קבלנים נערכים לעולי צרפת: 'העלייה השישית'
על רקע גל הפיגועים בצרפת, חברות הנדל"ן כבר נערכות לגל עלייה מסיבי. לפי נתוני משרד הקליטה, ב-2014 חל זינוק של 108% במספר העולים לישראל לעומת השנה שלפני כן. לדברי הקבלנים, כבר בסוף השבוע נרשמה התעניינות אדירה ברכישת דירות בפרויקטים, בעיקר בערי החוף, וחלק מדירות הרפאים שנרכשו להשקעה כבר אוכלסו. בינתיים הקבלנים כבר מייקרים את הדירות
על רקע גל הפיגועים המחרידים בצרפת, נראה כי חברות הנדל"ן בישראל כבר החלו להיערך למכירה מסיבית של מאות דירות ליהודים-צרפתים. חלקן כבר ייקרו את המחירים ב-2-3% - בעקבות צפי משרד הקליטה ל-10,000 עולים חדשים לפחות מצרפת השנה. עיקר הביקושים בקו החוף - נתניה, בת ים, אשדוד ואשקלון, ולאחרונה גילו הצרפתים גם את חדרה. בסך הכל מתגוררים כיום כ-500 אלף יהודים בצרפת, מחציתם חיים בפריז.
- שוק הנדל"ן הישראלי: עכשיו תור האיטלקים
- שוק הנדל"ן: הצרפתים באים - אבל בקטן
- הצרפתים רוצים דירות בישראל - כדי לגור בהן
בחברות הנדל"ן מעריכים כי גל עלייה של עשרות אלפי יהודים יוצרת ביקושים קשיחים לאלפי דירות חדשות בישראל במחירים הנעים סביב 1.5-2 מיליון שקל. למעשה, מגמת הגידול במספר העולים מצרפת לישראל ובהתעניינות שלהם ברכישת דירות עלתה כבר מאז חג החנוכה, בעקבות ריבוי מקרי האנטישמיות בפריז. משפחות צרפתיות רבות כבר עברו להתגורר בדירות הרפאים שרכשו בעיקר בנתניה, אשדוד ואשקלון - הערים המועדפות עליהם.
על פי נתוני אתר משרד הקליטה, בשנת 2014 מספר העולים מצרפת הגיע לכ-6,960 איש, מה שמציב את צרפת בראש המדינות מהן עלה לישראל המספר הגבוה ביותר של עולים חדשםי. מדובר בקפיצה של 108% לעומת שנת 2013, אז עלו מצרפת כ-3,263 עולים. בשנת 2012 עלו מצרפת 1,923 עולים. בסך הכל מהווים העולים מצרפת כ-80% מסך העולים ממערב אירופה.
"מאז האירוע ביום חמישי, הטלפונים באתרי המכירות בפרויקטים שלנו בבת ים ובאשדוד לא מפסיקים לצלצל - משפחות צרפתיות רבות מתעניינות ברכישת דירה", מספר שלמה גרופמן, יו"ר משותף בקרן פייר העוסקת בנדל"ן, "גם הפניות באינטרנט רבות ויש כבר המזמינים דירות אפילו בלי לבוא ולראות אותן. מרוח הדברים בשיחות שקיבלנו עולה כי מתקפת הטרור האיומה בצרפת יצרה אווירה רעה שלא הייתה מעולם בקרב יהודי צרפת. הדבר יביא לרכישת אלפי דירות של יהודי צרפת ב-2015".
הקבלן יוסי אברהמי מציין כי אלפי צרפתים מחפשים היום דירות בישראל וניתן היה להבחין בכך כבר בעבר, עם ההסתערות שלהם על הדירות בירידי הדירות האחרונים שנערכו בפריז. "הולכת להיות כאן עלייה שישית", הוא מעריך.
גם בחברת אלעד מגורים מקבוצת יצחק תשובה מציינים כי מאז סוף השבוע "הוצפו" נציגי המכירות של הפרויקט החדש של החברה בתל-אביב "פארק תל- אביב" בפניות של צרפתים המעוניינים לרכוש דירות. לדברי המנכ"ל רונן יפו, "אנו פועלים כבר תקופה בשיווק ליהודי צרפת וחשים עם הזמן התעניינות שהולכת וגוברת. לאחרונה יש עלייה משמעותית בפניות של משפחות יהודיות מצרפת ומתווכים צרפתיים ומאז יום רביעי חלה עלייה נוספת בפניות".
כבר לא קונים רק דירות יוקרה
לדברי תומס מימון, מנהל מכירות בחברת אזורים, "אנחנו רואים מה קורה מסביב - לא רק בצרפת אלא באירופה בכלל - ונערכים לצורך כך בניסיון למלאים גדולים שיתאימו גם לאוכלוסייה מחו"ל ובפרט ליהודי צרפת. הפוקוס הוא על אזורי ירושלים ואזורים בקרבת חוף הים כגון בת ים, נתניה, תל-אביב , אשקלון והרצליה. אין ספק שהאירועים המצערים בפריז יצרו ביקוש גדול יותר, אך חשוב לציין כי מדובר בקהל יעד שמתעניין ומטופל לאורך שנים ושוקל לעשות עלייה לישראל".
