מרגישים חול בעיניים? אולי יש לכם "עין יבשה"
מגוון הסימפטומים שמתרחשים בגלל התסמונת הידועה "עין יבשה" עלול להטעות כל אחד. החל מעייפות, ערפול ראייה, דמעת יתר, גירוד, אודם בעין ותחושה כי יש לנו גרגרי חול בתוך העין. מומחה לרפואת עיניים ואופטומטריסט מסבירים את הסיבות להופעות התופעה ואת הטיפולים שיעזרו להתמודד
יובש בעיניים היא ההפרעה הכי נפוצה במחלות עיניים, יותר מבעיות עיניים אחרות. מטופלים מדווחים כי יובש בעיניים מפריע להם בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות: כ- 32% דיווחו על הפרעה לנהיגה בשעות הלילה, כ- 28% דיווחו על קושי בקריאה, כ- 18% דיווחו על קושי בצפייה בטלוויזיה ועוד.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
שכיחותה אמנם עולה עם הגיל, כלומר, ככל שמתבגרים שכיחות התופעה עולה. אבל ישנם גורמים סביביתיים שעלולים להקדים את הופעתה, כשאחד המרכזיים בהם הוא עבודה מול מסכים.
בנוסף, שינויים הורמונליים בגיל המעבר גורמים ליובש בעיניים. נתונים סטטיסטיים מראים כי כ- 30% מבני ה- 50 ומעלה סובלים מיובש בעיניים.
המסכים מייבשים את העיניים
אבל למה יש לנו צורך בדמעות? אחד התפקידים המרכזיים של שכבת הדמעות הוא לשמור על הקרנית לחה כל הזמן. "כשאנחנו ממצמצים אנחנו מחדשים את שכבת הדמעות", מסביר ד"ר יורם שוחט, מומחה לרפואת עיניים, עין טל, המרכז לרפואת עיניים מתקדמת.
"אחת הסיבות המובילות לתופעה היא שאנחנו נמצאים שעות רבות מול המסכים, אנחנו ממצמצים פחות". ואכן לפי סקר שנערך לאחרונה בקרב עובדי מסכים נמצא שרבים מהם התלוננו על מאמץ של העיניים, תחושת יובש, ראייה מטושטשת, כאבי ראש ועוד, בעקבות שעות עבודה מרובות מול מסכים שונים: מחשבים, טאבלטים, סמארטפונים וכד'.
אבל ישיבה מול מסכים היא רק אחת מהסיבות. ד"ר שוחט מסביר איזה סיבות נוספות שתורמות להופעת תופעת עין יבשה. "יובש באוויר בחדר שנמצאים בו שנובע בעיקר ממיזוג אוויר. בנוסף לכך, גם שינויים שחלים בעין או בעפעפיים עם הגיל".
בנוסף לכל אלה, גם נטילת תרופות מסוימות כמו למשל, רואקוטן, גלולות למניעת היריון, אנטי היסטמינים, טיפולי כימותרפיה, תרופות גלאוקומה, תרופות למחלות אוטואימוניות ועוד.
ולמרות התופעה הגורמת ליובש בעיניים, ובאופן פרדוקסלי לעתים מופיעים פרצי דמעות בניסיון של העיניים להתגבר על היובש.
קיראו עוד בערוץ בריאות העין
הגורם השני לעיוורון: כיצד מטפלים בגלאוקומה?
איך לטפל נכון בעדשות מגע? 10 עצות מה גורם ליובש בעיניים - ואיך לטפל בבעיהאיך מאבחנים?
אבי עבודי, אופטומטריסט, מסביר כי הוא נמצא לרוב בחזית האבחונים, כי "אם יש בעיות בעיניים אנשים קודם כל מגיעים לאופטומטריסט כי חושבים שיש בעיה רפואית".
הוא מסביר כי הסימנים שעשויים להצביע על כך כי יש לכם "עין יבשה" עלולים להטעות ולגרום לכם לחשוב כי יש לכם דלקת כמו למשל: עיניים צורבות ואדומות, דמעת יתר, ערפול ראייה ועייפות ורצון לעצום את העיניים.
"שכבת הדמעות מורכבת משלוש שכבות: השכבה הכי הפנימית שגורמת להיצמדות הדמעות לקרנית, החיצונית - מפחיתה התאיידות, ובאמצע - השכבה המימית", אומר עבודי. "כשאחת מהשכבות לא מתפקדת נוצר יובש בעיניים", הוא מסביר.
בנוסף, אנשים שמרכיבים עדשות מגע, סובלים מתופעות כמו אודם וצריבה בעיניים, שעלולים להיגרם עקב שימוש ממושך בעדשות מגע ללא לחות מספקת.
הטיפול המומלץ
הטיפול הנפוץ והיעיל כיום ליובש בעיניים הוא שימוש בטיפות לעין יבשה, אשר מקל על התסמינים וגם מקנה הגנה לעין החיצונית מפני נזקים שנגרמים בשל היובש.ד"ר שוחט מפרט איזה שיטות טיפול נוספות יעילות יעזרו להתמודד עם הבעיה:
תחליפי דמעות: דמעות מלאכותיות. המוסיפות לחות לעיניים, קיימים בשוק מבחר של תכשירים שנבדלים בהרכב הכימי ובדרגות צמיגות שונות.
שינוי תנאי הסביבה: לנסות לעשות הפסקות במהלך העבודה על המחשב, לקום במהלך העבודה ובאופן כללי לנסות ולצמצם את שעות הישיבה מול המחשב, גם אם מדובר בחלק מהעבודה השוטפת.
תוספי תזונה: המכילים אומגה 3 - הם מעודדים יצירת דמעות.
עיכוב ניקוז הדמעות: באמצעות ניתוח השתלת "פקקים" בצינורות הדמעות המנקזים את הדמעות ובכך גורמים לדמעות להישאר זמן רב יותר בעיניים.