שתף קטע נבחר
 

בחירות 2015: שיא בתלונות נגד התקשורת

מאז ההודעה על מערכת הבחירות הקרובה הוגשו כבר כ-60 תלונות ציבור לרשות השנייה - לעומת 146 תלונות במהלך כל תקופת מערכת הבחירות הקודמת. רוב התלונות טוענות לחוסר איזון. מוקדי התלונות העיקריים: "פגוש את העיתונות" ו"מצב האומה"

מערכת הבחירות המוקדמת מעוררת מספר שיא של תלונות ציבור נגד מהדורות החדשות, תוכניות האקטואליה ותוכניות ההומור והסאטירה: מאז ההודעה על הקדמת הבחירות בתחילת חודש דצמבר האחרון, הגיעו לנציב תלונות הציבור ברשות השנייה לטלויזיה ורדיו, דוד רגב, כ-60 תלונות מטעם הציבור. רוב התלונות טענו לחוסר איזון, כך נודע ל ynet.

 

כתבות נוספות בערוץ ymedia

 

אחד ממוקדי התלונות הוא התוכנית "פגוש את העיתונות" בערוץ 2, בהגשת רינה מצליח. הצופים התלוננו על חוסר איזון פוליטי בטענה שרק אנשי שמאל השתתפו בה תוכנית לקראת בחירות. "ערוץ 2 מעצב דעת קהל כלפי השמאל", טענו המתלוננים.

 

טענה נוספת נגד התכנית התמקדה בסקר שהוצג בה, במסגרתו הודגש כי 65% מהנסקרים אינם רוצים את בנימין נתניהו כראש ממשלה ומעדיפים את יאיר לפיד וציפי לבני בתפקיד. במקביל נמצא באותו הסקר לטענת המתלוננים כי 92% אינם רוצים את לבני כראש ממשלה, וכ-90% לא רוצים את לפיד - אך נתונים אלו לא הודגשו.

ציפי לבני ב"מצב האומה". טענות על "ניבול פה ברמה ירודה" ()
ציפי לבני ב"מצב האומה". טענות על "ניבול פה ברמה ירודה"

מוקד נוסף לתלונות היא התוכנית "מצב האומה", בה התארחה לבני. לטענת המתלוננים לבני ניבלה את פיה ברמה ירודה כלפי נתניהו. "לא נשכח את ההסתה הנוראה שקדמה לרצח יצחק רבין ז"ל", צוין באחת התלונות. גם משתתפת התכנית אורנה בנאי ספגה ביקורת, כשאמרה במסגרת התוכנית כי "ימנים אוהבים דם". לטענת המתלונן, "אמירה כזו מסיתה ומכפישה ציבור שלם". תלונות אלו נבדקות ומטופלות, מסר רגב.

 

"סף רגישות גבוה בקרב הציבור"

בעקבות המספר הגדול יחסית של תלונות ופניות הציבור עוד בטרם החלה תעמולת הבחירות, ובהתחשב בכך שמספרן גדול יחסית לכמות התלונות בבחירות 2013 - שעמדה עד לסיום מערכת הבחירות על 146 בסה"כ - שיגר רגב מכתב למנהלי חברות החדשות של ערוץ 2 וערוץ 10, ומנהלי הרדיו, בו ביקש שינחו את עורכי וכתבי מהדורות החדשות לסקר באופן מאוזן את מערכת הבחירות, תוך מתן ביטוי לכל המתמודדים.

 

לצפייה במכתב המלא - לחצו כאן

 

"מטבע הדברים, מערכת בחירות זו מסוקרת ותסוקר באופן יומיומי ונרחב על ידי גופי התקשורת, שבראשם אתם עומדים. ככל שיתקרב מועד הבחירות, יגדל היקף הסיקור", כתב רגב למנהלים. "בימים האחרונים הגיעו אל נציבות פניות הציבור ברשות השנייה עשרות תלונות העוסקות בסיקור השוטף לקראת הבחירות. רוב התלונות עסקו בחוסר איזון בין ימין לשמאל ונטייה של הכתב / מראיין / פרשן, לצד זה או אחר של המפה הפוליטית".

 

"התלונות מעידות על סף רגישות גבוה יותר של ציבור הצופים לתכנים העוסקים בפוליטיקה ערב הבחירות, בעיקר מחשש להטיה לטובת מפלגה זו או אחרת", נכתב עוד. "לאור זאת אודה אם תקפידו לקיים סיקור הגון ומאוזן של מערכת הבחירות, ותקפידו להעניק ביטוי הולם לדעותיהם ועמדותיהם של הצדדים השונים המשתתפים בבחירות, זאת במסגרת שיקול דעתכם המקצועי".

