שתף קטע נבחר
 

ירוק על: מרק קייל

יש בו שפע ויטמינים, מינרלים ובעיקר - המון נוגדי חמצון שנלחמים בגבורה בכל המרעין-בישין של החורף. רותי קינן רקחה מעלי קייל מסולסל מרק. וכמה שזה טעים כשעושים את זה נכון

בעלים הבשרניים האלה, בעלי הדמיון המפתיע לעלי המנגולד הוותיקים, נתקלתי לראשונה לפני שנה-שנתיים אצל הירקן השכונתי. עד אז כבר הספקתי לשמוע לא מעט על סגולותיו המעולות של הקייל, שנמנה בין מזונות העל, זכה לכינוי "סופר כרוב" והחל לייצר וייב לא קטן בקרב חסידי האוכל בכלל ומזון הבריאות בפרט.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

מה אין בו - ויטמינים (A ו-C), מינרלים (אשלגן, ברזל, סידן), בטא קרוטן וגם המון נגדי חמצון שנלחמים בגבורה בכל המרעין בישין של החורף ובכלל.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

קניתי חבילה של מזון העל הזה והתחלתי לנסות. האמת? למרות מאמצי הכנים לא הצלחתי להתיידד עם העלים הירוקים הכהים, בעלי המרקם והאופי הקשוח, וכל ניסיון לשלבם במתכונים - טריים או מבושלים - הסתיים במפח (נפש) ובפח. בריא-בריא, אבל טעים? לא משהו.

 

לאחרונה, משנתקלתי בזן חדש של קייל (מסולסל), החלטתי לנסות שוב. גיליתי שהעלים המסולסלים הרבה פחות קשוחים מאלה של הזן השטוח, ולכן נעימים יותר לחך ומתנהגים למופת בתבשילים. תגלית נוספת נחתה במקרר שלי בדמות עלי קייל בייבי, שטופים ומוכנים לשימוש, שמצאו את דרכם מיד למאכלים לא מבושלים. העלים הטריים הצעירים הללו מעניקים יופי של טעם לכל סלט ירוק, מרקמם רך ונעים והם יפים מאוד.

 

אחרי שהכנתי מהקייל המסולסל מרק מדהים, שאף אחד לא הצליח לנחש מהו מרכיבו המרכזי, עברתי גם לקישים, פשטידות וחביתות. בהתחלה, מתוך זהירות, שידכתי בין הקייל לתרד ביחסים שווים. היום אני מוכנה להמר על קייל נטו.

 

למרק שמתקבל מהעלים האלה אין צבע מרנין (גם צבעם של העלים הטריים רחוק מלהיות מרהיב - הוא כהה עד שחור), אבל העניין ניתן לתיקון בקלות באמצעות כל מיני תוספות כמו זילופים של שמנת או יוגורט, עשבי תיבול או נבטים יפים שמניחים על המרק המוכן ממש לפני ההגשה.

 

אז הנה - מרק קייל שיחמם לכם את הסערה, וגם יזרים לעורקיכם הרבה אנרגיה וחיזוקים לעבור אותה בשלום.

 

מרק קייל

חם סמיך ומלא באנרגיות חיוביות - המרק הזה הוא בדיוק מה שאתם צריכים כדי לעבור את החורף בשלום.

 

שימו לב: אם משתמשים בבייבי קייל, עדיף לשלב את העלים במרק ממש בדקות האחרונות של הבישול: מטגנים את הבצל, מבשלים את תפוחי האדמה וכשהם רכים מוסיפים את העלים העדינים ומבשלים כמה דקות. מרסקים את המרק ומתבלים באותו האופן.

 

המרכיבים ל-4 מנות:

1 חבילה (כ-300 גרם) עלי קייל (או שתי חבילות ביבי קייל - ראו הערה למעלה)

2 בצלים קצוצים

2 כפות שמן זית

2 תפוחי אדמה גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות

צרור עשבי תיבול (גבעול טימין, גבעול פטרוזיליה, גבעול סלרי ועלה דפנה קשורים יחד)

5 כוסות (כ-1.2 ליטרים) ציר עוף או ירקות (או מים)

מלח, פלפל

קורט אגוז מוסקט

 

להגשה:

שמנת מתוקה או חמוצה, או יוגורט

מעט נבטי צנון או ברוקולי, או עשבי תיבול (פטרוזיליה, מרווה ועוד) - לקישוט

 

אופן ההכנה:
  1. שוטפים את עלי הקייל, ומסירים את חלקי הגבעול הקשים. קוצצים את העלים לחתיכות קטנות (אם משתמשים בבייבי קייל - לא צריך לשטוף ולקצוץ). 
  2. בסיר גדול מטגנים את הבצלים בשמן עד שהם מתרככים. מוסיפים את הקייל הקצוץ, וממשיכים לטגן עד שהעלים קמלים, מתרככים ומאבדים את נפחם.
  3. מוסיפים את תפוחי האדמה, הציר או המים, צרור עשבי התיבול מלח ופלפל ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים על סף הרתיחה כ-20 דקות, עד שהירקות רכים מאוד.
  4. מורידים את הסיר מהאש, מסלקים את צרור עשבי התיבול ומעבירים את המרק לבלנדר או למעבד מזון (או משאירים בסיר ומשתמשים בבלנדר מוט). מרסקים היטב עד שהמרק חלק לגמרי. מוסיפים את אגוז המוסקט, מתקנים את התיבול (אם המרק סמיך מדי - מדללים במעט מים רותחים).
  5. הגשה: יוצקים לצלחות ומקשטים כל מנה במעט שמנת או יוגורט, וזורים למעלה את הנבטים או את עשבי התיבול.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

לכל הטורים של סיר שמח ושל רותי קינן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מרק קייל
צילום: shutterstock
צילום: ירון ברנר
רותי קינן
צילום: ירון ברנר
מומלצים