שתף קטע נבחר

 

איור מוחמד: 'תגובה מושלמת' או 'סכנת חיים'?

בטורקיה חסמו גישה לאתרים שפרסמו את הציור, באיראן אמרו שזו הצהרת מלחמה. הגיליון החדש של העיתון שהפך בנסיבות טרגיות למדובר בעולם מעורר תגובות עזות בקרב מוסלמים, שמקווים שחופש הביטוי לא יעמוד במבחן רגיש פעם נוספת: "מסכנים חיים כשמתגרים במחבלים"

לפני שבוע היה "שארלי הבדו" עיתון שבקושי מוכר מחוץ לצרפת, עם 60 אלף עותקים שנמכרו מכל גיליון. אתמול (יום ד'), שבוע לאחר הטבח, נמכרו יותר משלושה מיליון עותקים של הגיליון הראשון אחרי מתקפת הטרור במשרדי המערכת בפריז.

 

עוד חדשות בעולם:

תיעוד ראשון מהמרכול היהודי בפריז

סוף לרצח לבקנים? טנזניה נלחמת במכשפות

ילדי רחוב בכלובים לקראת ביקור האפיפיור

 

קוראים בצרפת גדשו את דוכני העיתונים, וחלק מעיתוני היבשת פרסמו גם כן את הקריקטורות של "שארלי" כאות סולידריות. אלא שההחלטה להציג את הנביא מוחמד על העטיפה, מחזיק שלט "אני שארלי" כשמעליו הכיתוב "הכול נסלח", הכעיסה מוסלמים רבים שלטענתם מדובר בעלבון נוסף לדתם.

 

תור ענק לרכישת העיתון החדש בפריז (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תור ענק לרכישת העיתון החדש בפריז(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

רבים מהמוסלמים טוענים שאמונתם אוסרת על הצגה כלשהי של הנביא, והגיבו בחרדה ובזעם לתמונת השער האחרונה. כמה מהם הרגישו תחושת הזדהות עם אנשי "שארלי הבדו" לאחר המתקפה, בזמן שאחרים חששו שהקריקטורה הנוכחית תגרום לאלימות נוספת.

 

באיראן אמר האייתוללה נאסר מקארם-שירזי כי פרסום תמונה נוספת של מוחמד "שקול להכרזת מלחמה על כל המוסלמים". ממשרד החוץ בטהרן נמסר כי הגיליון החדש הוא "התגרות ברגשות המוסלמים ברחבי העולם, ויכול להצית להבה של קיצוניות אכזרית". שר החוץ מוחמד ג'וואד זריף הגיב בצורה מתונה יותר. "אם לא נכבד אחד את השני יהיה מאוד קשה בעולם של השקפות שונות, תרבויות שונות וציוויליזציה", אמר.

 

דאעש: "עוד קריקטורה - מעשה מטופש מאוד"

בלבנון מסר ארגון חיזבאללה כי הצגתו של מוחמד היא "התגרות ברגשות של יותר ממיליארד וחצי מוסלמים ברחבי העולם, ותורמת באופן ישיר לתמיכה בטרור, לפנאטיות ולקיצוניות". תנועת האחים המוסלמים בירדן אמרה כי בתום תפילות יום השישי היא תערוך הפגנה בעמאן בתגובה לשער העיתון. ארגון דאעש מסר בהודעה ברדיו באזורים בעיראק ובסוריה שנמצאים בשליטתו: "'שארלי הבדו' שוב מפרסם קריקטורות שמעליבות את הנביא מוחמד וזה מעשה מטופש מאוד".

חיזבאללה: "תורם לתמיכה בטרור ובקיצוניות" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חיזבאללה: "תורם לתמיכה בטרור ובקיצוניות"(צילום: EPA)
  

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

עבאס שומאן, שייח' בכיר במסגד א-אזהר המשפיע בקהיר, אמר כי התמונה החדשה מהווה "אתגר בוטה לרגשות המוסלמים שאוהבים את העיתון". לדבריו, המוסלמים צריכים להתעלם מתמונת השער ולהגיב ב"סובלנות, סלחנות ושפיכת אור על סיפורו של הנביא שלנו. תגובה זועמת לא תפתור את הבעיה ובמקום תוסיף למתח ולפגיעה באיסלאם". המופתי של ירושלים, מוחמד חוסיין, אמר כי הקריקטורה היא "עלבון לשני מיליארד מוסלמים ברחבי העולם".

 

טורקיה חסמה אתרים שמציגים את האיורים

טורקיה היא אחת המדינות היחידות שבהן רוב מוסלמי שהציגה איורים של "שארלי הבדו", אך ההחלטה הזו העלתה את המתח. בית

משפט בדרום המדינה הורה לחסום את הגישה לאתרים שמציגים את תמונת השער של הנביא מוחמד, והמשטרה תגברה את האבטחה מחוץ לבית הדפוס של עיתון שהדפיס חלק מהאיורים שמופיעים בשאר הגיליון. מחוץ למשרדי העיתון Cumhuriyet באנקרה מחתה קבוצה קטנה של סטודנטים פרו-איסלאמיים על פרסום חלק מהתמונות, שהובילה לתגבור האבטחה גם מחוץ למערכת העיתון.