רן בן אברהם, סמנכ"ל השיווק והייזום בחברת צמח המרמן, מוסיף כי בפרויקט היוקרה "וויט סיטי" בשכונת נווה צדק בתל-אביב, הצרפתים היו הראשונים שהגיעו תחילה כמשקיעים - אך כיום בעקבות התגברות האנטישמיות הם מתכוונים לעלות לישראל. לדבריו, הם מוטרדים מהתנכלויות אנטישמיות ומבינים שבעידן של היום, הם יכולים לגור בישראל ולנהל את עסקיהם מרחוק, ועושים עלייה.
ואולם, בניגוד להערכות שהצרפתים רוכשים רק דירות יוקרה, רוני כהן, מנכ"ל אלדר שיווק נדל"ן, מציין כי "האנטישמיות שינתה את מפת הביקושים של תושבי החוץ. אם פעם תושבי חוץ, ובעיקר הצרפתים, קנו בירושלים, תל-אביב, אשדוד ונתניה - עכשיו המגמה התרחבה ליישובים נוספים. זאת משום שתושבי חוץ כבר לא רוכשים דירה להשקעה אלה דירה להתגורר בה, בעיקר בחדרה או בבת ים, בגלל הקרבה לים אותה הם מעדיפים".
שייקה נפחא, סמנכ"ל חברת אפי קפיטל המקימה יחד עם עמרם אברהם את פרויקט "AQUA" בשכונת עין הים במערב חדרה, מדגים: "בעבר, רוב תושבי החוץ רכשו דירות בנתניה ובתל-אביב, אך עם עליית מחירי הנדל"ן בערים אלה היו מי שחיפשו דירות בקו ראשון לים במחירים זולים יותר - והם מצאו זאת בחדרה. דירת בעיר זולה בכ-50% מדירה דומה עם נוף לים בנתניה".
דדי ריזל, מנכ"ל קבוצת שכטר, מציין כי רק בחודש האחרון 7 יהודים-צרפתים רכשו דירות בפרויקט "נוף ים קלאב" באור עקיבא - לא להשקעה אלא למגורים. גם מעיריית עפולה נמסר כי קיימת התעניינות של יהודי צרפת לבוא ולהתיישב בעיר. העירייה נמצאת עם המתעניינים בקשר דרך קק"ל צרפת, והיא נערכת לקליטת העולים על ידי בנייה מסיבית של דירות. בעיר נבנית בימים אלה שכונת רובע יזרעאל, הכוללת 4,600 יחידות דיור, וכן היא מקימה פארק היי-טק חדש שאמור לספק אלפי מקומות עבודה לתושבי האזור.
אין תקציב לקליטת עולים?
גם באשקלון נרשם גידול בהתעניינות מצד הצרפתים. יורם אביסרור, סמנכ"ל השיווק בחברת משה אביסרור ובניו הבונה את פרויקט "אביסרור" בשכונת אגמים בעיר, מציין כי "בתקופה האחרונה תושבי חוץ רבים, בעיקר צרפתים, גילו את אשקלון כאזור ביקוש חדש - הן משום שזוהי עיר ים מתפתחת, הקרובה למרכז הארץ עם שכונות חדשות, והן בשל מחירי הדירות השפויים". גם רועי גפני, מנהל השיווק בחברת אפרידר, מודה כי "מאז אירועי האנטישמיות המתגברת בצרפת, יש פניות מוגברות של יהודים שמבקשים להקים את ביתם באשקלון".
בחלק מהרשויות המקומיות טוענים כי דווקא עכשיו הפסיק משרד הקליטה את התקציב לרכזי קליטה ברשויות המקומיות. בחדרה, לדוגמא, הופסקה ביום ראשון האחרון עבודתו של המתאם העירוני מול הקהילה הצרפתית בעיר אשר מונה מאות תושבים. "זו דוגמה קלאסית לבריחה מאחריות של השלטון המרכזי", אומר ראש העיר צביקה גנדלמן. "בסופו של דבר, מי שעומד בקשר יומיומי שוטף מול הקהילה ועוסק בקליטתם זו העירייה, אבל עם סיום שנת התקציב הודיעו לנו כי מימונם של הרכזים העירוניים יופסק ומסרבים להתחייב על תקציב לפעילות בשנה הבאה".
