שתף קטע נבחר
 

נעדרתם מהעבודה בשל הסערה? שאו בתוצאות

איחרתם לעבודה בשל מזג אוויר? עשויים לקזז לכם בשכר. לא יכולים להגיע למשרד בגלל פגעי אקלים קשים? המעסיק יכול לדרוש מכם להגיע בכל מקרה ואינו מחויב לאפשר לכם לעבוד מהבית. לקראת הסערה, גיבשנו עבורכם שאלות ותשובות

החורף הגיע בבת אחת - ואיתו השאלות המתעוררות סביב זכויות העובדים והמעסיקים. כך למשל, האם המעסיק רשאי לגרוע לעובד מהשכר או מימי חופשה על היעדרות בשל פגעי מזג האוויר, האם הוא יכול להחליט להוציא את כל העובדים לחופשה כפויה, והאם עובדים שנאלצים להשאר בבית עם הילדים זכאים לפיצוי כלשהו?

 

 

עו"ד נעמי לנדאו, מומחית לדיני עבודה ומי שעומדת בראש משרד נעמי לנדאו ושות' - נאוה פינצ'וק אלכסנדר, ממליצה לכל בעל/ת עסק ליזום שיחה עם העובדים בכדי להכין אותם לימי הסערה, להסביר את ציפיותיהם בראש ומה הנהלים הננקטים בחברה במידה שמזג האוויר מחריף - זאת כדי למנוע מצבים לא נעימים עבור העובד והמעסיק כאחת.

 

בסיוע עו"ד לנדאו ועו"ד עו"ד עמיקם חרלפ, מומחה לדיני נזיקין, תאונות וביטוח ממשרד עמיקם חרל"פ ושות', גיבשנו שאלות ותשובות במיוחד לתקופת החורף עבור העובדים והמעסיקים:

 

נעדרתי מהעבודה בשל מזג האוויר - המעסיק יכול לפטר אותי?

 

"לא", משיבה לנדאו. "היעדרות בגלל פגעי מזג האוויר אינה נחשבת עילה לפיטורין, אולם העובד נדרש להוכיח כי עשה את מירב המאמצים בכדי להגיע לעבודה. כמו כן, הוא מחויב להודיע למעסיק על ההיעדרות והיא תקוזז ממכסת ימי החופש שלו".

נזקי הסופה, עץ שנפל בקיבוץ יפתח (צילום: ענת זיסוביץ) (צילום: ענת זיסוביץ)
נזקי הסופה, עץ שנפל בקיבוץ יפתח(צילום: ענת זיסוביץ)

לא יכולתי להגיע לעבודה בשל מזג האוויר - האם אקבל שכר?

 

התשובה שלילית - גם אם קיים קושי פיזי להגיע לעבודה. "אם מקום העבודה פתוח והמעסיק מצפה מהעובד להגיע לעבודה, אי הגעה נחשבת להיעדרות מבחירה וניתן לנכות את הימים הללו מימי החופש של העובד ואף מהמשכורת שלו", מסבירה לנדאו. "גם אם יש קושי פיזי להגיע, למשל, במקרה של חסימת כבישים, אך מקום העבודה עדיין פתוח ופועל כהרגלו - המעסיק יכול לנכות ימי חופש לעובד שלא התייצב לעבודה".

 

רק במקרה שבו המעסיק עצמו מחליט לסגור את העסק ולוותר על נוכחות העובד - הוא מחויב לשלם לו שכר על יום עבודה מלא. לנדאו מוסיפה כי במקומות עבודה שנופלים תחת הקטגוריה של "שירותים חיוניים", למשל בתי חולים, מכבי אש, משטרה וכוחות הביטחון - המעסיק מחויב לדאוג בעצמו להגעת העובדים ואף לספק להם אמצעי הסעה אם אינם יכולים להגיע בכוחות עצמם.

 

בצד זאת, לנדאו מציינת כי המעסיק רשאי לתבוע פיצוי בגין היעדרות עובדים מחברת הביטוח או מכוח חוק מס רכוש וקרן פיצויים - ואם תביעתו תתקבל הוא מחויב להפריש לעובדים את החלק שלהם בפיצויים, אם שכרם נפגע בשל העדרות. בכל מקרה - הליך שכזה לוקח זמן רב והעובדים אינם יכולים לצפות לקבל את הפיצויים באופן מיידי.

