שתף קטע נבחר

צפו: כך נראה בנק השתלות הצואה החדש באיכילוב

בעקבות מחקרים שהראו כי השתלות צואה מכחידות את החיידק האלים "קלוסטרידיום", ולאחר הקמת בנק הצואה האמריקני, הוקם גם מאגר צואה ישראלי בבית החולים איכילוב. השתלות צואה הראשונות הסתיימו בהצלחה והחולים שסבלו מזיהומים עמידים לאנטיביוטיקה - נרפאו. כך זה עובד

השתלות צואה ראשונות גם בישראל: במרכז הרפואי ת"א נפתח בנק הצואה הראשון, שישמש לטיפול בזיהומי מעיים קשים. מחקרים בעולם הראו כי שיעור ההצלחה בטיפול הזה מגיע ליותר מ-90% ומרפא ביעילות זיהומים בחיידק "קלוסטרידיום דיפיצילה" המגלה עמידויות לאנטיביוטיקה וסבל רב לחולים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

 

עוד על טיפול בצואה:

FDA אישר: בנק השתלות צואה לטיפול בזיהומי מעיים

טיפול מהפכני בחיידק אלים: עירוי צואה למעיים

מחקר: גלולות צואה יעילות לזיהומים קשים

 

ריפוי של 90% נגד חיידקי מעיים

תיאור ראשון של השתלות צואה תואר עוד ברפואה הסינית, לפני כ-1,500 שנים. בשנים האחרונות בוצעו מחקרים רבים שבדקו את הקשר בין הרכב אוכלוסיות החיידקים במעי לבין מצבי בריאות וחולי בבני האדם, ומצאו כי על ידי העברת חיידקי מעי מאדם בריא לאדם חולה ניתן לשפר את בריאות האדם.

 

בעשורים האחרונים הולך ועולה שיעור זיהומי המעיים בחיידק קלוסטרידיום דיפיצילה. מדובר בחיידק המתרבה במעי אצל חולים המטופלים באנטיביוטיקה, עקב שינוי אוכלוסיית "החיידקים הטובים" במעי. כך, מתגבר עליהם הקלוסטרידיום מתרבה וגורם לשילשולים כרוניים.

 

עד 20% מהמטופלים אשר נכנסים לבית החולים ללא זיהום יכולים להידבק בחיידק במהלך האשפוז. אחוזים בודדים מאותם חולים יפתחו מחלה עקב החיידק, המתבטאת בשלשול, כאב בטן, חום ועלולה להביא במקרים קיצוניים להתדרדרות כלל מערכתית ואף לתמותה.

 

כאמור, מגלה החיידק קלוסטרידיום עמידויות לאנטיביוטיות בכ-20% מהחולים. הוא נותר במעי וממשיך לגרום לשילשול ממושך אשר עלול להימשך חודשים ארוכים ולעתים גם שנים, לגרום לפגיעה קשה באיכות החיים ואף בתוחלת החיים.

 

מחקרים גילו שהשתלת חיידקים מהצואה של אדם בריא לאדם חולה - הביאה לריפוי מוחלט של המחלה תוך ימים ספורים ובאחוזי הצלחה של כ-90% בחולים אשר סבלו משלשולים ממושכים ולא הגיבו לטיפולים אחרים. הדבר הביא למהפכה טיפולית והשיטה הטיפולית החדשה אף אושרה על ידי ה- FDA בארצות הברית.

 

לפני שבוע פורסם סיפור החלמתה של ילדה הסובלת מסדרה של מומים מולדים ואישפוזים ממושכים. היא לקתה בזיהום מעיים כרוני בחיידק קלוסטרידיום דיפיצילה, שגילה עמידויות לכל סדרות האנטיביוטיקות שקיבלה במשך שנתיים. לפני כחודש עברה הילדה השתלת צואה, כשאת מנות הצואה תרמה אמה של הילדה, לאחר שעברה סינון רפואי דקדקני. כשבועיים לאחר ההשתלה הראו הבדיקות שהחיידק נעלם מגופה - והיא החלימה.

 

כך מתבצע תהליך תרומת הצואה

היחידה לבקטריותרפיה שנפתחה במרכז הרפואי איכילוב, תעסוק בטיפול ומחקר השתלות צואה במצבי חולי שונים. בראש השירות עומד ד"ר ניצן מהרשק מהמכון למחלות דרכי העיכול והכבד, אשר השתלם בנושא מחקר חיידקי המעי באוניברסיטת צפון קרוליינה בארצות הברית במשך שנתיים וחצי. במסגרת השירות נפתח מאגר דגימות קפואות אשר משמש לטיפול בחולים.

 

וכך מתבצע תהליך ההשתלה: תורמי הצואה הינם מתנדבים בריאים, אשר עוברים בדיקת רופא, עונים על שאלון מדוקדק לגבי היסטוריה רפואית ועוברים בדיקות דם וצואה לשלילת מחלות זיהומיות.

 

רק אלה אשר עונים על הקריטריונים הנוקשים ועוברים את כל בדיקות הסקר נבחרו כתורמים. אותם תורמים מביאים דגימת צואה במשקל של כ-50 עד 300 גרם, אשר ממנה מופקים החיידקים. הדגימות נשמרות בטמפרטורה של מינוס 80 מעלות ועוברות הפשרה כאשר מגיע חולה מתאים, ומוזלפות למעי החולה בעזרת קולונוסקופיה או גסטרוסקופיה.

  

במרכז הרפואי איכילוב, בוצעו עד היום חמש השתלות צואה על ידי ד"ר מהרשק, בקרב חולים עם זיהום ממושך בקלוסטרידיום דיפיצילה. חולים אלה לא הגיבו לטיפול בן מספר חודשים במספר סוגים של אנטיביוטיקות וסבלו סבל רב. לאחר טיפול יחיד בהשתלת נוזל צואה, השלשול בקרב החולים חלף תוך ימים ספורים ולא נותרה עדות לחיידק בגופם.

 

מכיוון שעלות סקירת התורמים גבוהה מאוד, הטיפול מבוצע כיום בתשלום ואינו חלק מסל הבריאות. במקביל, מאגר הצואות ישמש למחקרים שיבדקו את יעילות השתלת הצואה בקרב חולים הסובלים מהשמנה ומסכרת ובקרב חולים הסובלים מקוליטיס כיבית.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים