גרוניס בפסיקה האחרונה: דיראני לא יוכל לתבוע את ישראל
בתום כהונה בת שלוש שנים יוחלף היום נשיא בית המשפט העליון במרים נאור. לפני כן נפרד גרוניס מהכיסא בתיק שעסק בכוונה של מנהיג הטרור הלבנוני לתבוע בגין עינויים שעבר בישראל
באולם ג' בבית המשפט העליון מתקיים הבוקר (ה') אירוע הפרישה של הנשיא היוצא אשר גרוניס, אשר מסיים את כהונתו לאחר כשלוש שנים. האירוע התקיים לאחר הקראת פסק הדין האחרון של גרוניס, שבו קבע שלמוסטפא דיראני, מנהיג הטרור הלבנוני שטוען שעונה בעת כליאתו בארץ, אין זכות לתבוע את ישראל.
בדיון בערעור הפך השופט גרוניס החלטה קודמת של בית המשפט העליון בנושא, שקיבלה דרישה של דיראני לקבל פיצויים על אונס ועינויים. גרוניס הסביר כי במקרה זה יש להחיל את הכלל המשפטי שלפיו אין מבררים תביעתו של אויב בעת מלחמה.
פסק הדין ניתן ברוב של ארבעה שופטים מול שלושה. דעת הרוב כללה את גרוניס, המשנה לנשיא מרים נאור, והשופטים אליקים רובינשטיין וחנן מלצר. זאת, כנגד דעתם השופטים סלים ג'ובראן, יורם דנציגר וניל הנדל.
השופט גרוניס: "דלתות בית המשפט היו פתוחות בפני דיראני כל עוד שהה במעצר בישראל. כפי שפורט לעיל, הוא ניצל זכות זו מספר פעמים, והמשך מעצרו ותנאי מעצרו נדונו לא אחת בבתי המשפט. עתירות שונות של דיראני לגבי תנאי מעצרו אף נתקבלו. זאת ועוד, גם תביעתו האזרחית התבררה כל עוד שהה במעצר בישראל, ואילו דיראני לא היה חוזר לפעילות טרור לאחר שחרורו, תביעתו הייתה ממשיכה להתברר (מאחר שלא קיימת מלחמה פורמלית בין ישראל ללבנון).
"אולם מששוחרר דיראני ממעצר ושב לשורותיו של ארגון טרור ששם לו למטרה להביא לפעול נגד המדינה ואף להביא להשמדתה, משתנה התמונה... אין לדיראני על מי להלין אלא על עצמו. נפלא בעיניי כיצד יש להתיר לדיראני - בעת שהוא פועל נגד המדינה ופועל להשמדתה - להשתמש במוסדותיה".
גרוניס: "לא כולנו מרחביה"
באירוע הפרידה השתתפו בין השאר היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה וינשטיין, המשנה לנשיא בית המשפט העליון והנשיאה הנכנסת השופטת מרים נאור. גרוניס אמר בנאום הפרישה: "בשנים האחרונות נשמעים בשיח הציבורי קולות הקוראים לצמצם את כוחו של בית המשפט העליון. לשיטתי אין כל סיבה מוצדקת להגביל סמכויותיו. מובן שהכנסת כרשות מכוננת רשאית לשרטט את מאפייניו של המשפט החוקתי בישראל. אולם עליה לעשות כן באחריות בזהירות רבה ומתוך הבנה עמוקה של יסודות המשטר דמוקרטי. אנו השופטים יושבים בתוך עמנו וכמובן שאיננו חסינים מביקורת. אך יש לערוך הפרדה מוחלטת בין הביקורת שאפשר להשמיע על פסק דין זה או אחר, לבין החשיבות שבשמירה על בית המשפט העליון עצמו וסמכויותיו".
בנאומו דחה את הביקורת על שיטת מינוי השופטים: "אומר אני את הדברים הללו על רקע ביקורת נוספת שאינה מוצדקת המוטחת מדי פעם בשיטת מינוי השופטים. כוונתי היא לטענה כי השופטים נבחרים בשיטה של 'חבר מביא חבר' או שהשופטים של בית המשפט העליון כולם משכונת רחביה בירושלים. כוונת הדוברים היא כי שופטי בית המשפט הזה עשויים מקשה אחת. יטען הטוען שאף אותי יש לראות כמי שבא מרחביה וזאת אך מן הטעם וכאן אגלה לכם סוד שהוריי זכרונם לברכה נישאו זה לזו ברחביה. ועוד 'הוכחה' ניצחת לטענה זו: השופטת מרים נאור הנכנסת היום לתפקיד הנשיאה מתגוררת בשכונת רחביה. ובכן, טענות אלה אין בהן ממש. שיטת מינוי השופטים בישראל היא מהמוצלחות בעולם ואין מקום לשנותה ובוודאי שאין כל צידוק לשנות את הרכב הוועדה לבחירת שופטים".
נאור: "נמשיך לרתום אותך למשימות"
נאור שיבחה את הנשיא היוצא על פעולותיו לייעול פעולות בתי המשפט ושיפור השירות לציבור. "הן דרכו הניהולית שבאה לידי ביטוי הדגשה יתרה בתקופת נשיאותו והן דרכו השיפוטית אפיינו מאז ומתמיד את הגישה של שיפור השירות לאזרח", אמרה.
בסיכום נאומה פנתה לשופט גרוניס: "אשר היקר, אנו נפרדים ממך היום כנשיא וכשופט. אין אנו נפרדים ממך כחבר. אנו מוקירים לך תודה על שנים רבות של עשייה למען הציבור ועל תרומתך לקידום המשפט הישראלי ולפיתוחו. אנו מבקשים את רשותך ואת רשותם של בני משפחתך להמשיך לרתום אותך למשימות שונות כדי שתוכל לתרום למערכת מכישוריך. לצד זאת אנו מאחלים כי כעת יבואו שנים שקטות מעט יותר, ואותן תוכל לבלות במחיצתם של בני משפחתך וחבריך. כל טוב לכם, אשר ורינה, לקראת הפרק החדש בחייכם".
בנוסף יישא השופט גרוניס עצמו נאום פרישה. אחר הצהריים יתקיים בבית הנשיא טקס ההשבעה של נשיאת בית המשפט השלום החדשה נאור.
היועמ"ש וינשטיין אמר בטקס הפרישה: "הנשיא גרוניס שירת את הציבור נאמנה שנים רבות. הוא ראה בכך שליחות. הוא מונחה רק על ידי מקצועיותו, חוכמתו הטובה, ניסיונו ומצפונו. אני סבור כי הציבור בישראל חב לו הרבה".
עו"ד וינשטיין התייחס לגישת הריסון של גרוניס המתנגדת לאקטיביזם השיפוטי ואמר: "יהיה מי שיסכים עם גישה זו ויהיה שיחלוק עליה, אך אין חולק שיש מקום לגישה זו בשיח המשפטי".
הקריירה השיפוטית של גרוניס החלה בספטמבר 1988 כאשר מונה לכהן כשופט בבית המשפט המחוזי בבאר שבע. באוקטובר 1996 עבר לכהן בבית המשפט המחוזי בתל אביב.
תחילת דרכו בבית המשפט העליון הייתה בחודש אפריל 2002, אז מונה לכהונה בפועל לתקופה של שנה. ביוני 2003 מונה לכהן כשופט של בית המשפט העליון, ובפברואר 2012 נתמנה לנשיא.