שתף קטע נבחר

 

המדריך המלא: כל מה שאתם צריכים לדעת על גני ילדים

מה ההבדל בין גן פרטי לגן של התמ"ת? מי מפקח על המשפחתונים? ומאיזה גיל אפשר לרשום לגני עירייה? ההרשמה לגני הילדים נפתחת בימים אלו - והורים רבים מוצאים את עצמם מבולבלים. הכנו עבורכם מדריך מיוחד עם כל המידע שחשוב שתדעו

ההרשמה לגנים ולמעונות נפתחת, והורים לפעוטות וילדים חשים פעמים רבות מבולבלים. מה ההבדל בין גנים של התמ"ת לבין גנים פרטיים? מי מפקח על כל אחד מהם? והאם גני עירייה באמת לא עולים כסף? כדי להפחית את הבלבול הכנו עבורכם מורה נבוכים - עם כל התשובות.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

1. משפחתון

גילאים: לרוב שלושה חודשים עד שנתיים. בדרך כלל במשפחתון תהיה חלוקה לשתי קבוצות, על פי התאמת גיל הפעוט: קבוצה אחת בה יהיו פעוטות בגילאי שלושה חודשים עד שנה וקבוצה שנייה בה יהיו קטנטנים בגילאי שנה-שנתיים.

 

שעות פעילות: על פי החלטת המטפלת. לרוב טווח השעות הינו מ-7:00 עד 17:00. ישנם משפחתונים בהם ניתן להשאיר את הפעוט למשך שעות נוספות (תמורת תשלום).

 

עלות: המחיר לחודש במשפחתון פרטי נע החל מ-2000 ועד 3500 שקלים.

 

מספר מטפלות ביחס לילדים: נקבע על ידי מנהלת המשפחתון. אין פיקוח, ולכן אין המלצה קבועה בתקנות או בחוק.

 

מבנה: ברוב המקרים המשפחתון יתקיים בבית פרטי. זה יכול להיות דירה או וילה עם חצר.

 

תכנים: לגילאי שלושה חודשים עד שנה הפעילות תהיה בעיקרה משחקים ופעילות מוטורית, השמעת מוסיקה ושירים, הקראת סיפורים ועוד. הפעילות לגילאי שנה-שנתיים תעסוק בעיקר במוטוריקה, תנועה, מוסיקה ויצירה.

 

פיקוח: על הפעילות בסקטור הפרטי אין פיקוח ממשלתי/ציבורי מוגדר.

 

מה חשוב לדעת ולבדוק? חשוב לבדוק שהמקום מתאים לצרכי תינוקות ולפעוטות ולודא כי הוא נקי ומוגן, לבדוק את נושא התזונה (האם האוכל מוכן במקום או מובא מבחוץ) ותנאי שינה. כמו כן חשוב לבדוק כי גם אם המשפחתון נמצא בדירה או בבית ללא גינה המטפלת מוציאה את הילדים לטיול בחוץ (כשמזג האוויר מאפשר זאת, כמובן). כמו כן חשוב לבדוק שבמקום יש יציאת חירום, ממ"ד ומטף לכיבוי אש. כדאי גם לברר עם הורים אחרים על יחס המטפלת לילדים ובכלל על המשפחתון.

 

2. גן פרטי

גילאים: שלושה חודשים עד ארבע שנים עד ארבע

 

שעות פעילות: הגנים הפרטיים פועלים לרוב במתכונת יום ארוך (לפחות עד השעה 16:00 בימי חול).

 

מחירים: המחיר לחודש לגן פרטי נקבע על ידי בעלי הגן, לרוב על פי הביקוש והמחירים באזור. המחיר נע החל מ-1,800 שקלים ועד 3,500 שקלים.

 

מספר מטפלות ביחס לילדים: לגילאי שלושה חודשים עד שנתיים בגן פרטי: לרוב מטפלת אחת על כל שלושה-ארבעה תינוקות. היחס בין מטפלת לילדים בגילאי שנתיים עד ארבע יהיה לרוב אחת על כל שישה-שבעה ילדים. היחס בין מטפלת לילדים בגילאי ארבע עד שש יהיה ברוב המקומות אחת לכל עשרה ילדים.