 

ל ynet נודע, כי הנציבות נערכה לטפל בתלונות העוסקות במערכת הבחירות בשיתוף פעולה עם גורמים מקצועיים נוספים ברשות, כגון המחלקה המשפטית, וכי הנציבות תבדוק את התלונות באופן מיידי כדי לתקן ליקויים במקרים בהם התלונות יימצאו מוצדקות. לצורך כך מתקיים שיתוף פעולה של הנציבות עם הזכיינים.

 

בחירות 2013: רק 15% מהתלונות נמצאו מוצדקות

בבחירות 2013 עסקו התלונות בעיקר בחוסר איזון פוליטי, הבעת עמדה אישית של כתבים ופרשנים, תמיכה במפלגה זו או אחרת ובתעמולת יתר לאחת המפלגות. תלונות שעסקו בחוסר איזון או הבעת עמדה אישית נבחנו אז ביחס למשדרים ששודרו לאורך כל היום, ולא רק בתכנית שנגדה הוגשה התלונה.


דוח תלונות הציבור - תשדירי בחירות 2013

תלונות הציבור - תשדירי בחירות 2013
סיבת התלונה מספר התלונות אחוז מכלל התלונות שהוגשו
אגרסיביות מראיינים כלפי מרואיינים 35 תלונות 51%
חוסר איזון ונטייה לאחת המפלגות 25 תלונות 37%
הבעת דעה אישית של עיתונאים ומגישים 14 תלונות 21%
הצגת סקרים בצורה מוטה 7 תלונות 10%
תשדירי בחירות פוגעניים 3 תלונות 4%
מעבר על חוק שידור תעמולת הבחירות תלונה אחת 2%

לאחר בחינת התלונות נמצא אז כי רוב סיקור מערכת הבחירות על ידי הזכיינים היה הוגן ומאוזן, והביא לידי ביטוי את מגוון הדעות והעמדות. עם זאת, כ-15% מהתלונות נמצאו מוצדקות. חלק מהתלונות הביאו לתיקון עיוותים שהתגלו, ובעקבות תלונות אחרות פתחה הרשות בהליכי הפרה נגד הזכיינים.

 

2013: שליש מהתלונות קשורות לבנט

מהדו"ח השנתי ל-2013 עלה כי כשליש מסך התלונות בתקופת הבחירות - 46 במספר - עסקו בריאיון של יו"ר מפלגת "הבית היהודי", נפתלי בנט, בתוכנית "משעל חם". בריאיון השנוי במחלוקת הודה בנט בפני משעל כי מצפונו לא יאפשר לו לפנות יישובים. המתלוננים טענו כי משעל היה "תוקפני", ולא אפשר לבנט להגיב.

 

לאחר בדיקה מצא רגב כי משעל "פעל כראוי". הנהלת הרשות השנייה, בראשות איילת מצגר, קבעה אז כי "היה ערך עיתונאי וציבורי בחשיפת עמדותיו של בנט בריאיון". תלונה נוספת ביקרה את רינה מצליח בטענה ש"דיברה לא בכבוד" לבנט במסגרת ראיון, ואחרת יצאה נגד עמנואל רוזן, שכינה את בנט בערוץ 10 "איש מסוכן". בחינת התלונות העלתה כי כי ברוב המקרים הביעו העיתונאים והפרשנים את דעתם במסגרת חופש הביטוי המוקנה להם, והדעות אוזנו בשידור.

 

תלונות אחרות, לגביהן נמצא איזון, עסקו במגישה יונית לוי שכינתה את "עוצמה" מפלגת ימין קיצוני, ו-21 תלונות נגד "מצב האומה". רוב המתלוננים קבלו על הטיה פוליטית, לטענתם, מצד משתתפי התוכנית.

 

התלונות שנמצאו מוצדקות הובילו לפתיחת הליכי הפרה נגד הזכיינים בטענה לתעמולה אסורה. נגד הזכיינית "קשת" נפתח הליך הפרה לאחר שנמצא כי קידמה לכאורה את סילבן שלום ביום הפריימריז לליכוד, במסגרת התוכנית "אנשים". כמו כן קיבלה הזכיינית התראה על שקידמה ביום הפריימריז בליכוד בתוכנית הבוקר "יום חדש" שורה של מתמודדים.

 

"רשת" קיבלה התראה על שידור התוכנית "שאלה משפטית", בה התארח יריב אופנהיימר, שפרש בה את משנת מפלגת העבודה, ונגד ערוץ 10 נפתחה הליך הפרה לאחר שפאנל מיסטיקנים בתוכנית "זמן מיסטיקה" ניבא הצלחה לרב חיים אמסלם. "ככלל, סיקור הבחירות באמצעי התקשורת היה הוגן", סיכם רגב את השידורים ב-2013.

 

בימים אלו מקדמת הנציבות את העבודה מול הציבור במהלך תקופת הבחירות גם באמצעות הרשתות החברתיות.

פורסם לראשונה 08/01/2015 18:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מסך
חדשות ערוץ 2. רק 15% מהתלונות נמצאו מוצדקות
צילום מסך
דוד רגב
מומלצים