משבר הסלולר: "סיכון גבוה מדי במניות"
חברות הסלולר מתחרות זו בזו באגרסיביות ומנסות ללא הרף להעביר אליהן לקוחות. רק לאחרונה השיקה סלקום שירותי טלוויזיה - ולא הותירה את מתחרותיה ללא תגובה, וכך נוצרה שרשרת מבצעים במחירי רצפה. המשקיעים, שחוששים ממהלכי החברות, מתרחקים ממניות הסלולר שקורסות בבורסה. האם התחרות תשרוד לאורך זמן ומה צפוי לקרות בטווח הרחוק?
זה כבר זמן רב ששוק הסלולר נמצא במשבר עמוק. מניות חברות הסלולר הוותיקות פרטנר וסלקום נחבטו ונפלו בחדות בבורסה בת"א בתקופה האחרונה. מתחילת חודש ינואר 2015 מניית פרטנר נסחרת במגמה שלילית, ביום שלישי האחרון נפלה בלמעלה מ-7% ובסך הכול מתחילת החודש השילה מערכה כ-34%. גם מניית סלקום נשחקת ומתחילת החודש רושמת מדי יום ירידות חדות, מתחילת 2015 ועד היום איבדה סלקום כ-30%.
לכתבות נוספות בנושא:
שוק הסלולר רווי במבצעים אגרסיביים שכל מטרתם לפתות את הלקוחות ולקרוץ להם לעבור בין החברות השונות בהתאם למחירים המוזלים שמציעה כל חברה. הצרכנים נהנים ממחירי הרצפה שמוצעים במסגרת המבצעים אך המשקיעים בבורסה שצופים בחברות נאבקות זו בזו בתחרות, חוששים מאוד ובטוחים שמצב זה לא יוכל להימשך לאורך זמן. התחרות המוגברת בענף היא המקור לחששות וכך מתאפיין הסקטור במימושים גבוהים בבורסה.
יריית הפתיחה של סלקום
בתקופה האחרונה עשה ענף הסלולר עוד צעד משמעותי של הוזלת מחירים. זה התחיל בהשקת שירותי הטלוויזיה של סלקום (29 בדצמבר) ב-99 שקלים, סלקום למעשה מסמנת את עצמה כמתחרה של יס והוט והאחרונה שראתה במהלך פגיעה בפעילות הליבה שלה – הטלוויזיה, לא נותרה חייבת וכך השיקה הוט מובייל חבילה של שני מנויים ב-40 שקלים. כך גם בזק (השולטת בפלאפון וביס) לא נותרה ללא תגובה והשיקה מוצר מוזל ותחרותי דרך וואלה. צעד גורר צעד, וגם חברת גולן טלקום יצאה במבצע של שני קווים מוזלים כאשר הקו השני הוצע בשני שקלים בלבד.
מלחמת המחירים לא הסתיימה כאן, גם פרטנר יצאה במהלך הוזלה משלה דרך 012 מובייל והכריזה על מבצע של 39 שקלים לכל החיים. המבצע הסתיים אומנם תוך יומיים בלבד לאחר שביום אחד בלבד מספר המצטרפים למצבע כבר הגיע ל-10,000. המבצע האגרסיבי גרם למניית פרטנר להמשיך ליפול בבורסה וכאמור לאחר יומיים בלבד הסתיים המבצע.
התחרות הקשה בין החברות סוחפת את הצרכנים שנהנים בינתיים ממחירים מוזלים אך היא טומנת בחובה גם סיכון לסקטור הסלולר. הצרכנים נתקלו במבצעים האלה לא מעט גם במהלך 2014, ובעוד המחירים יורדים, התחרות הקשה גובה מחיר מהחברות ופוגעת בתוצאות הכספיות.
מרסקים את השוק?
גיל דטנר, אנליסט ני"ע ישראלים בלאומי שוקי הון מסביר כי גל המבצעים האחרון שהוביל לעוד ירידות מחירים בשוק הוא רק הסבר נקודתי לקריסת מניות הסלולר בתקופה האחרונה. "מדובר בגל נקודתי שהכניס את השוק לסחרחורת אבל יש הסבר רחב הרבה יותר, ככל שהמחירים יורדים השוק שואל את עצמו לאן כאשר ברור שמדובר בהתנהגות לא כלכלית בשום אופן. המשקיעים מזהים כאן כוונה של ריסוק השוק. ככל שהמניות יורדות זה מחמיר את התנודתיות בסקטור וזה רק מעמיק עוד יותר את החשש".
המשקיעים לא אוהבים את התחרות האינטנסיבית ונראה כי לא יהיה מנוס מלהגיע למצב של הגבלת המבצעים, "מצב השוק כרגע הוא גרוע עם כל כך הרבה שחקנים ועוצמת תחרות מאוד גבוהה. ברוב השווקים בעולם אין מספר גדול כל כך של שחקנים. בטווח הארוך זה עשוי להיראות טוב יותר ותהיה התייצבות, הבעיה כרגע היא שאף אחד לא יודע מתי יהיה הטווח הארוך הזה וקשה לצפות איך זה יראה", מוסיף דטנר.
התחרות תכה בעוצמה גם ב-2015
מה בכל זאת עשוי לקרות בטווח הארוך? החששות האמיתיים מתרכזים באפשרות של פשיטת רגל של חלק מהחברות, אך להערכת דטנר קיימת סבירות גבוהה יותר למיזוג בין החברות – מהלך שצפוי לפגוע בתחרות הקשה.
"בטווח הארוך יש סיכוי גבוה מאוד למיזוג בין החברות, זה יהיה תלוי במצב השוק וברגולציה. כרגע אין שר תקשורת וגם אחרי הבחירות ייקח זמן רב לשר התקשורת ללמוד את החומר, כך שהמשקיעים מעריכים כרגע שהסבירות למיזוג לא גבוהה, מה שלא מהווה סימן מעודד מבחינתם ומלבה את החשש".
שנת 2015 לא צפויה להביא עימה פתרון בטווח הקרוב לבעיה הקשה ביותר בענף – התחרות. "השנה תוסיף להיות קשה מאוד אך החל מ-2016 תהיה התמתנות בתחרות ושיפור ברווחיות של החברות", כך מעריך אורי ליכט, אנליסט התקשורת של איי.בי.איי בסקירה שפרסם בית ההשקעות "מבט אל 2015".
בנוסף מביע ליכט אופטימיות מסויימת לגבי מניית סלקום בתחזית לטווח הרחוק, "השנה התוצאות יהיו חלשות יותר והתחרות עדיין בעוצמה גבוהה אך בטווח הרחוק התחרות תתמתן ובמקרה של התמתנות בתחרות קיים פוטנציאל של הצפת ערך משמעותי מאוד".
כדאי לנצל את המחירים הנמוכים ולהשקיע במניות? בלאומי שוקי הון לא ממליצים בשלב זה לאסוף מניות סלולר לאור השחיקה הגבוהה של סלקום ופרטנר וחוסר האטרקטיביות של מניית בזק. "צריך לקחת בחשבון שאלה השקעות בסיכון גבוה, כששוק נמצא במצב של משבר מדובר ברמת סיכון גבוהה מדי", מסכם דטנר.