 

מבנה: לרוב מדובר במבנה פרטי בתוספת חצר

 

תכנים: חינוכיים ופדגוגים: עונות, חגים ומועדים, בין החגים, נושאים שנתיים. לרוב גם יש בגנים הפרטיים חוגים לילדים, כגון תנועה, מוזיקה, ועוד.

 

פיקוח: אין. עד היום לא עבר חוק המסדיר את הפיקוח על גני הילדים הפרטיים.

 

מה חשוב לדעת ולבדוק? חשוב לברר מהם התכנים המועברים, מהו סדר היום, תזונה (מה הילדים אוכלים בארוחת הבוקר והצהרים, והאם יש מבשלת במקום או שמביאים את האוכל מבחוץ), האם המקום נראה נקי וממוגן, האם יש אבטחה בכניסה לגן, אלו מתקנים יש בחצר ומהי רמת בטיחות הן של המתקנים והן של הגן.

גני ילדים. אין פיקוח על הגנים הפרטיים (צילום ארכיון: יריב כץ) (צילום ארכיון: יריב כץ)
גני ילדים. אין פיקוח על הגנים הפרטיים(צילום ארכיון: יריב כץ)

 

3. מעונות יום בפיקוח משרד הכלכלה (התמ"ת)

גילאים: מעונות יום מוכרים בהם שוהים תינוקות ופעוטות מגיל שלושה חודשים עד 2.8 שנים. המעון מפוקח על ידי משרד הכלכלה מכוח חוק הפיקוח על המעונות התשכ"ה . 

 

שעות פעילות: 7:00 עד 16:00 בימי חול. בימי ו' וערבי חג שעות הפעילות משעה 7:00 עד 13:00. במטרה לאפשר לאמהות להשתלב בעבודה בהתאם לדרישות שוק התעסוקה, מעונות מסוימים יפעלו גם עד השעה 17:00 על פי ביקוש ההורים או דרישות משרד הכלכלה.

 

מחירים: בגנים שבהם יש עודף ביקוש על היצע מתקיימות ועדות קבלה שמפוקחות על ידי משרד הכלכלה. לאחר שיש אישור לקבלה בגן ההורים יכולים להגיש בקשה לסבסוד, כאשר המחיר המלא נקבע על ידי משרד האוצר והכלכלה מדי שנה.  

 

מספר מטפלות ביחס לילדים: בכל מעון קיים צוות עובדות המורכב ממנהלת מעון,

המהווה ראש צוות ניהולי וחינוכי, צוות מטפלות, טבחית וגננת, במעונות שבהם פועלת כיתת גן. מספר המטפלות בכל מעון נקבע על פי התקן של משרד התמ"ת. התקן הוא לפי גילאי הילדים: עד גיל 15 חודשים - מטפלת אחת לכל שישה תינוקות; 15 חודשים עד שנתיים - מטפלת אחת על כל תשעה פעוטות; שנתיים עד שלוש שנים - מטפלת אחת על כל 11 ילדים; שלוש שנים ומעלה - מטפלת וגננת לכל 35 ילדים (כיתת גן). במידה ויש בכיתה יותר ילדים מוסיפים שעות טיפול לפי התקן.

 

בכל מעון נדרשת מנהלת מעון ומבשלת.

 

מבנה: מבנים שנמצאים בפיקוח משרד הכלכלה (התמ"ת).

 

תכנים: התוכנית החינוכית היומית עד גיל שנה וחצי כוללת חמש פעילויות מובנות: התנסות בחומרים (פעילות/יצירה בחומרים ואומנות), טיפוח ופיתוח שפה בעזרת ספרות (סיפורים ושירים לפעוטות), פעילות במוסיקה (האזנה למוזיקה וריתמוסיקה); פעילות בתנועה (מוטוריקה עדינה ומוטוריקה גסה); משחק חופשי (קוביות, תיבות פעילות).

 

התכנית החינוכית היומית לילדים החל מגילאי שנה וחצי עד שלוש כוללת גם משחק ולמידת תכנים דידקטיים ותכנים מסביבתו הקרובה של הילד, כגון חגים, מזון, בעלי חיים, ביגוד, חמ"ד (חוויה, מדע ודעת: התנסות וחוויות מאתגרות המשלבות פעילויות מדעיות עם חומרי היצירה, המקנים חוויה לימודית תוך כדי שעשוע ומשחק), לחיות ביחד (תוכנית חינוכית לקבלת השונה).

