בניית בית באמצעות קבלן או בבנייה עצמית?
לא מעט משפחות חולמות לבנות את בית המגורים שלהן בשיטת "בנה ביתך", בין היתר כדי לחסוך בעלויות - אבל גם כדי לא להיות תלויות בגורמים חיצוניים. מתי זה משתלם ומדוע לעתים כדאי לשקול להסתמך על קבלן מבצע? מדריך
רוכשי בתים רבים מתלבטים בין בניית בית באמצעות קבלן לבין בנייה עצמית. אין ספק שהחלטה זו מהווה צומת חשוב בתהליך הבנייה, שכן לכל מסלול כזה יש את החסרונות והיתרונות שלו - וצריך לבחון בצורה מאוזנת אם יש את היכולת להוציא לפועל כל אחד מהם. לצורך כך, לפני שמגיעים להחלטה כדאי לשאול כמה שאלות מהותיות.
- ישראל 2013: בלי מדרכות, חיים באתר בנייה
- במקום משכנתא: החברים עוזרים לבנות בית
- לבנות לבד ולהישאר בחיים: כמה זה עולה לנו?
כך למשל, עליכם לשאול את עצמכם האם אתם יודעים לנהל מו"מ בצורה טובה; האם יש לכם את היכולת להקדיש שעות רבות לצורך הפרויקט, בנוסף לעבודה ולחיי המשפחה; האם יש לכם את אורך הרוח ואת החוסן הנפשי להתמודד עם קבלנים וספקים; האם אתם יכולים להתמודד לאורך זמן עם מצבים של חוסר ודאות; והאם אתם יכולים לקבוע תוכנית ותקציב ולעבוד לפיהם עם סטיות מינימליות.
אם התשובה לשאלות הללו חיובית, עומדת בפניכם האפשרות לבנות בית בעצמכם מבלי להתפשר על מספר מצומצם של דגמים, שמציע בדרך כלל הקבלן. כמו כן, בחירת אנשי מקצוע באופן פרטי, לצד תכנון תקציב מסודר, מוזילה במקרים רבים את העלויות. מלבד זאת, היתרונות בבנייה עצמית באים לידי ביטוי גם ביכולת לקבוע לעצמכם את לו"ז הבנייה - ולא להיות תלויים בלו"ז שמכתיב הקבלן.
בנוסף, לא קיימת הגבלה בתכנון הפנימי של הבית או בבחירת הספקים - דבר שיכול לאפשר לכם לעבוד עם מספר גדול של ספקים ולהגדיל את כוח המיקוח שלכם. עם זאת, חשוב להדגיש כי בניית בית באופן עצמאי אינה יכולה להתרכז רק בהווה וצריך להתייחס גם לנסיבות עתידיות. הדוגמא הקלאסית לכך היא האפשרות להרחבת המשפחה.
בהקשר זה צריך להעריך נכון את עלויות הבנייה - בלא מעט מקרים, משפחות נאלצות לסגת מהבנייה, להגדיל את המשכנתא או לעצור את הבנייה לחלוטין, בעקבות חישוב לא נכון של העלויות העתידיות. אבל אם מתכננים את הפרויקט באופן מסודר ומחשבים תקציב הכולל חריגות, תכנון קדימה ובחירת אנשי מקצוע אמינים - השלם בהחלט יכול להיות גדול מסך חלקיו.
אפשר לשלב את שני המסלולים?
מי שלא השיב בחיוב על השאלות שצוינו למעלה, כנראה יעדיף לבנות את ביתו באמצעות קבלן. במסלול זה היזם או הקבלן הם אלה שיתמודדו עם כל השאלות והאתגרים, והם מתחייבים לספק תוצר מוגדר בפרק זמן מוגדר ובמחיר נקוב. מסלול זה יקר יותר מבנייה עצמית, אך פוטר את רוכש הדירה ממהמורות בירוקרטיות, כספיות ותכנוניות - שהיה נתקל בהם לו היה מחליט לבנות בעצמו.
צריך לזכור שתהליכי הרישוי והרישום ברשויות המקומיות אורכים זמן רב, ולכן ההיכרות והניסיון של היזם עם הרשויות, לצד הבנה וניסיון הנדסי, יכולים לזרז את התהליך. נקודה חשובה נוספת היא ליקויים שמתגלים לאחר סיום הבנייה. כשבונים בית עם קבלן, מוטלת עליו האחריות לתקן ליקויים אלה לתקופה מסוימת, אך בבנייה עצמית אין בדרך כלל אחריות של בעל המקצוע בנושא.
קיימת אפשרות נוספת שיכולה לשלב את שני המסלולים. מי שמעוניין לבנות את ביתו בבנייה עצמית, אך מעדיף שלא לקחת את האחריות על כל הפרויקט, יכול להיעזר בליווי מקצועי חלקי, תוך שמירה על קונספט "בנה ביתך". כלומר, מצד אחד לתכנן את הבית בהתאם לצורכי המשפחה, ומצד שני לקבל ליווי של אדריכל וקבלן מיומן המעניקים אחריות לטיב הביצוע.
לסיכום, בנייה עצמית יכולה להפוך לפרויקט מדהים, אך דורשת הבנה בסיסית, אורך רוח ויכולת ניהול לאורך זמן. אם יש ברשותכם ניסיון בתחום הבנייה וניהול פרויקטים, אפשרות זו כדאית והרווח הגלום בה גדול. אם אתם לא רוצים לקחת סיכון, במסלול של בנייה באמצעות קבלן הסיכונים מוטלים עליו - שכן הוא מתחייב לספק מוצר סופי בתאריך סופי.
הכותב הוא סמנכ"ל השיווק של חברת אמפא מליבו