למה הח"כים הערבים לא רצים ברשימה אחת?
בתוך הסיעות צפה ועולה דרישה לפנים חדשות, אך אין הסכמה לגבי מיקום המועמדים. ח"כים מכהנים אמרו כי אם המחלוקות יימשכו, ייתכן שבסופו של דבר יתמודדו שתי מפלגות
"על העיקרון כולם מסכימים, אבל לא על דרך הביצוע". כך מסכמים בכירים מהמפלגות הערביות את מהלך איחוד הרשימות עד כה. חברי הסיעות טרם הגיעו להסכמה על רשימה מאוחדת, נוכח המחלוקות על מיקום הנבחרים.
הבכירים הוסיפו עוד כי מכשולים גדולים עומדים בדרך להקמת הרשימה המשותפת. "הדיווחים החיוביים שהיו לאחרונה לא היו מדויקים בלשון המעטה", אמרו. לפי הסקרים מקבל הח"כ ד"ר אחמד טיבי את רוב התמיכה בקרב הציבור הערבי לעמוד בראש הרשימה המאוחדת.
בסיעת חד"ש דרשו מח"כ מוחמד ברכה לפרוש, כפי שהבטיח ערב הבחירות הקודמות, ולפנות את מקומו למנהיגות צעירה יותר במפלגה. ברכה אמר: "עדיין לא החלטתי. אני לא רוצה להתמודד בבחירות לכנסת, אבל יש עלי הרבה לחצים".
בבל"ד היו מי שטענו כי הח"כ לשעבר עזמי בשארה שנמצא בקטאר "עדיין שולט במפלגה. הוא עושה מאמצים כדי שהח"כ ד"ר ג'מאל זחאלקה לא יעמוד בראש הרשימה", וגם ממנו יש מי שדרשו לפנות את המקום, כדי שלבית הנבחרים ייכנס ד"ר באסל גטאס. על פי הגורמים: "זחאלקה מנהל קרב הישרדות בתוך בל"ד כי בשארה לא רוצה אותו".
זחאלקה הביע אופטימיות נוכח איחוד הרשימות והוסיף בקשר לטענות בעניין התערבותו של בשארה כי הן "אינן נכונות, אין להן כל בסיס. בסיעה שלנו יתקיימו בימים הקרובים פריימריז ולפי דעתי לא יהיו שינויים בהרכב".
בבל"ד אמרו כי הוועד המרכזי נזף בחבר כנסת באסל גטאס על דבריו הפומביים נגד חבר כנסת זחאלקה ודרשו ממנו לא לחזור עליהם בפומבי. "הוא התחייב שכך יעשה", הוסיפו.
גטאס אמר כי כל הסיעות הערביות מסכימות על איחוד הרשימות, ואף נערכה ישיבה ראשונה בעניין. לדבריו, "בשארה לא מתערב בבחירות, לא מרחוק ולא מקרוב. לא יודע מאיפה מביאים את השקרים האלו. בשארה נמצא בחו"ל. אפילו אם היה רוצה להתערב, לא היינו מקבלים זאת".
שניים מחברי כנסת הערבים סיפרו כי אם המחלוקות בין הסיעות הערביות יימשכו, ייתכן שבסופו של דבר יהיו שתי מפלגות. במצב כזה יש סיכוי גדול שבל"ד והתנועה האיסלאמית יתאחדו. האיחוד השני יהיה בין חד"ש ותע"ל.
גם אקדמאים ואנשי עסקים מהמגזר הערבי הודיעו כי בכוונתם להקים מפלגה חדשה. לטענתם, "חלק מחברי הכנסת המכהנים כיום נמצאים בזירה הפוליטית הרבה זמן, ויש להחליפם בחברי כנסת חדשים ולהכניס רוח חדשה".
אוסמה סעדי, מזכ"ל תע"ל, אמר: "לא מקובלת עלינו השיטה של צילום המצב הקיים. זה סידור עבודה לחברי הכנסת והמפלגות וסירוב בוטה להישמע לדעת הקהל. הרשימה חייבת לייצג את המציאות הפוליטית המשתנה. זה לא מועדון סגור לחברים, יש לפתוח השורות לפנים חדשות ורעננות".
הוא הבהיר כי תע"ל לא תסכים "לחלוקת העוגה על ידי עסקנים. חלקם לא זוכים לאמון הציבור. אנחנו מוכנים להיות גמישים אבל האחרים מציבים סף תביעות גבוה שהציבור לא יוכל לחיות עמו. מה עוד שתע"ל היא כיום הכוח העולה והמנהיג שלנו, טיבי, הוא הפופולרי ביותר, ללא מתחרים. עד כמה יכולים העסקנים להכניס אצבעות בעיניים של הציבור שלנו ולזלזל בו?".