לא רק באוכל: התבלינים שיעלימו את הצינון שלכם
חרדל, זיתים או ג'ינג'ר - אם לא ידעתם, ארון התבלינים שלכם במטבח הוא גם ארון התרופות שלכם. התבלינים שיעבירו את הצינון, שיחממו את הגוף ויעלימו את כאב הגרון. מדריך
יחד עם העננים שתלויים באוויר והלילות הקרירים, מגיע גל מחלות החורף. גם אם אי אפשר להימנע לחלוטין מהשפעות החורף, ניתן לסייע לגוף להתמודד ולחזק את המערכת החיסונית באופן טבעי.
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
הצטננות, שיעול, נזלת, כאב גרון, חום, הרגשת חולשה וגלי השפעת הם תוצאה של שינויי החום והלחות, המקטינים את יכולתה של מערכת החיסון להתמודד עם זיהומים במערכת הנשימה.
עוברים בשלום את החורף:
יוצאים לחופשת חורף? כך תחזרו ממנה בריאים
בלי להשמין בחורף: לאכול בריא בעונה הקרה
סריקות מוח מגלות: למה אנחנו מדוכאים בחורף?
כדי לכוון את התזונה באופן שיסייע לנו להתגבר על משברי החורף, חשוב להבין ששורש הבעיה טמון בקושי להתחמם. עם ירידת הטמפרטורות החיצוניות, מתקשה גופנו לשמור על חום הגוף הפנימי ובעיקר בלוע, אזור כניסת האוויר. בעקבות כך מתיישבים באזור מזהמים כמו וירוסים וחיידקים ביתר קלות.
כדי להתמודד עם תוקפנות המזהמים, הגוף מייצר בתגובה דלקת. לעתים אנו טועים לחשוב שהדלקת היא הבעיה, כיוון שתגובה זו של הגוף מייצרת בכוונה ליחה, נזלת וחום גבוה מהרגיל. תופעות אלו נועדו כדי לסייע לגוף בפינוי הפולשים ופסולת התאים המתים בעקבות תקיפת מערכת החיסון.
תזונה נכונה משולבת בתבלינים וצמחי מרפא עשויה לסייע גם לפגיעה של הגורם המזהם וגם להקלה בסימפטומים.
חיזוק מערכת החיסון
רצוי, עוד לפני תקיפת הגוף וחדירת הווירוסים, לחזק את מערכת החיסון על ידי שימוש בתבלינים וצמחים עשירים בנוגדי חמצון וויטמין C כגון חמוציות, פקעות ורדים, פירות הדר, פפריקה (שמכילה הרבה ויטמין C), חליטת הדרים, שתיית תה ירוק וחליטות עלים.
חימום הגוף
תבלינים וצמחים מחממים מסייעים לזרימת דם פריפריאלית ולחימום הגוף גם לאחר סיום הארוחה. ההמלצה היא לאכול מאכלים חמים כמו מרקים, חליטות וקדירות.
הוסיפו ג'ינג'ר (זנגוויל) לחליטות, מרקים ומאכלים אחרים גם כצמח טרי וגם כתבלין יבש.
השתמשו בפלפלים חריפים טריים או יבשים, שהם בעלי יכולת נפלאה לחמם את גופנו.
הוסיפו קינמון, הל וחוואיג' לחליטות ולקפה החורפי שלכם.
חיטוי הגוף למניעת וירוסים
חיטוי יכול לקטול וירוסים וחיידקים או למנוע מהם לעשות נזק. ישנם צמחים המעודדים את מערכת החיסון להתמודד כראוי עם פלישה של חיידקים באמצעות המרצת זרימת דם לאזור הדלקת או הגברת ייצור תאים לבנים בזמן המשבר.
בהקשר זה מומלץ לשתות חליטה עם הצמחים המובילים שאף משלימים זה את זה, בהם שורש של אכינצאה, פירות סמבוק ועלי זית. ניתן להכין מהם תערובות בחלקים שווים ולהשתמש בהם כל החורף. המלצה זו חשובה במיוחד לנמצאים בקבוצות סיכון כמו אנשים מבוגרים, הסובלים מחולשה חיסונית, אנשים עם השמנת יתר, חולים במחלות נשימה והסובלים מבעיות שעלולות לסכן את המטופל מעבר לנזק הישיר של המחלה.
חיטוי בעזרת צמחים ממשפחת השפתניים כמו מרווה, אזוב, קורנית, זוטא לבנה, מליסה, מנטה ורוזמרין. מומלץ מאוד לקחת תרמוס ובו חליטות, שאותן עדיף לשתות לאורך כל היום במטרה להתחמם ולחטא את הגוף בצורה רציפה.
שאיפת אדי צמחים דרך מערכת הנשימה גם היא שיטה יעילה לחיטוי וסיוע מבחוץ לגופנו. את החליטות ניתן לשאוף (את האדים העולים מהכוס או מהסיר) ולשתות כאחד.
כדי לפתוח את דרכי הנשימה מומלץ להרתיח קצח ולשאוף את האדים שלו, במיוחד במצבים של קושי בהכנסת אוויר כמו סטרידו או מצבים אסתמטיים.
ניתן לפזר כמה טיפות שמן אתרי של אקליפטוס ו/או של מנטה על הכרית כדי לסייע לנשימה קלה בלילה.
החרדל בעל סגולות לפינוי פסולת דלקתית וליחה. ניתן להשתמש בזרעי החרדל כקומפרס על מנת להקל על בעיות נשימה.
איך מקלים את התסמינים?
אם אתם כבר חולים בשפעת או בעיצומו של משבר החורף, ניתן לסייע למערכת החיסון לבצע את תפקידה.
לטיפול בכאב גרון, גרגרו חליטת עלי זית עד להקלה.
לכיוח והוצאת ליחה, השתמשו בצמחים כמו פרחי סמבוק, עלי קורנית ועלי לחך.
להורדת חום השתמשו בצמחים מייזעים. מומלץ להכניס מבעוד מועד פרחי טיליה (תירזה) ועלי זית לחומץ למספר שבועות. בעת הצורך, ניתן לעשות קומפרסים מהחומץ. רכיבים מהצמחים חודרים לחומץ ומשפיעים על הרחבת כלי דם, והגברת מפל חום החוצה מגופנו.
הכותב הוא תבלינאי ועשבונאי ובעלים של חוות דרך התבלינים בבית לחם הגלילית.