למה קשה לגוף בחורף? ואיך אפשר להתמודד
הקור משפיע על העצמות, כלי הדם, העור, המערכת החיסונית, לחץ הדם ומצב הרוח במיוחד בגיל השלישי. התמודדות נכונה תוציא אותכם מהמיטה אל חדר הכושר, "אל תוותרו על פעילות גופנית במיוחד בחורף", אומר קלינאי ספורט ושיקום
עם העלייה בגיל הכרונולוגי, מתחילה ירידה עקבית בתפקוד המערכות הגופניות השונות. להשפעה זו תרומה רבה על המצב הבריאותי בעיקר החל מגיל 60 ומעלה בתקופת החורף.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
המודעות להנגשת תוכניות אימון המותאמות באופן ספציפי לאוכלוסיות המבוגרות ולהתמודדות של החלשות מערכות הגוף בעונת החורף צוברת תאוצה. השילוב האידיאלי לפעילות גופנית לגיל 60 + כוללת בין היתר תוכנית אימון התעמלות אירובית למערכת הלב וכלי הדם, אימוני התנגדות לחיזוק שרירים והעצמות ותרגילי מתיחות לשמירה על טווחי תנועה נאותים.
עוד כתבות במדור 60 פלוס:
למה התעמלות בגיל מבוגר - טובה עבורכם?
יוגה נשית: 5 תרגילים לבריאות ויציבות גם בגיל 60+
בני 60 פלוס? אימון בית למניעת נפילות
החלשות המערכת החיסונית בקור
בתקופת החורף ובעיקר בקור, המערכת החיסונית של הגוף נחלשת עקב שורה של גורמים. המובילים שבהם: התכווצות כלי דם פריפיריאלים, דבר הגורם לפחות תאים חיסוניים להגיע לרקמות, וכן הפרעה שנגרמת באיזון הפרשת החלבונים השונים לדם. דבר זה מביא לכך שאספקת הדם לרקמות נמצאת במצב חוסר חלבוני, מה שעשוי לחשוף את הגוף לזיהומים שונים.
השפעת מזג האויר על החולים במחלות לב
יציאה פתאומית מהבית החם לקור מגייסת באופן מיידי את מערכות הגוף השונות וגורמת להתכווצות של כלי הדם. עובדה זו מגבירה את תפוקת קצב הלב על מנת לשמור על חום הגוף. חולים הסובלים ממחלות לב או ממחלות אי-ספיקה – חשופים לסיכונים ומצבם עלול להחמיר. אבל לא רק הם. אצל בני הגיל השלישי ניכרת עלייה בתחלואה בחורף, אפילו מעבר בין חדרי הבית השונים עלול לגרום למחלה. שכן רבים נוטים לשבת בחדר אחד מחומם, כשיתר החדרים לרבות המטבח והשירותים, נותרים קרים. לאחר שישבו זמן רב בחום וכלי הדם התרחבו, המעבר לחדר קר עשוי להיות בעייתי. במקרה כזה עלולה להתרחש בפתאומיות פעולה הפוכה של כיווץ כלי הדם.
כאבים גופניים ראומטיים
למרות שמבחינה פיזיולוגית אין עדיין הוכחה חד-משמעית ומשכנעת שקור פועל לרעה על הגוף, ידוע שבחורף עוצמות הכאב מתגברות, ובעיקר כשמדובר בכאבים ראומטיים, הסיבה לכך היא שבחום הקיץ הגוף נינוח ושליו, ובחורף הוא מתוח ודרוך. הצורך להתגונן מהקור מפעיל את מערכת העצבים הסימפתטית, המשמשת אותנו במצבי לחץ ודוחק. חום, לעומת זאת, מפעיל את המערכת הפארא-סימפתטית, המשרה נועם ורוגע. כלומר, מתוך חיפוש דרכים להתחמם הקור גורם למתח ולערנות שהם, כפי הנראה, גם מורידים את הסבילות לכאב. לכן גם צלקת או שבר שכבר מזמן התאחו, חוזרים לכאוב כשקר.
יובש וסדקים בעור
העור נוטה להתייבש ולהתבקע בקור. זה קורה בעיקר בשל מיעוט הפרשת בלוטות החלב במצבי הקור ולכן בעיקר אצל מבוגרים, אבל לא רק, העור הופך עדין ויבש יותר.