רק השבוע נועד ראש העיר גנדלמן עם ראשי הקהילה ועם אנשי עסקים צרפתים, שמבקשים לסייע בייצור תעסוקה בעיר לטובת העולים החדשים. "אנחנו מקיימים את 'יום צרפת' במערכת החינוך כדי להכיר לתלמידים את התרבות שממנה מגיעים העולים, ואפילו בוחנים הכנסה של שירותים קונסולאריים לעיר לטובת בעלי האזרחות הכפולה", הוא מספר, "לשם כך נפגשתי עם קונסול צרפת בחיפה, ז'יל קורז'ולנג". ממשרד הקליטה נמסר בתגובה לדברים כי הועברה הבהרה לרשויות כיצד לקחת מקדמות על חשבון תקציב 2015 כדי להמשיך ולקלוט עלייה.
גם בעיריית תל-אביב, העיר שאליה הגיעה הכמות הגדולה ביותר של עולים מצרפת, נערכים להמשך גל העלייה. יועץ ראש העיר ליחסים בינלאומיים, איתן שוורץ, מסביר כי "בתקציב 2015 אושרה פרויקטורית ייעודית לקליטת עולים מצרפת, הוכשרה מגשרת במערכת החינוך העירונית והוגדל תקציב הקליטה לשנה הראשונה בישראל. גלי העלייה מתגברים עם כל גילוי אנטישמיות, ואנחנו בקשר הדוק עם הקהילה היהודית בצרפת וערוכים לקליטת אלפי עולים בחודשים הקרובים".
כיצד תשפיע העלייה על מחירי הדיור?
אז כמה תשפיע העלייה הצפויה של יהודים-צרפתים לישראל על מחירי הנדל"ן? אסטרטג הנדל"ן אדי כספי, בעלי חברת כספי גרופ, ששיווק בשנים האחרונות פרויקטים ליהודים-צרפתים, אומר כי מבדיקה שערך בקרב קבוצה מדגמית של 18 משקיעים מצרפת, בלגיה ואיטליה, עולה כי מגמת העלייה שאפיינה בשנה האחרונה את צרפת ומערב אירופה צפויה לשלש את עצמה בשנה הקרובה - עד כדי פוטנציאל של קרוב ל-12 אלף עולים לפחות ממדינות אלה, כולל 4,000-5,000 שממילא תכננו או שקלו לעלות.
לדברי כספי, מדובר בכ-3,000 בתי אב, לכאורה לא מספר דרמטי - אבל סביר להניח שבערים שיתגוררו יטפסו מחירי הנדל"ן ב-5%-10%. ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, סבור שמוקדם לחזות מה תהיה השפעת העלייה ממערב אירופה, ובמיוחד מצרפת, על שוק הנדל"ן בשנה הקרובה; אולם התחזית היא לביקושים מוגברים - הן לערי חוף עם מחיר מתון יחסית, דוגמת חדרה, בת ים, אשדוד ואשקלון, והן לדירות יד שנייה בעוטף גוש דן, דוגמת רמת גן, חולון, פתח תקווה ועוד.
"חשוב לזכור שמרבית העולים הפוטנציאליים אינם בהכרח אנשים אמידים, ובפירוש אינם עונים לפרופיל של משקיעים אסטרטגים שאותו ידענו בעבר. לכן תהיה דווקא התחזקות של הביקושים עבור דירות בטווח של 1-2 מיליון שקל ופחות בטווח של 2 מיליון שקל ומעלה; וזה אומר, כנראה, תיקוני מחירים מסוימים לדירות אלה, בשיעור של 3%-8%", הוא אומר. עם זאת, הוא מבהיר כי ההשפעה על שוק הנדל"ן בכללותו תהיה מוגבלת, אלא אם יתהווה תרחיש קיצוני שיתבטא בעלייה של רבבות יהודים תוך שנה-שנתיים.
טל ונגר, מנהלת חטיבת תכנון וסביבה בחברת AVIV AMCG, מוסיפה כי "העלייה מצרפת תהיה שונה מאוד מגלי עלייה קודמים שחוותה ישראל, כיוון שהעלייה מתרחשת במצב שבו ממילא קיים עודף ביקוש גדול בתחום הנדל"ן למגורים, כך שהלחצים על מחירי הדיור עשויים לגדול במכפלות. כמו כן, הצרפתים כבר מכירים את ישראל ויש להם קהילות בעיקר בערי החוף, וסביר להניח שהם ירצו להתיישב במקומות האלה. כבר היום בתל-אביב ובנתניה כ-8% מהדירות נרכשו על ידי תושבי חוץ וכ-6% באשדוד. לכן המסקנה היא שצפוייה עלייה בביקושים ובשליש העליון של המחירים".
על רקע ההיערכות של הקבלנים, במרכז הבנייה הישראלי קראו היום לממשלת ישראל להיערך לתוספת של כ-50 אלף דירות ליהדות אירופה ב-5 השנים הקרובות. ערן רולס, יו"ר מרכז הבנייה, טוען כי משיחות שערך עם גורמים בקהילה היהודית בצרפת עולה כי "רבים מיהודי צרפת מבינים כי תמה התקופה שבה יוכלו להמשיך ולחיות בצרפת כיהודים, ולכן רבים מהם שוקלים לעלות לישראל".