הבנק העולמי הפחית תחזית הצמיחה העולמית
הבנק פסימי: צופה כי הכלכלה העולמית תצמח ב-3% השנה, לעומת תחזית של 3.4% ביוני האחרון. התחזית נרשמה למרות הצניחה במחירי הנפט, על רקע תחזיות מאכזבות באירופה ויפן. "הכלכלה העולמית בצומת מדאיגה"
הבנק העולמי מפחית את תשקיף הצמיחה הגלובלית, למרות הצניחה במחירי הנפט. הבנק העולמי הפחית אתמול (ג') את תחזית הצמיחה הגלובלית שלו לשנת 2015 ולשנה שאחריה, בעקבות תחזיות כלכליות מאכזבות בגוש האירו, יפן ובמספר מדינות מתפתחות גדולות, שמקזזות על הצניחה במחירי הנפט.
הבנק צופה כי הכלכלה העולמית תצמח ב-3% השנה, לעומת תחזית של 3.4% שנעשתה ביוני האחרון, כך על פי דו"ח ה- Global Economic Prospect של הבנק העולמי, המתפרסם פעמיים בשנה.
על פי התחזית, הצמיחה העולמית בשנת 2016 תעמוד על 3.3%, בניגוד לתחזית מחודש יוני שציפתה ל-3.5%. התחזית לשנת 2017 כבר צונחת ל-3.2%, על פי הדו"ח.
מנוע אחד לכלכלה הגלובלית - ארה"ב
על רקע הנתונים החלשים העכשווים בכלכלה העולמית, בדומה לתקופת המשבר הפיננסי הגלובלי של 2009-2007, כתב הכלכלן הראשי של הבנק העולמי, קאושיק באסו: "הכלכלה העולמית נמצאת בצומת מדאיגה. מדובר בנקודה המאתגרת ביותר מבחינת תחזית כלכלית".
על פי הבנק העולמי, סיכויי הצמיחה החזקים בארצות הברית ובבריטניה הבדילו אותן משאר המדינות העשירות, לרבות מדינות החברות בגוש האירו ויפן, שממשיכות לעמוד בפני כלכלות אנמיות וחששות מדיפלציה. "הכלכלה הגלובלית פועלת על מנוע אחד,... המנוע האמריקני", כתב באסו, "זה לא הופך את התשקיף לורוד במיוחד".
בין השווקים המתפתחים, ברזיל ורוסיה היו הגורמים החלשים במיוחד בתחזיות הצמיחה הגלובליות של הבנק העולמי, יחס עם סין, שנמצאת בהאטה מנוהלת במקביל להתרחקות שלה ממודל של צמיחה המונעת בידי השקעות. לדברי באסו, הצמיחה הכלכלית של הודו צפויה סוף סוף להדביק את שיעור הצמיחה של סין בשנה הבאה וב-2017, בקצב של כ-7%.
צניחת הנפט לא תחלחל במהרה לצמיחה
בדומה לגופים אחרים שפרסמו תחזיות, הבנק העולמי חוזה כי הצניחה של כ-60% במחירי הנפט הגלובליים מאז יוני של שנה שעברה, צפויה להיות גורם חיובי נקי עבור הכלכלה העולמית, תוך השפעה חיובית על מדינות המייצאות נפט.אך בעוד שהבנק העולמי צופה כי מחירי הנפט יישארו על רמה נמוכה השנה, הבנק מוסר כי לצניחה במחירים ייקח מספר שנים לחלחל אל תשקיף הצמיחה. זאת, במקביל לגידול בתנודתיות בשוק בטווח הקצר והפחתת ההשקעות בנפט לא קונבנציונלי כמו פצלי גז ונפט במים עמוקים.
ההשפעה המיידית של הירידה במחירי הנפט הגולמי על התשקיף העולמי של השנה היתה מוגבלת, עם תחזית לשיפור של 0.1% בשנה הקרובה, לדברי הבנק העולמי.
מחירי הנפט הצונחים עשויים להפעיל לחץ שלילי על האינפלציה ברחבי העולם. חששות מדפלציה, יחד עם התחזיות העגומות באופן כללי והמשכורות בארצות הברית שלא מצליחות לרשום צמיחה, עשויות לעודד את הבנק הפדרלי של ארצות הברית להגדיל את שיעורי הריבית בקצב איטי יותר מהצפוי, לדברי באסו.