חורף שיא: אשדוד עברה את הממוצע השנתי
מתחילת החורף מדדו בחלק מהמקומות בצפון הארץ ובמרכזה כמויות משקעים שיורדות בשנה שלמה. רשות המים: עוד "סערה יפה" ונחצה את הממוצע השנתי הכלל ארצי. כיצד השפיע מזג האוויר הסוער על מפלס הכנרת?
ינואר סוער במיוחד: מזג האוויר החורפי גדוש הגשמים מעלה סיפוק רב ברשות המים, שמסכמת מחצית חודש ינואר שוברת שיאים. כמות הגשמים שירדה עד כה במישור החוף הדרומי עברה עד אמצע ינואר את הכמות הממוצעת של העונה כולה. בצפון מגיעה כמות המשקעים ל-65 אחוז בלבד מהממוצע השנתי, נתון שעשוי להשתנות אם החורף יימשך כפי שהתחיל. בחרמון סיכמו סוף שבוע עמוס במבקרים ובגולשים, עם מטר שלג במפלס התחתון.
תחזית עדכנית: השבוע - מהפך במזג האוויר
האזור שבו ירדה כמות המשקעים הגבוהה ביותר הוא מישור החוף הדרומי, באזור שבין אשדוד לעזה. רשות המים מסרה כי "כמויות המשקעים שירדו בחודש זה בצפון ובמרכז כבר עברו את הממוצע החודשי לחודש ינואר כולו (נעים סביב ה-140%) ושיפרו באופן ניכר את מאזן המשקעים המצטבר מתחילת עונת הגשמים ועד כה, והוא נמצא מעל לממוצע הרב שנתי לתקופה זו".
רשות המים מסרה נתונים עדכניים על כמויות הגשמים שפקדו אותנו בשבועות הראשונים של 2015. במרכז הארץ ובחוף הדרומי ישנם מקומות שבהם מדדו כמות משקעים שהגיעה כבר לממוצע השנתי, נתון חריג לאמצע ינואר. לפי התחזיות, השבוע צפוי מזג אוויר שונה לחלוטין מהתקופה החורפית שפקדה את אזורנו לאחרונה. החזאי שלמה אוברמן ממטאו-טק מסר כי "אנחנו בתהליך של התחממות הדרגתית, כאשר השיא יגיע ביום שלישי שבו ייעשה חם מהרגיל לעונה".
בצפון הארץ נמדדו בחלק מהאתרים משקעים שהגיעו ל-65% מהכמות הממוצעת השנתית. בעוד המחצית הראשונה של החודש הייתה רטובה, החזאים מעריכים שבשבועיים הקרובים לא יהיו גשמים ממשיים. אך ברשות המים מעריכים ש"סערה אחת יפה" בפברואר תספיק כדי להגיע לממוצע המשקעים הארצי השנתי.
הגשמים הרבים מעשירים את מקורות המים הטבעיים ומביאים לשיפור מצב האוגר הטבעי שהתדלדל בשנה שחלפה, בהיותה השנה השחונה ביותר מאז החלו המדידות. שיא המשקעים ניכר בנחלים השוצפים ואף בהצפות בחלק מהמקומות.
ברשות המים ציינו כי נחלים רבים,
בהם לכיש, בשור, איילון ואלכסנדר כמעט עלו על גדותיהם. בנחל איילון לדוגמא הגיעה הספיקה לכ-100 מ״ק/שנייה 3 פעמים במהלך הימים האחרונים, ספיקה שמתקבלת בממוצע רק אחת לשנתיים.
מה בנוגע לכנרת? ברשות המים מקווים שהגשמים ישובו לאזורנו - בפרט באגן ההיקוות של האגם, כיוון שעד כה לא נרשמו עליות חדות במפלס הכנרת, שעמד הבוקר על 212.67- מ׳, עלייה של 17 ס״מ מתחילת חודש ינואר. המפלס נמצא רק 33 ס״מ מעל לקו האדום התחתון ו-3.87 מטר מתחת לקו האדום העליון.
באתר החרמון נוספו במערכת שהחלה ביום רביעי כ-15 ס"מ של שלג במפלס התחתון. מהנהלת האתר נמסר כי למקום הגיעו היום קרוב ל-5,500 מבקרים, מספר שיא מתחילת העונה, מתוכן כ-1,200 גולשים. גובה השלג במסלולי הגלישה הוא כמטר.