שתף קטע נבחר
 

עסקת הגז: מצרים מאותתת בחיוב לישראל

למרות הקפאת עסקאות הגז בעקבות החלטת הממונה על ההגבלים העסקיים, מצרים לא מאבדת תקווה. שר הנפט המצרי אמר כי ייבוא גז טבעי מישראל נלקח בחשבון. מנגד, ירדן מביעה מורת רוח מהעובדה שהעסקה מול ישראל שהייתה כבר אמורה להיסגר לא יוצאת לפועל. תמונת מצב

איתות מפתיע מקהיר בנושא ייבוא הגז הטבעי מישראל: למרות שההתמקדות בחודשים האחרונים היא בעסקת הגז בין ירדן לישראל, גורם ממשלתי מצרי אומר היום בפומבי כי האפשרות של ייבוא גז למצרים מישראל באה בחשבון.

 

על רקע משבר האנרגיה החמור במדינה שרק הולך ומחמיר נשאל שר הנפט המצרי, שריף איסמאעיל, בראיון למגזין מצרי האם יש אפשרות שמצרים תייבא גז טבעי מישראל, וענה בפתיחות לא אופיינית: "כל דבר בא בחשבון. מה שיועיל לאינטרס של מצרים ומה שיועיל לאינטרס של כלכלת מצרים ותפקידה האזורי הוא יהיה האלמנט הדומיננטי בהחלטה לייבא גז מישראל".

 

כתבות נוספות בנושא גז טבעי :  

 

מצרים כאמור סובלת ממשבר אנרגיה על רקע הסובסידיה הגדולה לדלק שגורמת לכך שהמדינה הענקית הפכה ממקור לאנרגיה למייבאת אנרגיה מבחוץ בשנים האחרונות. נכון להיום מול המצרים עומדים על הפרק שלושה חוזים שהצד המצרי מעוניין לקיימם. אך ההמתנה כרגע היא לממשלת ישראל. עסקה אחת (30 מיליארד דולר) היא בין מאגר לווייתן למתקן הנזלה (הפיכתו של גז רגיל לנוזל ואז ניתן לשנע אותו בספינות ולמכור אותו ביוקר באסיה) של חברת 'בריטיש גז' בסיני. העסקה השנייה היא עם חברת 'יוניון פנוסה' הספרדית (כ-20 מיליארד דולר) עם מאגר תמר. אותה חברה גם כן מחזיקה במתקן הנזלה קטן יותר באותו אזור. עם שתי החברות יש כבר מזכרי הבנות חתומים עם חוזה ל-15 שנה.

מאגר תמר (צילום: אלבטרוס) (צילום: אלבטרוס)
מאגר תמר(צילום: אלבטרוס)

העסקה השלישית שעומדת על הפרק היא של מאגר תמר עם חברת 'דולפינוס'. אותה עסקה מיועדת ממש לשוק המצרי המקומי והשוק התעשייתי - מפעלים גדולים ותחנות כוח. אותה עסקה (הסכם ל-7 שנים) למעשה מתבססת על הצינור 'EMG', הצינור של עסקאות הגז הקודמות שמגיע לאל-עריש ומשם לתוואי שפוצץ על ידי הבדואים המקומיים. על רקע ההתפתחויות האחרונות, כרגע קידומה של העסקה עומד בסימן שאלה ובינתיים הצד המצרי קונה גז נוזלי מארצות אחרות כמו אלג'יריה אבל במחירים לא משביעי רצון.

 

הצהרתו של שר הנפט המצרי סוקרה באופן טבעי בהרחבה בתקשורת המצרית והערבית וגורם במשרד הנפט ששוחח עם אחד מאתרי החדשות במצרים הסביר כי הממשלה פועלת לייצא גז באופן שמשרת את האינטרס הלאומי כדי לענות על צרכי הפיתוח והצמיחה הכלכלית. אותו גורם שהתראיין בעילום שם טען כי יש שלושה תנאים לייבוא גז מישראל: 1. אישור ממשלתי. 2. שיהיה לכך ערך מוסף עבור הכלכלה המצרית. 3. הסרת התביעות של משקיעים זרים לגופים בינלאומיים בתחום הגז נגד ממשלת מצרים.

 

ומה לגבי ירדן?

בעניין עסקת הגז עם ירדן שמעוכבת על רקע ההחלטה של הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיוויד גילה, גורם ירדני חשף כי ישנה מורת רוח בצד הירדני מההתפתחויות האחרונות. הועברו תהיות בנושא לצד הישראלי על רקע הצורך של ירדן במציאת פתרון למחירי החשמל והחימום שרק הולכים ועולים. מי שמנסה לגשר בתווך הוא הממשל האמריקני שמפעיל לחץ להוצאה לפועל של העסקה שהייתה אמורה כבר להיסגר בשבועות האחרונים.

 

כזכור, גילה הודיע כי הוא נסוג מההסכם שגיבש בעבר, והוא נוטה שלא לתת פטור מהסדר כובל לשותפות הגז לוויתן. משמעות הצעד היא שגילה ימליץ לבית הדין לפרק את שותפות לוויתן, כלומר או לכפות מכירה בנפרד כך שכל שותף יהיה אחראי על חלקו במאגר, או שחלק מהשותפים שם - בעיקר דלק ונובל אנרג'י - ימכרו את חלקם לצד ג' והוא יהווה שחקן חדש במשק, כשזה שיוכל להתחרות על חוזים ולהוות משקל שכנגד למונופול הגז הקיים מאגר "תמר". בעקבות החלטתו של גילה, הוקפאו כלל העסקאות והמגעים בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס, באדיבות נובל אנרג'י
התקנת אסדת קידוח גז מאגר תמר גז טבעי אסדה קידוחי הגז
צילום: אלבטרוס, באדיבות נובל אנרג'י
מומלצים