הפגנה מחוץ למשרדי העיתון שהציג חלק מהתמונות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה מחוץ למשרדי העיתון שהציג חלק מהתמונות(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הגיליון האחרון של "שארלי הבדו" היה סחורה חמה גם בניו יורק, שם הביקוש היה גדול. "זה מה שאני עושה כל היום", אמר עמי פאטל, בעל חנות העיתונים "מגזינים מסביב לעולם" ליד טיימס סקוור. "הטלפון מצלצל כל דקה", סיפר עמי רגע לפני שיחה נוספת שבה נשאל אם הגיליון כבר הגיע לחנות. גם במקומות אחרים בתפוח הגדול שמוכרים את העיתון היה ביקוש עצום. אפילו מחלקת התרבות של שגרירות צרפת סיפרה שאין לה עותקים נוספים.

 

הנחיות למוסלמים בבריטניה: "להישאר רגועים"

המועצה ליחסים אמריקניים-איסלאמיים מסרה כי "כמו של'שארלי הבדו' הייתה את הזכות לפרסם כך לנו יש את הזכות לערער בצורה שקטה על התדמית השלילית של האישים הדתיים שלנו". הארגון לשיתוף פעולה איסלאמי, גינה את הגיליון החדש וכינה אותו כ"חוצפה בורות וטיפשות". לדברי הארגון "חופש הדיבור לא חי להפוך לחופש שנאה".

 

בבריטניה פרסמה המועצה המוסלמית הנחיות למוסלמים בממלכה כיצד להגיב לגיליון החדש, ואמרה שהיא מכירה בכך שהם חשים "פגועים וכועסים". בהודעת המועצה נכתב כי "התגובה שלנו חייבת להיות השתקפות של האופי העדין והרחום של הנביא. המטרה שלנו היא לא להבליט את הקריקטורות באמצעות תשומת הלב שלנו. המוסלמים חייבים להישאר רגועים ושלווים בדבריהם ובמעשיהם".

 

יחיא עדל איברהים, אימאם מאוסטרליה, כתב למאה אלף העוקבים שלו בפייסבוק גם כן ללמוד מסיפורו של מוחמד. "התגובה שלנו חייבת לשקף את תורתו של מי שאנחנו אוהבים וכעסנו בשמו - סבלנות עדינות ורחמים".

 

"אתם מתגרים במחבלים צמאי דם"

"התחושה הראשונית שלי הייתה שהשער הוא תגובה כמעט מושלמת לטרגדיה", אמר חוסיין ראשיד, פרופסור ללימודים אסלאמיים באוניברסיטת חופסטרה בניו יורק. "הם לא מפסיקים להראות את מוחמד, מתרגלים את זכויות חופש הביטוי שלהם. באותו זמן המסר מטלטל ובתקווה הוא יפחיד את הזעם שמכוון לקהילות המוסלמיות בצרפת".

 

רבים ברחובות המזרח התיכון חושבים כי עכשיו זה הזמן להתקדם. "לקריקטורות האלה אין משמעות, הן לא צריכות להשפיע עלינו. אנחנו כמוסלמים גדולים וחזקים יותר מקריקטורה. אסור לנו לשים לב, ואם אנחנו מגיבים אנחנו צריכים להגיב במילה מול מילה, ובקריקטורה מול קריקטורה", אמר סמיר מחמוד, מהנדס בגמלאות מקהיר. עימאד עוואד, נוצרי מקהיר, אמר כי הוא מבין את הכעס של השכנים המוסלמים שלו אך מקווה שלא תהיה התקוממות נוספת.

 

"אני דוחה לחלוטין את האיורים של מוחמד שפורסמו בכל מקום, אבל הם קיבלו את ההחלטה שלהם, בכל זאת לעשות את זה שוב, כדי להראות שהחופש שלהם לא השתנה", הוא אמר. "עכשיו, אחרי שהם הבהירו את הנקודה שלהם, אני באמת מקווה שזו הפעם האחרונה שהם יעשו את זה. אני לא חושב שזה יוביל לעוד אלימות, אבל הם פספסו הזדמנות להניח לנושא הזה בעבר ולהתקדם".

 

"אתם מסכנים חיים של אחרים כשאתם מתגרים במחבלים משוגעים וצמאי דם", אמר מנגד חמאד אלפרחאן, רופא כווייתי בן 29. "אני מקווה שזה לא יוביל לעוד מתקפות. העולם כבר מתאבל על קורבנות רבים שמתו בשם הדת". חסן נחולי, בעל מכולת בעיר צידון שבלבנון, אמר כי גם אנשי המגזין וגם המחבלים טעו. "לא מותר לרצוח אבל גם לא מותר להשפיל מיליארד מוסלמים", הוא טוען. המאייר המצרי מכלוף אמר כי הוא "בעד אומנות ונגד הרג. הלוואי שאללה יסלח לכולם".


פורסם לראשונה 15/01/2015 00:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"אני שארלי". איור מוחמד בשער
צילום: AFP
מומלצים