 

תוכנית המסגרת החינוכית בכיתות הגן מגיל שלוש עד ארבע מתנהלת על-פי תוכנית המסגרת של משרד החינוך בתיאום עם סדר היום במעון.

 

פיקוח: מפעילי מעונות היום הם רשויות מקומיות, ארגוני נשים ועמותות שונות (מלכ"ר). הגנים הינם בפיקוח משרד התמ"ת

 

מה חשוב לדעת ולבדוק? מהו מספר הילדים בגן, מהו סדר היום, האם יש שמירה בכניסה לגן, רמת בטיחות של המבנה, תזונת ילדים (מה הם אוכלים בכל ארוחה), תכנים חינוכיים.

 

4. גן עירייה

גילאים: גני העירייה מיועדים לילדים בני שלוש עד שש. בגנים ישנה חלוקה גילאית: גן טרום-טרום חובה מתאים לילדים החל מגיל שלוש, טרום-חובה לבני ארבע וחובה לבני חמש. תאריך הזכאות להרשמה לגן עירייה השנה הוא החל מה-1.1.2012

 

שעות פעילות: 7:30-14:00

 

מחירים: הגנים הם תחת חוק חינוך חינם - ולכן אין עבור השעות הללו תשלום, מלבד תשלומים חד פעמיים עבור ביטוח, ועד הגן וחוגים, שמשתנים על פי החלטת ההורים. בגני יול"א (יום לימודים ארוך) או בגנים שניתן להמשיך בהם גם לצהרון - ישנה עלות נוספת, שמשתנה על פי החלטת הרשות המקומית.

 

מספר מטפלות ביחס לילדים: היחס בגני הילדים ברוב הרשויות הוא גננת וסייעת מול 30-35 ילדים. ישנן רשויות שבהן החליטו להקצות סייעת נות לגני הטרום-טרום חובה.

 

מבנה: מבנים שהוקצו לכך על ידי הרשות המקומית. תהליך התכנון והבנייה מחייב אישור משרד החינוך,

 המממן את הבנייה ומעניק את רישיון ההפעלה לגן.

 

תכנים: לוח השנה העברי, ימי חג ומסורת, כישורי שפה, מוסיקה, כישורי חיים (חינוך לבטיחות אישית ובטיחות בדרכים), חינוך לבריאות וחינוך גופני, מתמטיקה ומדעים.

 

פיקוח: אגף החינוך בעירייה, המחלקה לחינוך ומדור גנים

 

מה חשוב לדעת ולבדוק? האם חייבים להביא את הילד לגן רק לאחר גמילה מחיתולים או לא, מהו יחס הצוות לגמילה ממוצצים, סדר יום, תזונה, האם יש מאבטח בכניסה לגן, אילו מתקנים יש בחצר ובאופן כללי מה מצב הציוד בגן. האם יש אסלות מוקטנות, היכן ישנים בצהרים, ואיזו הכנה יש לכיתה א'.

 

5. צהרון

גילאים: שלוש עד שש

 

שעות הפעילות: בימי הלימודים: 14:00-17:00; בחופשות: 7:30-17:00

 

מחירים: בצהרון מטעם העירייה המחירים נעים החל מ-400 עד 1000 שקלים; בצהרון פרטי המחירים נעים החל מ-600 עד 1400 שקלים.

 

מספר מטפלות ביחס לילדים: שתי מטפלות עד 30-35 ילדים. בצהרון פרטי לרוב מדובר במטפלת על כל 10 ילדים.

 

מבנה: בגני עירייה - הגן עצמו. בפרטיים: בית פרטי או דירה.

 

תכנים: חוגי העשרה בתחומים שונים, כגון אומנות, טבע, שעת סיפור, תיפוף על הגוף, ועוד.

 

פיקוח: בגנים העירוניים - מחלקת החינוך של הרשות. בצהרונים פרטיים - ללא פיקוח.

 

מה חשוב לדעת ולבדוק? סדר יום, תכנים, ניסיון הצוות, אלו חוגים יש, הזנה, האם הצהרון מתקיים בגן או שישנן הסעות, ומי מבצע את ההסעות ומלווה את הילדים.




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גני ילדים. מי מפקח?
צילום: shutterstock
מומלצים