שיבוש בלחץ הדם
חשיפה לקור משבשת גם את איזון לחץ הדם בחורף. במיוחד מחמיר מצבם של חולים הסובלים מערכי לחץ דם שאינם סדירים. הסיבה לכך היא על שמנת להגן על חום הגוף, מתכווצים כלי הדם ופעולה זו משבשת את סדירות ותקינות לחץ הדם ומעלה את ערכיו.
דיכאון עונתי - Seasonal Affective Disorder
קיצור שעות האור ביממה משפיעים עלינו יותר מאשר אנו חושבים, קיים קשר בין שעות האור לשעות החושך. בשעות האור הגוף מייצר הורמון הנקרא סרוטונין אשר משמש כהורמון משפר מצב רוח ואילו בשעות הדמדומים/חושך בלוטת האצטרובל אשר במוח מייצרת את הורמון המלטונין אשר אחראי לוויסות מחזורי העייפות והערנות הטבעית שלנו. ריבוי שעות החשיכה גורם למוח להפוך כמות גדולה יותר של סרוטונין למלטונין (המלוטונין מסונתז מסרוטונין). לכן, כשכמות הסרוטונין יורדת, אנחנו מרגישים מדוכדכים, עצבניים וחשים בדחף עז למתוק.
לא להכנע לקור: יש הרבה מה לעשות
1: הערכות נכונה ולבוש מתאים: לבישת מספר שכבות בגדים נוחים כך שניתן יהיה ניתן להסירם בעת הצורך ובהתאם למקום שתשהו בו.
2: טמפרטורה אחידה בבית: חימום אחיד בכל חדרי הבית, תמנע מצבים של שינויי טמפרטורות קיצוניות.
3: חימום חיצוני של המפרקים: כאשר המפרקים כואבים ניתן לחמם אותם בעזרת כרית חמה או לבוש מתאים. אלה הוכחו כי מפחיתים את הכאב בצורה יעילה.
4: שימוש בתכשירי לחות: שפתיים עשויות מקרומים ריריים העטופות בשכבות דקות מאוד של עור. לעומת העור על הפנים, השפתיים הן האיבר הפגיע ביותר ליובש. משחה מרגיעה לשפתיים (שפתון לחות) תפעל כמו שכבת מגן לחורף בדיוק כמו כובע וצעיף לגוף. היא תספק חיץ בין העור העדין למזג האוויר האכזרי. מומלץ לחפש תכשירים אשר מכילים חומצה היאלורונית, סודיום PCA ו גליצרין אשר יבטיחו לחות שנשארת על השפתיים.
המפתח למניעת שפתיים סדוקות היא מריחה מוקדמת של משחות מרגיעות ולעיתים קרובות.
5: תרגילי חימום לפני פעילות גופנית: חימום הגוף בצורה נכונה לפני הפעילות הגופנית הכרחי ובמיוחד כאשר מדובר במזג אויר קר.
6: לא לוותר על פעילות גופנית: פעילות גופנית יום יומית מרחיבה את כלי הדם ומגבירה את זרימת הדם לאזורים הפריפריאלים.מומלץ לשלב תרגילי התנגדות ואימונים קרדיווסקולרים.
7: יציאה החוצה בשעות היום: פעילות בשעות האור מגבירה את קצב ייצור הסרוטונין וממזערת את הסיכוי לדיכאון עונתי ומשפרת את מצב הרוח.
8: תזונה: תקופת החורף מביאה איתה דלדול מוגבר של מאגרי הגליקוגן בכבד ובשרירים. מעבר לתזונה מאוזנת ומותאמת, העשירה בפחמימות מורכבות בעלות אינדקס גליקמי נמוך, שומנים מן הצומח בשילוב חלבונים ישמרו על רמות אנרגיה ואינסולין מאוזנות במהלך היום, ימזערו את תהליך הפירוק השרירי ויפחיתו את הצורך באכילה תכופה.
חשוב לבצע פעילות גופנית בכל עונות השנה. בעת ביצוע פעילות גופנית בבית, במועדון הכושר או לחלופין - בחוץ, חשוב להביא בחשבון את האמור לעיל על מנת לבצע את האימונים בצורה איכותית מצד אחד תוך הפחתת הסיכונים לבריאותכם ופציעה אפשרית, מצד שני.
הכותב הינו קלינאי ספורט ושיקום ויועץ לרשת אנרג'ים ספורט