המהפכה הצרפתית: "היום כולנו אחד"
"11 בספטמבר" של צרפת הצליח להוציא לרחובות 3.7 מיליון בני אדם. מנהיגים מהעולם, יהודים, נוצרים ומוסלמים השתתפו בעצרת הגדולה ביותר בתולדות המדינה. "אנחנו לא הולכים לתת לכנופייה קטנה של בריונים לנהל את חיינו", אמרה ניצולת שואה צרפתייה בקהל. "אני כאן כדי להראות לטרוריסטים שהם לא ניצחו", הסכים עמה אזרח צרפתי ממוצא מרוקאי
"היום, פריז היא בירת העולם. היום, כל המדינה כולה תקום", הכריז נשיא צרפת פרנסואה הולנד והיא אכן קמה. 3.7 מיליון בני אדם השתתפו אתמול בעשרות עצרות מחאה ברחבי המדינה והתאחדו עם זכר 17 קורבנות המתקפה על מגזין "שארלי הבדו" ומרכול יהודי בפריז. 3.7 מיליון בני אדם הפגינו בעד אחדות וחופש ביטוי ונגד טרור והשתקה.
עוד על מתקפת הטרור בפריז והמחאה ב-ynet:
הצרפתים בנתניה: "כאן בטוח, אבל אין פרנסה"
גורו המחבלים: אח בביה"ח המטפל בפצועים גם ההאקרים "שארלי הבדו"
"עצרת חסרת תקדים", כינה משרד הפנים את מפגן הכוח הענק שלא נראה כמותו בכל ההיסטוריה של המדינה. יותר מ-40 מנהיגים מרחבי העולם הובילו תחילה את העצרת המרכזית בפריז, שאליה הגיעו בין 1.2 מיליון ל-1.6 מיליון בני אדם. הם קיימו דקת דומייה וצעדו כמה מאות מטרים בזרועות שלובות.
נשיא צרפת ומנהיגים מגרמניה, איטליה, ישראל, טורקיה, בריטניה וכן הנשיא הפלסטיני אבו מאזן וראש הממשלה בנימין נתניהו השתתפו בעצרת וצעדו מכיכר הרפובליקה, שמאחוריהם ים של אזרחים המניפים דגלי צרפת. מכתבי ענק הוצמדו לפסל שמוצב במרכז הכיכר עם המילה "מדוע?" (Pourquoi?) וקבוצות קטנות שרו את ההמנון הלאומי, "לה מארסייז".
הצעדה התקדמה בשקט מכובד, המשקף את ההלם שבו שרויה המדינה לאחר מתקפת הטרור החמורה ביותר על עיר אירופית זה תשע שנים. המתקפה העלתה בצרפת תהיות לגבי חופש הביטוי, דת וביטחון - ומעבר לגבולותיה היא חשפה את פגיעותן של מדינות רבות מפני מתקפות בערים.
היה זה 11 בספטמבר של פריז. שני המחבלים מהטבח ב"שארלי הבדו" הכריזו על נאמנותם לאל-קאעידה בתימן ומחבל נוסף נשבע לדאעש. כל השלושה נהרגו על ידי המשטרה, אך גבו כאמור את חייהם של 17 בני אדם.
"מאחד אנשים מכל הדתות"
"צרפת הפנטסטית! אמרו לי שהגיעו לפריז בין 1.3 מיליון ל-1.5 מיליון בני אדם", ציין האיש שארגן את העצרת, חבר הפרלמנט פרנסואה לאמי מהמפלגה הסוציאליסטית. יותר משני מיליון אחרים השתתפו בהפגנות ברחבי צרפת.
"אנחנו לא הולכים לתת לכנופייה קטנה של בריונים לנהל את חיינו", הצהירה פאני אפלבאום, בת 75, שאיבדה שתי אחיות ואח במחנה ההשמדה אושוויץ. "כולנו אחד". זכּריה מומני, צרפתי ממוצא מרוקאי בן 34, שעטה על עצמו את הדגל הצרפתי הסכים איתה: "אני כאן כדי להראות לטרוריסטים שהם לא ניצחו – זה מאחד אנשים מכל הדתות".
"כולנו שארלי", קראו בקהל, הניפו דגלי צרפת ושרו את ההמנון הצרפתי. חלק החזיקו עטים, עפרונות, פוסטרים ושלטים בצרפתית, אנגלית וערבית. על חלק נכתב "אנחנו הרפובליקה" ו"אני מוסלמי". ילד אחד החזיק שלט שעליו נכתב: "אני שארלי, אני המשטרה, ואף שריף (שמו של אחד המחבלים) לא ייקח ממני את חירותי". נער צעיר אחר הניף שלט: "כשאגדל אהיה עיתונאי. אני לא מפחד".
"אנחנו מאוחדים – מוסלמים, נוצרים, יהודים ואנחנו רוצים לחיות בשלום יחד", אמרה אישה בקהל לעיתונאים. קבוצה אחרת של צועדים נשאו מודל של עיפרון ענק ועליו הכיתוב "לא מפחדים".
"לא נענה לשנאה עם שנאה"
מינה (57) ופרנסואה (52) סיפרו ל"גרדיאן" כמה הם גאים בהמונים שיצאו אתמול לרחובות. "חשוב מאוד להיות חלק מאותו הקול", אמר פרנסואה. "ביחד יש לנו קול, ביחד אנחנו יכולים לומר שלעולם לא ניפרד, אנחנו העם. לא נענה לשנאה עם שנאה". "אני גאה ושמחה להיות צרפתייה", אמרה מינה. "הראינו את כאבנו אך גם שאנחנו לא רוצים לחיות כך. אנחנו אומרים לא לאלימות וזה משחרר אותנו".
הולנד צעד בראש הצעדה, משמאלו קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ומימינו נשיא מאלי איברהים אבו-בכר קייטה. הצבא הצרפתי התערב בלחימה במאלי לפני שנתיים כדי לסייע לכוחות המקומיים להילחם במורדים האיסלאמיסטיים.
אך לצד הסולידריות עם הקורבנות שהורגשה בערים ובמדינות רבות ברחבי העולם, נשמעו גם קולות אחרים. היו כאלה שחשו לא בנוח עם הססמה "Je suis Charlie" (אני שארלי) והביעו את התנגדותם לפרשנותה – חופש הביטוי מעל הכול.
אחרים טענו כי צביעות עולה מהגעתם של כמה מנהיגים שבמדינותיהם חלים חוקים המגבילים את חופש הביטוי והעיתונות. בטוויטר החל להתפשט ההאשטאג "אני לא שארלי". ומדינות כמו מרוקו הסכימו לגנות את מעשי הטרור אך להכריז כי לא ישתתפו בהפגנה בשל הקריקטורות הפוגעניות לדבריהן של "שארלי הבדו".