 

נאלצתי להישאר בבית עם הילדים מכיוון שהגנים ובתי הספר היו סגורים. האם אפשר לקבל על כך פיצוי מהמדינה?

 

לא - אבל המעסיק רשאי כאמור לתבוע פיצוי בגין היעדרות עובדים ואם תביעתו תתקבל הוא מחויב להפריש לעובדים את החלק שלהם בפיצויים.

מה אתם עושים בזמן שיש סופה בחוץ? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מה אתם עושים בזמן שיש סופה בחוץ?(צילום: shutterstock)

האם המעסיק רשאי לקזז לי בשכר אם איחרתי לעבודה בשל מזג האוויר?

 

לנדאו מציינת כי התשובה חיובית בעיקרון - אך ממליצה למעסיקים לגלות הבנה וגמישות בתקופות כאלו. במקביל, העובד יכול לבקש מהמעסיק להמיר את ההורדה בשכר ליום חופש חלקי.

 

המעסיק החליט להוציא את כל המשרד לחופש בזמן הסופה. האם הוא רשאי לעשות זאת?

 

כן - מאחר שכאשר מדובר בחופשה מרוכזת בת פחות מ-7 ימים רצופים, המעסיק מחויב להודיע על כך לעובדים לפחות יום אחד לפני היציאה לחופשה. במקרה של חופשה כפויה, לנדאו ממליצה לגבש הסדר עם העובדים, שיאפשר להם לשמור על התנאים שלהם. כך למשל, להוריד רק מחצית מימי החופש מהמשכורת ואת השאר מימי החופשה הצבורים של העובדים, על מנת למנוע פגיעה משמעותית בשכר. 

 

כשמקום העבודה סגור

אם מקום העבודה סגור בשל הסערה או שיום העבודה קוצר - המעסיק רשאי לנכות לי מהשכר?

 

לא - כל עוד העובד מוכן לעבוד והמעסיק הוא זה שמונע ממנו זאת, זכאי העובד לקבל שכר יום עבודה מלא.

 

מזג האוויר לא מאפשר לי להגיע לעבודה, האם המעסיק מחויב לאפשר לי לעבודה מהבית?

 

עקרונית לא - שכן אם מקום העבודה פועל כרגיל, המעסיק יכול לדרוש כאמור להגיע לעבודה גם במזג אוויר סוער. עם זאת נדאו מציינת כי גם כאן - התחשבות היא מילת המפתח. "במידה שפגעי מזג האוויר משמעותיים והעובד יכול לעשות את אותה עבודה מהבית, חשוב לאפשר לו לעשות זאת", היא מסבירה. "במקרה שכזה, העובד יקבל שכר מלא, אך עליו להציג הוכחות לכך שעבד יום עבודה מלא.

 

יחד עם זאת, אם המעסיק החליט לסגור את העסק והעובד יכול לעבוד מהבית אך המעסיק לא מעונין בכך - הוא אינו רשאי לקזז ימי עבודה מימי החופש או ממשכורתו של העובד".

 

מקום העיסוק שלי מושבת בגלל הצפה או פגיעה בציוד ולכן המעסיק אינו פותח את שעריו. האם אחויב באובדן ימי עבודה?

 

לנדאו מציינת כי כאשר המעסיק הוא זה שאינו פותח את שערי העסק והוא אינו מעוניין בעבודה מהבית או שעבודה מהבית אינה אפשרית, העובד לא יחויב באובדן ימי עבודה - להיפך. המעסיק מחויב לשלם לעובד יום עבודה מלא, מכיוון שהעובד הביע נכונות לעבוד והמעסיק הוא זה שמנע זאת ממנו.

 

ימי מחלה

כמה ימי מחלה מגיעים לעובד בשנה?

