שתף קטע נבחר

 

ברח מהטבח בכפר הניגרי: "דרכתי על גופות"

2,000 בני אדם נרצחו על ידי ארגון הטרור האיסלאמיסטי "בוקו חראם" בשעה שהעולם עקב אחר מתקפת הטרור בעיתון הצרפתי "שארלי הבדו". אחד התושבים מצא מקום מסתור ונותר בו עד שהבין שמתקרבים אליו - ונמלט

ינאייה גרמה הסתתר במשך שלושה ימים ליד בית שכניו, בשעה שאנשי ארגון הטרור "בוקו חראם" בזזו את עיירת הולדתו בצפון-מזרח ניגריה וטבחו ב-2,000 בני אדם לפחות. הדייג בן ה-38 הבין שההתקפה הייתה רצינית: הוא הצטרף למשמר האזרחי כדי להגן על העיירה, אך כלי הנשק הפשוטים של הלוחמים המקומיים לא השתוו לעוצמת האש של ארגון הטרור האיסלאמיסטי.

 

ניגריה: מחבלת מתאבדת בת 10 רצחה 20

 

עוד חדשות בעולם :

פתאום צרפת זקוקה להאזנות סתר אמריקניות

בתום קרב צמוד: נשיאה ראשונה בקרואטיה

רב-עומאן: הסולטן גוסס וקרב הירושה בדרך

 

"אנשים רצו לשיחים ואילו אחרים נעלו את עצמם בתוך הבתים", הוא סיפר על התקיפה בניגריה, שאירעה בשעה שעיני העולם היו נשואות בדאגה לעבר מתקפת הטרור בפריז במשרדי העיתון הסאטירי "שארלי הבדו". "החמושים רדפו אחר תושבים שברחו לשיחים וירו בהם למוות", הוא סיפר לסוכנות הידיעות הצרפתית ממקום מושבו הנוכחי בעיר מיידוגורי, בירת מדינת בורנו.

 

המחבלים האיסלאמיסטים לא נתקלו בכל התנגדות. חיילים ניגרים בעיירה באגה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המחבלים האיסלאמיסטים לא נתקלו בכל התנגדות. חיילים ניגרים בעיירה באגה(צילום: AFP)
רק לאחר שיצא ממחבואו ביום שלישי בלילה גילה גרמה את ממדי התקיפה שלטענת ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" נחשבת ל"טבח הקטלני ביותר" בתולדות "בוקו חראם". "במשך חמישה קילומטרים דרכתי על גופות אנשים מתים עד שהגעתי לכפר קראנטי, שגם ננטש והועלה באש", סיפר הדייג.

 

20 אלף תושבים נעקרו מבתיהם

גורמים מקומיים אמרו השבוע שהתקיפה של "בוקו חראם" על העיירה באגה אילצה קרוב ל-20 אלף בני אדם מהעיירה ומיישובים סמוכים נוספים לברוח מבתיהם.

חלקם חצו את הגבול לצ'אד, וקרוב ל-600 מהם נתקעו על אי באגם צ'אד ללא אוכל, שתייה ומקום מקלט.

 

לא הייתה זו הפעם הראשונה שהעיירה באגה מותקפת על ידי "בוקו חראם". באפריל 2013 פרצו חמושי ארגון הטרור אל העיירה, העלו באש את רוב המבנים בה ורצחו קרוב ל-200 תושבים. כוחות ביטחון שהגיעו למקום ניהלו אתם קרבות קשים. אלא שביום שלישי האחרון המחבלים האיסלאמיסטים לא נתקלו בשום התנגדות והצליחו להשתלט על העיירה ועל בסיס צבאי רב-לאומי המוצב באזור. באותו יום מחקו לוחמי "בוקו חראם" 16 ערים וכפרים לפחות.

 

לא התקיפה הראשונה בעיירה. בתים שרופים בבאגה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא התקיפה הראשונה בעיירה. בתים שרופים בבאגה(צילום: AFP)
מומחים ביטחוניים מאמינים כי היעד לתקיפה היו כוחות המשמר האזרחי שסייעו לצבא במלחמה נגד "בוקו חראם".

 

"שמעתי יריות, פיצוצים וקריאות 'אללה אכבר'"

"כל מה שהצלחתי לשמוע היה יריות בלתי פוסקות, פיצוצים, צעקות של אנשים וקריאות 'אללה אכבר' מחמושי 'בוקו חראם'", סיפר גרמה. "נשארתי במקום מחבואי עד יום שלישי בערב. מדי ערב עם רדת החשכה קפצתי מעל הגדר לתוך הבית שלי ואכלתי מהר גארי (טפיוקה), שתיתי מים ומיהרתי לשוב למחבואי".

 

בני משפחתו של הדייג הניגרי לא היו בבית. הם היו בקוקוואה, שנמצאת במרחק של 40 קילומטרים מהעיירה באגה. למרבה האירוניה, הם הלכו לנחם את בן הדוד של רעייתו שנרצח לפני חודשיים על ידי אנשי "בוקו חראם". "כמה מאנשי 'בוקו חראם' ישנו ליד השוק המרכזי של באגה, במרחק של 700 מטרים בלבד ממקום מחבואי", הסביר גרמה. "יכולתי לראות בלילה את האורות שדלקו הודות לגנרטור שהם הפעילו. יכולתי לשמוע את קולות העידוד והצחוקים שלהם".

 

אנשי "בוקו חראם"  רדפו אחר תושבים וירו בהם למוות (צילום: AFP PHOTO / BOKO HARAM) (צילום: AFP PHOTO / BOKO HARAM)
אנשי "בוקו חראם" רדפו אחר תושבים וירו בהם למוות(צילום: AFP PHOTO / BOKO HARAM)

"למרבה המזל כמה מהחמושים נסוגו מהעיירה, אך עדיין נותרו בה עוד כמה. מספרם הצטמצם וזה הקשה עליהם לסייר בכל העיירה. זה פעל לטובתי. כשהם התחילו לבזוז את השוק וכל בית בעיר והעלו את השוק באש והתחילו לשרוף בתים החלטתי שהגיע זמני לעזוב את המקום לפני שיגיעו לכיווני".

 

במהלך הבריחה לשיחים נתקל גרמה בנווד מקומי וזה ייעץ לו לנוע מערבה כדי להימנע מהיתקלות עם אנשי "בוקו חראם". "האזהרה שלו הפחידה אותי, אך באותה עת גרמה לי להיות יותר נחוש לברוח. הודיתי לו והמשכתי הלאה", הוא אמר. "הגברתי את קצב הצעדים שלי ואז נתקלתי בארבע נשים. אחת מהן נשאה על גבה תינוק. הן אמרו לי שהן היו בין כמה מאות נשים שנעצרו על ידי 'בוקו חראם' ונכלאו בביתו של ראש המחוז שהפך למתקן כליאה לנשים". לדבריו, שלוש מהנשים הופרדו מהילדים שלהן.

 

גרמה סיפר שהוא המשיך בנתיב הבריחה שלו ושקצב ההליכה של הנשים היה "אטי מאוד". בסופו של דבר הם הגיעו לכפר קקנו. בסוף השבוע הוא עלה על אוטובוס והגיע לעיר מייד וגורי. "לעולם לא אשכח את החוויה הזו, ולעולם אהיה אסיר תודה לנווד שנתן לי עצה מצילת חיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הגיעו מאוחר מדי. חייל ניגרי בעיירה באגה
צילום: AFP
מומלצים