני מקווה למצוא אותו בקרוב. אני מקווה שהספר יהיה מוכן עוד השנה".
אז מה יפה בעיניך בתל אביב? ומה פחות?
"קשה לי לענות. אני חושב ששינוי האור הנשבר על העיר שהופך פרטים לא-כל-כך יפים בה למרהיבים. כך שאולי התשובה לשאלה מה יפה בתל אביב היא האור והניגודים הרבים. עד שלב זה אני לא יכול לומר שמצאתי דברים מגעילים בתל אביב. חוץ מזה שהעין שלי מסתכלת דרך עדשה, כך שתמיד אפשר לחתוך החוצה פרטים פחות יפים...".
מה הצילום הטוב ביותר שלך בתל אביב?
"כצלם, כל צילום מיוחד בעיני כי הוא נעשה בזמן מסוים ובתחושות מסוימות. התמונות שתמיד מיוחדות בעיניי הן אלה עמוסות העננים בצבעים השונים".
אתה מצלם גם מחוץ לתל אביב. אילו עוד מקומות אתה אוהב במיוחד לצלם?
"ברור. אני מטייל ומצלם בכל רחבי ישראל. אני אוהב מאוד את ים המלח ואת הניגודיות שבין הלבן, כחול והאדמה. כמובן שגם ירושלים היא קסומה והמדבר עם הצבע החזק של השמיים".
אם הייתי מפקיד בידיך את המשימה לשכנע את העולם למה תל אביב היא מקום נהדר לחיות בו ולבקר בו, איך תעשה זאת?
"קודם כל צריך לספר לעולם על תל אביב האמיתית. צריך לשחרר את האנשים מהדעות הקדומות שלהם, שיחשבו בעצמם ויגיעו ויראו בעצמם איך אנחנו חיים את חיינו בעיר. תל אביב צעירה, אנרגטית ובינלאומית. זהו לא כרך עצום כך שאתה יכול תמיד גם לתפוס כמה רגעי שלווה על החוף או בפארק.
"זו עיר קטנה עם פעילות אמנותית ותרבותית מרשימה. זו עיר חופשית, כל פרט יכול להיות עצמו ללא כל דעה קדומה. עיר אליה אנשים מכל העולם מביאים את חוויותיהם וחייהם, שמתערבבים באלה של האחרים. זו עיר בה אפשר לחוש בטוחים 24 שעות ביממה, ועיר שחיה 24 שעות ביממה.
יש בה אולי שפה רשמית אחת, אבל המון אנשים שמנסים להבין ומדברים בשפות אחרות. זו עיר שחיה את היום. אי חושב שהעבר והעתיד חשובים, אבל זה הכרחי לחיות את היום".
"בנוסף לכך חייבים להעריך את השקיעות שניתנות לנו בתל אביב בכל ערב בחינם. בכל ערב צבעים אחרים מופיעים על פני הים. אני מבין את הצעירים הישראלים שרוצים לחיות באירופה. כל אחד צריך לאגור את חוויותיו בחיים. אבל אני גם מאמין שכיום, אף עיר אירופית לא יכולה להציע את סגנון החיים שמוצע בתל אביב".
מסר לקוראים לסיום?
"העולם הוא מקום מדהים לבקר בו. טיולים עוזרים להרחיב את האופקים המנטליים של כולנו. אם יש לכם מצלמה בסביבה, תפסו אותה וצלמו. תחלקו את היופי הזה שמקיף אותנו עם החברים שלכם".