 

חוק דמי מחלה קובע כי תקופת הזכאות לדמי מחלה עומדת על תקופה מצטברת של יום וחצי לכל חודש עבודה מלא, עד למכסה של 90 יום - זאת אלא אם מדובר במחלה קשה. יחד עם זאת, אם חל על מקום העבודה הסדר או הסכם קיבוצי, ייתכן שהעובד זכאי לתנאים משופרים בכל הנוגע לדמי מחלה ולפיכך יש לבדוק כל מקרה לגופו.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

האם מותר לי להעדר בגלל מחלות של הילדים?

 

כן - עובד שיש לו ילד שטרם מלאו לו 16 שנים, זכאי לזקוף עד 8 ימי היעדרות בשנה בשל מחלת ילד, על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו. זאת בתנאי שרק אחד מהורי הילד מנצל את יום המחלה, לא שניהם ובכפוף לאישור רופא. במקרה שמדובר בהורה יחיד, ניתן לזקוף 16 ימים בשנה בגין מחלת ילד, בכפוף לאישורי רופא.

 

החוק מאפשר היעדרות ממקום העבודה גם בגלל מחלת בן זוג ומחלת הורה, בכפוף לתנאים מסוימים. גם כאן, ההיעדרות נזקפת לחשבון ימי המחלה של העובד עצמו.  

 

האם אני מחויב להודיע למעסיק מראש על העדרות בשל מחלה?

 

עו"ד גלית קופרשמידט, מומחית לדיני עבודה, ממשרד נעמי לנדאו ושות' - נאוה פינצ'וק אלכסנדר, משיבה כי במקרה כמו שפעת - אותו אי אפשר לצפות מראש, יש להודיע למעסיק בהקדם האפשרי, ברגע שיודעים על ההיעדרות.

 

במקרים מורכבים יותר, למשל של הליכים רפואיים,היא מציינת כי "במידה שמדובר בניתוח חירום, כמו ניתוח מעקפים למשל, כמובן שאין דרך להודיע על כך מראש, אך אם מדובר בניתוח מבחירה, כמו ניתוח אף למשל, לעובד יש אפשרות לדעת מראש מתי ייערך, ולכן מחובתו להודיע על כך למעסיק בהקדם האפשרי. כאשר יש ידע מוקדם על הניתוח אבל לא ידוע מתי הוא יתרחש, עדיף להודיע כעת". 

 

תאונה בדרך לעבודה

עשיתי תאונה בדרך לעבודה בגלל הגשם-זה נחשב לתאונת עבודה?

 

עו"ד חרל"פ מציין כי בהתאם לחוקי המוסד לביטוח הלאומי, על מנת שתוכר תאונה בדרך אל העבודה או ממנה כתאונת עבודה כחוק, יש לעמוד בכמה תנאים: התאונה שארעה גרמה לפגיעה הגופנית, התאונה ארעה בנסיעה או בהליכה, והתנאי הנוסף קשור לדרך - התאונה ארעה כשהעובד היה בדרך לעבודה מביתו או מהמקום שבו הוא לן, מן העבודה לביתו או ממקום עבודה אחד למשנהו.

 

"תנאי נוסף להכרה בתאונה בדרך כתאונת עבודה הוא כי קיים קשר סיבתי בין התאונה לבין הנסיעה, כלומר, נדרש קשר סיבתי בין התאונה לבין סיכוני הדרך", הוא מוסיף. "המבחן הנהוג בבית הדין לעבודה הוא מבחן ה"אלמלא" שפירושו, שאלמלא הצורך הנובע מעבודתו של אדם, הוא לא היה מצוי בזמן מסוים במקום אשר נפגע בו. פגיעה של עובד בתאונת דרכים מוכרת בדרך כלל כתאונת עבודה, משום שתאונת דרכים מוכרת כ"סיכון דרך" מקובל".

 

את הפיצוי ניתן לקבל הן מהמוסד לביטוח לאומי והן מחברת הביטוח המבטחת בביטוח חובה את הרכב (ממנו נפגע העובד או נסע). בכל מקרה, הנפגע אינו זכאי לקבל יותר מ-100% פיצוי בגין הנזק, למרות העובדה שיש שני גורמים מממנים. חרל"פ מדגיש כי לכל גורם מנגנון פיצוי שונה ועיתוי הפנייה לכל אחד מהגורמים גורר השלכות על שיעור קביעת הפיצוי הסופי.

