המאייר מישל קישקה: "הנרצחים לא פחדו מאיומים"
המאייר הישראלי הכיר אישית כמה מהעובדים שנרצחו במערכת העיתון הסאטירי שארלי הבדו בפריז. "האיומים חיזקו אותם, הם לא הבינו כמה זה ממשי, עד כמה מותם קרוב. אני לא יודע אם העיתון יתאושש"
"הם פתחו את השערים לכך שבעיתונות המודרנית היה אפשר לומר ולבקר את הכול. הם האמינו שכמו שהכול שפיט, כך הכול נתון לביקורת". המאייר הישראלי מישל קישקה הכיר כמה מאיירים וקריקטוריסט שנרצחו היום (ד') בטבח בעיתון הצרפתי שארלי הבדו. בין הנרצחים במערכת העיתון בפריז היו גם ז'ורז' וולינסקי, ז'אן קאבו והקריקטוריסט טיניו. "הייתה לי היכרות אישית איתם", מספר קישקה בעצב על חבריו למקצוע.
ההיכרות הקרובה ביותר של קישקה הייתה עם הקריקטוריסט טיניו. "נפגשנו, היינו באירועים יחד. הוא אדם מוכשר ביותר, עם חוש הומור בלתי רגיל כולל הומור עצמי, שזה בשבילי המדד - אנשים שיודעים לצחוק גם על עצמם. הוא היה סוג של עיתונאי חוקר שנסע לעשות כתבות מאוירות על בעיות סוציאליות, מהגרים, גירוש זרים ואנשים שחיים בתת-תנאים. הוא היה מצייר על הפוליטיקה הצרפתית של היום-יום וגם נסע הרבה להכיר את העולם שאותו הוא מצייר".
קישקה סיפר על דרך עבודתו של חברו שנרצח: "כמו שצלם עומד ומצלם אירוע, כך הוא עמד וצייר אירועים. הוא היה זריז בצורה יוצאת דופן, הוא לא עשה סקיצה מימיו, אלא לקח דף והעבודה הייתה גמורה תוך כמה דקות, וזו יכולת נדירה מאוד. טיניו היה אדם חם מאוד, יש לו חמישה ילדים משתי מערכות זוגיות, ואני מתאר לי שזה אבל נורא למשפחה. הוא קיים את המשפחות מהעבודה שלו, היה פעיל מאוד והתפרנס בכבוד מהמקצוע, לצד זה שהיה נוכח מאוד בעיתונות הצרפתית".
בין הנרצחים גם המאיירים ז'ורז' וולינסקי (81) וז'אן קאבו (76). "יצא לי
לפתח איתם שיחה אישית", מספר קישקה. "אני מכיר את העבודה שלהם, שניהם מציירים מאז גיל 20 והייתה להם קריירה של יותר מ-50 שנה. עקבתי אחרי העבודה שלהם מאז שאני קורא. להכיר אדם זה בעיקר להכיר את היצירה והעבודה שלו, כי זה מעיד עליו הכי הרבה".
קישקה אומר שהקריקטוריסטים שנרצחו היו פורצי דרך בעבודתם. "הם היו כותבים הרבה בקריקטורות ומשתמשים בבועות דיבור. אתה צריך להיות בקי בשפה כדי להבין מה הולך שם. הם התמקדו בפוליטיקה הצרפתית, היו משולחי רסן ללא גבול וללא טאבו, ועסקו גם בפוליטיקה העולמית. בכל פעם שקרה משהו בעולם שראוי להתייחס אליו, הם עשו זאת. הם התייחסו גם למה שקורה בישראל והיו ביקורתיים כלפי המדינה כמו קריקטוריסטים ישראליים".
על הקריקטורה של מנהיג דאעש אבו בכר אל-בגדדי שככל הנראה הביאה לרצח, אמר קישקה: "אני לא חושב שזה קרה בגלל זה, העיתון היה תחת איומים מאז שהם פרסמו את הקריקטורה של מוחמד ב-2006. זה רק היה תירוץ, הקיצוניים לא סובלים את חופש הביטוי. הם לא פחדו, אני חושב שכל האיומים חיזקו אותם, את ה'אני מאמין' שלהם. הם לא נתנו לאיומים להפחיד אותם, אבל לא הבינו כמה זה ממשי, עד כמה מותם קרוב. אני לא יודע אם העיתון יתאושש".