החרימו אתכם ברשת? איימו עליכם? יש פתרון
הכפתור האדום הוא סטארט-אפ חברתי ללא מטרות רווח ראשון מסוגו בארץ ובעולם, שנאבק באלימות ברשת. מדובר בתוסף חינמי לדפדפן המאפשר לאלפי משתמשים לדווח על ביטויים פוגעניים ברשת באמצעות לחיצה על כפתור. נתקלתם בתוכן פוגעני? התקינו ודווחו
מדי שבוע אנו עדים להתגברות האלימות ברשת - תופעה עולמית נפוצה בעידן הרשתות החברתיות שלא פסחה על החברה בישראל. תופעת האלימות ברשת, לא נאכפת על ידי שום גוף בארץ ובעולם, רוב הקורבנות (והתוקפים) הם בני נוער הנחשפים לאלימות בסביבה המקוונת המוצאים עצמם חסרי אונים מול התוקף. תופעה זו גורמת לנזקים חברתיים ונפשיים קשים ובמקרים קיצוניים גם לאובדנות.
שלושה סטודנטים במרכז הבינתחומי בהרצליה, (אלון בר דוד, עדי זוטא ולירון פטאו) בעלי רקע פיקודי ומבצעי, שרואים עצמם כיזמים אחראיים לחברה בה אנו חיים, הקימו לפני כשנה וחצי את ארגון "הכפתור האדום" כדי להוביל מטרה ערכית וחשובה: המאבק באלימות ברשת (Cyber Bullying). מאז שעלו לאוויר מצטרפים לארגון אלפי משתמשים חדשים בקצב הולך וגובר ומסייעים בהפיכת הרשת למקום בטוח יותר.
הכפתור האדום הוא מיזם חברתי (סטארט-אפ) המאפשר לכל משתמש להוריד בחינם את הכפתור האדום – תוסף לדפדפן האינטרנט, המשמש כ'לחצן מצוקה' למעשי בריונות וירטואליים, ולהתקינו בצורה פשוטה בכל מחשב.
דוגמא לסטטוס פייסבוק מעורר דאגה כתוצאה מבריונות רשת
לאחר הורדת התוסף לדפדפן, יופיע כפתור אדום בשורת התפריט. בעת זיהוי תוכן אלים, או בפרסום פוגעני - איומים, סרטונים פוגעניים, קבוצות שנאה, הטרדות, לחיצה פשוטה על הכפתור תשלח את צילום המסך באופן אנונימי לארגון, לטיפול בהסרת התוכן ואף לסיוע חירום במקרה הצורך (משטרת ישראל, עמותת סה"ר, ער"ן).
מציאות חדשה - לכל גולש כתובת לדיווח על אלימות ברשת
עדי זוטא, 31, הוא בוגר בית הספר הריאלי והמכללה הקדם צבאית בחיפה. שירת בצבא כלוחם וכמפקד בחיל האוויר. הוא מגדיר את עצמו כ"מתנדב סדרתי, מכור לפרויקטים ומיזמים מאתגרים".
זה גם לא המיזם הראשון של אלון בר דוד, 27, בוגר מסלול פיקודי וקצין שעסק בעבר בסחר אלקטרוני ובתוכניות יזמות לבני נוער.
הצלע השלישית של מייסדי הפרויקט הוא לירון פטאו, 27, גם הוא בוגר מסלול פיקודי וקצין מצטיין בחיל האוויר. פטאו הוא יזם סידרתי, מנכ"ל של חברת תוכנה בתחום הסחר האלקטרוני ברשת. השלושה הקימו את המיזם ההתנדבותי במסגרת לימודי מנהל עסקים במרכז הבין תחומי בהרצליה והגדירו את מטרתם "ליצור מציאות חדשה בישראל בה לכל גולש יש כתובת לדיווח על אלימות ברשת".
מייסדי הכפתור האדום: לירון פטאו, עדי זוטא ואלון בר דוד
"החלטנו לאתגר את עצמנו ולגשת לתחרות סטארט-אפים לפתרון הבעיה של אלימות ברשת. המיזם זכה במקום ה-1 מבין 50 חברות והפרס- 50 אלף שקלים היה המנוע הראשוני להקמת העמותה", הם מספרים. "הרעיון למיזם נולד מסיעור מוחות שערכנו - הסתכלנו על הסביבה הפרוצה של הרשת וניסינו לתת מענה למה שניתן לעשות ללא יכולת אכיפה ושיטור.
