מרקל לצד המוסלמים בעצרת בברלין: "לגזענות אין מקום כאן"
על רקע הפגנת הענק בדרזדן נגד האיסלאם והמהגרים באה הקנצלרית לחזק ידיהם בעצרת בשער ברנדנבורג: "במדינה חופשית כשלנו לא מנדים איש בגלל אמונתו". ניצולי "שארלי הבדו" הציגו בדמעות את גיליון האבל של מחר: "מוחמד שלנו בוכה ונחמד"
יום אחרי שאמרה כי האיסלאם הוא חלק מגרמניה, הכריזה היום (ג') קנצלרית גרמנית אנגלה מרקל כי ממשלתה תשתמש בכל הכלים העומדים לרשותה כדי להיאבק בחוסר הסובלנות ובאפליה. היא אמרה כי הניסיון לדחוק החוצה מהחברה קבוצות מסוימות הוא מעשה שראוי לכל גנאי מבחינה אנושית. הערב משתתפת מרקל בעצרת זיכרון בברלין לנרצחי מתקפת הטרור בפריז. אלפים הגיעו לעצרת הזו בשער ברנדנבורג כדי להשמיע קול נגד המפגינים נגד האיסלאם ברחבי גרמניה. ynet העביר את האירוע בשידור חי.
עוד חדשות בעולם :
- ראש עיר למוסלמים: עופו מכאן אם רע לכם
- אחדות רק בצרפת. מפגן נגד איסלאם בגרמניה
- קליפורניה: 40 חלו בגלל סם בלחם
- לא יושתק: מוחמד על שער "שארלי הבדו"
רק אתמול הפגינו 25 אלף איש נגד האיסלאם ומדיניות ההגירה המתירנית של גרמניה בעיר דרזדן שבמזרח גרמניה. הפגנות כאלה, בהובלת תנועת "פגידה" ("פטריוטים גרמנים נגד האיסלאמיזציה של המערב") נערכות מאז אוקטובר, ובשבועות האחרונים הן צברו תאוצה. הטבח בצרפת הביא אתמול למספר שיא במשתתפים בהפגנה המרכזית של "פגידה". ההפגנות הללו גוררות זה שבועות ארוכים גינויים מצד מרקל וראשי המערכת הפוליטית בגרמניה, שמכנים אותן גזעניות וחשוכות.
"מה שאנחנו צריכים לעשות הוא להשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותנו כמדינה חוקתית כדי להילחם בחוסר הסובלנות ובאלימות", אמרה היום מרקל בוועידה בברלין. קרוב ל-100 אלף איש השתתפו לפי הערכות בהפגנות שנערכו אתמול בגרמניה נגד הגזענות ונגד תנועת "פגידה" האנטי-מוסלמית, אבל התנועה הזו מציבה בפני מרקל אתגר פוליטי גדול. במפלגתה השמרנית יש מתנגדים למדיניות ההגירה של גרמניה, וחברים במפלגת הימין החדשה "אלטרנטיבה לגרמניה" (AFD) שכוחה הולך וגובר הודיעו על תמיכתם ב"פגידה".
"לאיזה איסלאם את מתכוונת בדיוק?"
סקר שנערך לאחרונה על ידי קרן Bertelsmann הראה ש-57% מהלא-מוסלמים בגרמניה חשים מאוימים על-ידי האיסלאם. הסקר הזה נערך עוד לפני מתקפת הטרור בפריז, שבה נרצחו בשבוע שעבר 17 בני אדם. בוועידה שנערכה עוד לפני העצרת הערב השמיעה מרקל את ההצהרה הקשה ביותר שלה עד כה נגד תנועת "פגידה" ותומכיה.
"דחיקתן של קבוצות אנשים אל מחוץ לחברה בגלל אמונתן היא דבר לא ראוי במדינה החופשית שבה אנחנו חיים. זה לא מתאים לערכים הבסיסיים שלנו. זה גם ראוי לכל גנאי מבחינה אנושית", אמרה מרקל. "לשנאת זרים, גזענות וקיצונות אין שום מקום כאן. אנחנו נלחמים כדי להבטיח שלא יהיה להן מקום גם בשום מקום אחר".
אתמול הצהירה מרקל במסיבת עיתונאים עם ראש ממשלת טורקיה אחמט דבוטאולו כי "האיסלאם שייך לגרמניה", ודבריה אלה עיטרו היום את שעריהם של עיתונים מובילים רבים במדינה. ההצהרה הזו גררה ביקורת מצד פוליטיקאים שונים, בהם וולפגנג בוסבאך ממפלגת הנוצרים-הדמוקרטים של מרקל. "לאיזה איסלאם היא מתכוונת?", שאל, "האם זה כולל את האיסלאם הפונדמנטליסטי והסלפי?", תהה. "לגרמניה יש מסורת תרבותית יהודית-נוצרית, לא איסלאמית".
