זרקתם פחות אשפה - תשלמו פחות ארנונה
המשרד להגנת הסביבה מתכוון להפעיל מערכת שמסוגלת לשקול את הפחים לפני ריקונם למשאית הזבל. הפיילוט יופעל בשכונה חדשה בקריית גת
זרקתם יותר זבל מהשכן? תשלמו יותר ארנונה. מחזרת? תשלם פחות. שיטה חדשה, שתופעל בקרוב כפיילוט בישראל, תשקול את הזבל שאנו זורקים לפח האשפה ומי שיזרוק פחות ישלם ככל הנראה פחות ארנונה.
עוד בכלכלה ירוקה :
30 מטר מתחת לת"א: נשלמת חפירת המנהרה
700 גרם בשבוע: הישראלים ממחזרים יותר
ניו-יורק אוסרת השימוש בכלים מקלקר
בשכונה החדשה שהחלה להיבנות בקריית גת תופעל טכנולוגיה חדשה, שתאפשר לרשות המקומית ולמשרד להגנת הסביבה לנטר אחר כמויות הפסולת שזורק כל אזרח, בכל שכונה.
מדובר במערכת לניטור וניהול הטיפול בפסולת, המסוגלת לתכנן ולפקח על ביצוע איסוף האשפה בעיר: היא מבצעת זיהוי של הפחים בזמן הרמתם וריקונם לתוך משאית הזבל על פי מיקום ושקילת האשפה תוך כדי הנפה. הטכנולוגיה גם מנטרת את רמת האשפה במכלים הטמונים בקרקע ומתריעה על פחים הדורשים פינוי.
להדגמה איך המערכת פועלת:
הטכנולוגיה אמורה לעודד את האזרחים למחזר, בזמן שכיום אין להם כל תמריץ כלכלי לעשות זאת. "בערים בגרמניה המערכת שמנטרת כמה פסולת אתה זורק משקללת את זה בחשבון הארנונה שלך", מסביר גיא סמט, מנהל מחוז דרום במשרד להגנת הסביבה. "היעילות במיחזור הפסולת עולה כשהפסולת שאתה זורק משתקללת בחשבון המסים. אנחנו רוצים להגיע למצב שהאזרח משלם על מה שהוא זורק".
סמט הוסיף כי היום כולם משלמים את אותה ארנונה, לא משנה כמה אשפה זורקים לפחים. "משפחה בעלת הכנסה גבוהה יותר מייצרת יותר פסולת ואילו משפחה בעלת הכנסה נמוכה זורקת פחות פסולת. אבל שניהם משלמים אותו דבר. איכות הסביבה מתחברת לצדק חברתי", הוא אמר.
השימוש בטכנולוגיה החדשה יכולה לחסוך מאות מיליוני שקלים והמעקב אחר חברות פינוי פסולת יכול למנוע נזקים. לדוגמה, עלות הנזקים הכוללת משפכים חריגים - שיכולים לנבוע מקבלן שפינה את השפכים במקום לא מורשה - עומדת על כ- 503 מיליון שקלים בשנה.
בערים בגרמניה שבהן הטכנולוגיה נמצאת בשימוש, חוסכת הרשות עשרות אחוזים על פינוי פסולת. בעיר ליפציג עלות פינוי האשפה לאזרח הוא כ-480 שקל והוא מייצר כ-130 קילו אשפה לשנה. ואילו בעיר דיסלדורף, שמתנהלת ללא מערכת ניהול אשפה, העלות היא כ- 2,110 שקל והאזרח מייצר 217 קילו אשפה בשנה. בברלין, ששם המערכת אינה פועלת, מייצרים 321 קילו אשפה לשנה ועלות הפינוי היא 1506 שקל.
אורי מישון, מנכ"ל חברת "אקו2סנס", המפעילה את מערכת השליטה והבקרה המיוצרת על ידי חברת 'MOBA' הגרמנית, מציין כי המערכת החלה לפעול לראשונה בשנת 1992 בגרמניה ומאז היא מופעלת בכמה מדינות באירופה.
"זה נשמע כמעט דמיוני שזה יקרה גם בישראל, אבל זה כבר קורה באירופה ובאסיה", אמר מישון. "מחקרים מראים שתימרוץ כלכלי גורם לנו למחזר ומפחית בעשרות אחוזים את כמות הפסולת. בגרמניה בלבד מחוברים למערכת מעל ל-7 מיליון פחי אשפה".
הדבר גם יעודד שקיפות אצל קבלני הפינוי, שכיום יכולים לעשות כמעט ככל העולה על רוחם. במשרד להגנת הסביבה מקווים כי עם כניסת המערכת לשימוש מלא בערים ובמועצות האזוריות והמקומיות תחום ניהול האשפה יהפוך שקוף ויעיל יותר.
מלבד המעקב אחר הטיפול בפסולת בידי קבלני פינוי האשפה מאפשרת המערכת לרשות המקומית לאסוף
נתונים בזמן אמת אודות מאפייני ייצור הפסולת בבתי האב ברשות ובכך לבצע סקרי אשפה באופן שוטף.
כך, למשל, תוכל הרשות המקומית לדעת כמה פסולת הופרדה בבתים? מה איכות ההפרדה? האם בשכונה מסוימת התושבים מפרידים פסולת למיחזור יותר משכונה אחרת בעיר ? האם ישנם פחים מיותרים ברחוב מסוים? נתונים אלה מאפשרים בין השאר לגופים הממונים על יישום מדיניות צמצום הטמנת הפסולת מעקב אחר היעדים.
סגן השר להגנת הסביבה, ח"כ אופיר אקוניס, אמר: "מהפכת המיחזור עולה שלב. בעתיד הקרוב התושבים לא יזרקו כסף לפח: מי שימחזר יחסוך. אין סיבה שישראלים המקפידים על הפרדת פסולת ומייצרים פחות זבל ישלמו כמו מי שמזהם בלי חשבון".