 

האם עובד שנפגע במהלך עבודתו (שלא בתאונת דרכים) בשל מזג האוויר זכאי לפיצוי?

 

חרל"פ מציין כי לאור העובדה כי התאונה התרחשה במהלך העבודה, יש לעובד אפשרות לפעול למצות את זכויותיו כ"נפגע עבודה" מול המוסד לביטוח לאומי. "במסגרת זו לעובד הזכות לקבלת דמי פגיעה על פי שיעור פיצוי הקבוע בחוק עד שלושה חודשים, ואף לעמוד בפני וועדות רפואיות לשם קביעת דרגת נכותו באם ישנה.

 

"אם הנזק נגרם כתוצאה מרשלנות מקום העבודה (כמו אי הסדרה בטיחותית למצבי גשמים וסערה, אי נקיטת אמצעי מניעת רטיבות וכדומה), ניתן להגיש אף תביעה כנגד מקום העבודה אשר אחראי למחדל שהוביל לנזק שנגרם לעובד כתוצאה מפגעי מזג האוויר".

 

זכויות המעסיק

האם מותר לפטר עובדים בעקבות נזקי סופה?

 

לנדאו מציינת כי התשובה שלילית - עילה מוצדקת לפיטורין היא עילה שנוגעת לתפקוד העובד עצמו, לא לנזקים שנובעים מפגעי מזג האוויר.

 

מה יעשה מעסיק שהעסק שלו הושבת למשך זמן רב, כתוצאה, למשל, מהצפה?

 

לנדאו משיבה כי מצופה מבעל העסק לנסות להעביר את העובדים לסניף אחר, לאפשר להם לעבוד מהבית או למצוא עבורם פתרון אחר. במקביל, הוא יכול לקבל פיצוי עבור השבתת העסק מחברת הביטוח או ממס רכוש וקרן הפיצויים.

 

"בעל העסק יכול גם לבקש מהעובדים לצאת לחופשה ללא תשלום, אך הם אינם חייבים להסכים לכך", היא מוסיפה. "עובד שנאלץ לצאת לחופשה ללא תשלום ללא הסכמתו יכול לתבוע את המעסיק ולבקש פיצויים בגין הרעת תנאים".

 

מתי מגיע פיצוי לבעל עסק שנגרם לו נזק כתוצאה ממזג האוויר ואיך באפשרותו לממש זכאות זו?

 

עו"ד חרל"פ מציין כי בעל עסק יכול במקרים מסוימים לקבל פיצוי לנזקים שנגרמו כתוצאה ממזג אוויר סוער, במידה שתוטל אחריות על העירייה או המועצה המקומית בגין התרשלות אפשרית בפעולותיה שגרמו לנזק. "בתי המשפט הטילו אחריות על רשויות אלו לא אחת, מתוך התפיסה כי עליהם לדאוג בפעולות ואמצעים שונים למניעת נזקי גשמים", הוא מסביר.

 

כך למשל הוא מדגים, כי אם הצפה גרמה לנזקים חקלאיים - יש לבחון את נסיבות המקרה על מנת לקבוע האם קיימת אחריות כלשהיא לרשות המקומית בגין הנזק שנגרם לעסק, ובמידה שכן - ניתן לתבוע אותה לקבלת הפיצוי. לעתים ניתן להטיל אחריות לנזק אף על רשות הניקוז המקומית בגין התרשלות במניעת הנזקים שנגרמו.

 

במקרה של הצפה שלא נגרמת בשל רשלנות של הרשות המקומית, יש לבחון את פרטי פוליסת הביטוח לעסק - אם קיימת. חרל"פ מדגיש כי לרוב, פוליסות בתי עסק לא כוללות כיסוי בסיסי לנזקי סערה בגין חדירת מים, ונזקים אלו מכוסים בדרך כלל רק אם נעשתה הרחבה מפורשת של הפוליסה לעניין זה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: סטודיו גילי ומירית
עורכת דין נעמי לנדאו
צילום: סטודיו גילי ומירית
צילום: יח"צ
עו"ד עמיקם חרל"פ
צילום: יח"צ
מומלצים