בעצרת הערב בברלין אמר נשיא גרמניה, יואכים גאוק, שהצטרף למרקל ולמנהיגים דתיים אחרים בעצרת: "גרמניה הפכה מגוונת יותר בעקבות ההגירה - מבחינה דתית, תרבותית ונפשית. הגיוון הזה הפך את המדינה שלנו למצליחה, מעניינת ואהובה". ראש מועצת המוסלמים של גרמניה, איימן מייזק, הכריז על הבמה: "אני יהודי, אני מוסלמי". הוא הוסיף: "אנחנו עומדים יחד עבור גרמניה הפתוחה לעולם, עם לב גדול המוקיר את חופש הדעה, העיתונות והדת". גם מנהיגים נוצרים ויהודים דיברו בעצרת.
גרמניה סובלת מאחד משיעורי הילודה הנמוכים ביותר באירופה, ומתמודדת לכן עם סכנה של משבר דמוגרפי בעשורים הקרובים. לכן מעודדת ממשלת מרקל הגירה למדינה. בשנת 2013 עמד שיעור המהגרים לגרמניה על 437 אלף נטו, בעיקר ממזרח אירופה, והיה זה שיעור ההגירה הגבוה ביותר של גרמניה זה 20 שנה. גרמניה גם קלטה קרוב ל-200 אלף מבקשי מקלט בשנה שעברה, רבים מהם מסוריה הנקרעת על ידי מלחמת האזרחים. בגרמניה חיים כיום כארבעה מיליון מוסלמים, רובם ממוצא טורקי.
אנשי "שארלי הבדו" בדמעות: "לא מפחדים"
בינתיים, בצרפת ערכו הערב ניצולי מערכת העיתון הסאטירי "שארלי הבדו" מסיבת עיתונאים שבה הציגו רשמית את הגיליון שייצא לאור מחר, הגיליון הראשון שיראה אור מאז הטבח במשרדי המגזין שבו נרצחו 12 בני אדם ורבים אחרים נפצעו. במסיבת העיתונאים, שנערכה תחת אבטחה כבדה במשרדי העיתון "ליברסיון", אמר העורך הראשי של "שארלי הבדו", ג'ראר ביאר, כי את הגיליון שייצא לאור מחר, ובשערו קריקטורה מתריסה נוספת של הנביא מוחמד, יצרו אנשי המגזין "בכאב ובשמחה".
במסיבת העיתונאים נמסר כי העיתון ייצא לאור בתפוצה רחבה במיוחד - שלושה מיליון עותקים, שיתורגמו בין השאר לערבית ולטורקית. הקריקטוריסט לוז, שצייר את הקריקטורה שתופיע מחר בשער העיתון ובה נראה הנביא מוחמד אוחז בשלט שכבר הפך למפורסם Je suis Charlie, הסביר: "רצינו לצייר משהו שיגרום לכם לצחוק. זה לא עמוד השער שהעולם רצה. זה לא עמוד השער שטרוריסט היה רוצה - אין עליו טרוריסטים". הוא המשיך כשדמעות חונקות את גרונו: "יש עליו פשוט בחור (הנביא מוחמד) שבוכה. המוחמד הזה כל כך הרבה יותר
נחמד מהמוחמדים שהטרוריסטים מנופפים בהם. הוא סימפתי. תביטו בו, הוא בוכה".
הקריקטוריסט אמר כי הוא אינו חושש בעקבות פרסום הקריקטורה הזו, והשיב בשלילה. "אני סומך על האינטליגנציה של האנשים. לטרוריסטים עצמם פשוט אין חוש הומור". בסיום מסיבת העיתונאים זכו אנשי העיתון למחיאות כפיים. זמן קצר אחר כך הזהיר המופתי הכללי של מצרים, את אנשי "שארלי הבדו" מפרסום הקריקטורה החדשה של מוחמד, ואמר כי מדובר במעשה גזעני שיעורר שנאה וזעם בקרב מוסלמים ברחבי העולם.
ראש ממשלת צרפת, מנואל ואלס, אמר הערב כי ארצו נמצאת במלחמה נגד הטרור, וכי יש צורך בהגברת אמצעי הפיקוח והצעדים נגד טרור כחלק מהמלחמה באיסלאם הרדיקלי. ואלס אמר כי הוא רוצה לנקוט אמצעי מעקב חדשים על אסירים קיצונים, וכי ביקש משר הפנים להציג לו הצעות ביטחוניות חדשות בימים הקרובים. ואלס גינה באותה הזדמנות בתוקף את האנטישמיות, וקרא ליהודי צרפת להישאר במדינה.