המסקנה הייתה שהסרת תכנים והגשת סיוע לנפגעים היא הדרך האפקטיבית ביותר למלחמה בבריונות ברשת, כש'חוכמת ההמונים' - בני הנוער עצמם, המשתמשים עצמם, הם אלו שמדווחים בצורה אנונימית על פגיעה ומנטרים את התכנים. הנתונים שהיו בידינו מתוך סקרים רבים היו: כל בן נוער שלישי חווה בריונות ואלימות ברשת ושקהל היעד המרכזי הוא בגילאי 13-19".
את קבלת הדיווחים, מיונם והטיפול בהם מבצעים מתנדבים - סטודנטים במרכז הבינתחומי. הפניות שהוגדרו כאלימות מועברות כתלונות לאתרים בהם מופיע התוכן האלים ובשיתוף איגוד האינטרנט הישראלי פועלים להסרתם. במדד הכפתור האדום יפורסמו כמה תכנים אלימים כל אתר סילק במטרה לעודד את האתרים למיגור האלימות.
הוצלו חיים של מספר לא מבוטל של בני נוער
"הפעם הראשונה בה הרגשנו שהצלחנו היה למעשה יומיים לאחר שהכפתור האדום עלה לרשת - קיבלנו פנייה בהולה ונרגשת מנער הומוסקסואל שאיימו להוציא אותו מהארון ברשת", הם מוסיפים. "לאחר לילה שלם בו עמלנו מול כל הגורמים הרלוונטיים - משטרת ישראל, פסיכולוגיים וגורמים נוספים וזהותו של הנער לא נחשפה- הרגשנו שהמטרה שלשמה הוקם המיזם - להציל אפילו נפש אחת בישראל- הצליח".
אלון בר דוד מרחיב: "על פי מדד הכפתור האדום, 5 אחוזים מכלל הדיווחים שהתקבלו מגולשים אנונימיים בשנת 2014 היו דיווחים אובדניים. דיווחים אלו הועברו ליחידת הסייבר של המשטרה ובעקבותיהם הוצלו חיים של מספר לא מבוטל של בני נוער. אמנם נושא הטיפול בדיווחים אובדניים אינו עסק הליבה של עמותת הכפתור האדום הנאבקת באלימות ובריונות ברשת, אולם בכל פעם בו בני נוער נמצאים בסכנת חיים, אנו מחויבים לסייע להם.
סיווג הדיווחים לכפתור האדום בשנת 2014
מדי יום אנו נחשפים לעשרות תכנים פוגעניים המדווחים ע"י משתמשי הכפתור האדום, ביניהם: קבוצות חרם, הסתה, השפלה, דפים פוגעניים, הפצת סרטונים ותמונות פרטיות ועד איומים באובדנות. בסיוע שיתופי פעולה נרחבים עם כל אתרי התוכן בישראל, פייסבוק וסיקרט, יחידות משטרת ישראל השונות,
משרד החינוך וגופים רבים אחרים אנו פועלים נחרצות למגר את האלימות ברשת
כיום, העמותה פועלת בשני מישורים מרכזיים: סינון התכנים האלימים המתקבלים למערכת הכפתור האדום והדרכות בבתי ספר על תופעת הבריונות ברשת והדרכים להתמודד עמה. מדי יום ביומו שוקדים המתנדבים על כל פניה ופניה, מסירים תכנים ומסייעים לאלפי גולשים במצוקה. אחוזי ההצלחה שלנו בהסרת תכנים והגשת סיוע קרובים ל100% ומהווים תקדים עולמי.
במטרה לקדם את חזוננו ופועלנו אנו מחפשים גופים לשיתוף פעולה. אנו מאמינים ששיתוף פעולה יתרום רבות לשמירה על ערכי הליבה המופרים מדי יום ביומו ברשת וביחד נוביל חזון שעתידו לשנות את פני המציאות הווירטואלית בישראל".
איך מתקינים את הכפתור האדום?
תוסף הכפתור האדום ניתן להורדה בחינם והתקנתו ידידותית ופשוטה. לאחר ההתקנה יופיע סמל הכפתור האדום בדפדפן, בעת לחיצה על סמל הכפתור האדום תיקלט תמונת מסך המשתמש המכילה את התוכן אותו תרצו לשלוח. לאחר לחיצה על 'שלח' העמותה מקבלת את הדיווח ופועלת להסרת התוכן האלים.
צפו בסרטון התקנה של הכפתור האדום:
- להורדת הכפתור האדום לחצו כאן
.